Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

České hory zažijí souboj miliardářů. Po Rattajovi investuje do skiareálů i Soural z Trigemy

miliardář Marcel Soural, šéf developerské společnosti Trigema
Trigema, poskytnuto Marcelem Souralem

Developerská skupina Trigema miliardáře Marcela Sourala podala nabídku na koupi skiareálu v krkonošské Rokytnici nad Jizerou. Lyžařské středisko s 20 kilometry sjezdovek je největším skiareálem v Libereckém kraji a pátým největším v zemi.

Reklama

Skiareál v krkonošské Rokytnici zřejmě změní vlastníka. Novým majitelem akciové společnosti Spartak Rokytnice se má stát investiční a developerská skupina Trigema. Současný vlastník - zapsaný spolek TJ Spartak Rokytnice, souhlasí s nabídkou, kterou od Trigemy dostal. Transakce ale zatím definitivně uzavřená není, vyplývá z vyjádření obou stran. Cenu připravované transakce její účastníci neuvedli.

Sport láká soukromé peníze

Akciová společnost Spartak Rokytnice má podle obchodního rejstříku základní kapitál 229 milionů korun, podle předsedy tělovýchovné jednoty Marka Nechanického je důvodů pro prodej víc. „Jedním z hlavních je v dnešním světě již neudržitelná vlastnická struktura lyžařského areálu v Rokytnici. Druhým a neméně důležitým důvodem je nutnost investic do skiareálu a sportovišť, která naše TJ používá ke své činnosti a nemá možnost naplno využít systém financování sportu nastavený státem,“ uvedl Nechanický.

Město jako celek potřebuje podle Nechanického stabilního partnera schopného investic do skiareálu. „Který by zvládnul posunout Rokytnici směrem, který bude konkurenceschopný ostatním zimním střediskům podobné velikosti. V našem rozhodování hrála bohužel podstatnou roli i krize započatá covidem-19, přes následující krizi kolem cen energií a inflaci,“ řekl. Dojednanou cenu i další podmínky prodeje odmítl sdělit. „Jsem vázán mlčenlivostí, je mi líto,“ dodal Nechanický.

Marketingový ředitel skupiny Trigema Michal Netolický uvedl, že je na jakékoliv komentáře k této transakci a investicím do lyžařského areálu ještě brzy. „Celý proces je ve finalizaci transakce,“ dodal. Podle údajů na webu je Trigema skupinou téměř 50 společností uspořádaných do holdingové struktury s vlastním kapitálem zhruba jedné miliardy korun.

Společnost Trigema už vlastní skiareál Monínec v okrese Příbram.

České hory lákají miliardáře

Starosta Rokytnice Petr Matyáš (Starostové pro Liberecký kraj) míní, že příchod nového investora může pomoci rozvoji skiareálu a návazně na to i městu. „A to plánovanými investicemi, které jsou nutné a léta nejsou realizované,” dodal starosta.

Zastupitelé města budou příští týden schvalovat memorandum o spolupráci se Spartakem Rokytnice. Jeho uzavření je podle podkladů pro jednání jednou z podmínek prodeje akciové společnosti a převodu na skupinu Trigema. Obsahem memoranda je spolupráce města s akciovou společností týkající se změn územního plánu města či vypořádání majetkoprávních vztahů k některým pozemkům, které jsou důležité pro další rozvoj lyžařského areálu. Problémy s přijetím dohody starosta nečeká. „Téma se řeší v Rokytnici už delší dobu,“ dodal.

Do skiareálů investuje i další z miliardářů, slovenský podnikatel Igor Rattaj. Jeho společnost TMR na konci loňského října provozovala sedm horských středisek v ČR i SR, tři zábavní parky, dva golfové resorty a zhruba dvě desítky hotelů. TMR za uplynulý finanční rok snížila ztrátu na 11,95 milionu eur (280 milionů korun) z 45,88 milionu eur (1,07 miliardy korun) v roce předchozím. TMR, která vykázala ztrátu čtvrtým rokem v řadě a jejíž hospodaření se výrazněji zhoršilo v době silných vln koronavirové nákazy a souvisejících epidemických restrikcí.

Křest magazínu Realitní Club

Nájemní bydlení je z nouze ctnost, shodují se odborníci z realitního trhu

V době vysokých úrokových sazeb a drahých hypoték je velké téma pro developery a investory nájemní bydlení. Protože se trh s prodeji bytů téměř zastavil, do centra zájmu se dostalo podnikání v nájmu. Jenže při současné situaci ani to pro investory dobře nevychází, shodli se hosté setkání Realitního Clubu, které pořádal Newstream. 

Přečíst článek

Ještěd

Rattajova TMR skončila loni v miliardové ztrátě a koupila alpské středisko

Slovenský miliardář Igor Rattaj sečetl ztráty z covidových lockdownů. Jeho firma Tatry mountain resorts (TMR), která provozuje lyžařské areály ve střední Evropě včetně Česka, skončila loni ve ztrátě převyšující miliardu korun. Navzdory zhoršenému hospodaření ale přikoupila další alpské středisko Muttereralm v Rakousku.

Přečíst článek

Vít Soural, Flat Zone

Vít Soural: Byt za padesát tisíc za metr? Existuje ve Vsetíně

Propad cen nemovitostí nelze očekávat ani v regionech. Nejlevněji se nové projekty prodávají v okresech, jako jsou Hodonín nebo Louny. V dalších, jako je Ústecký kraj, se zatím ale žádné nové byty nestaví. „Stavební náklady jsou tam vyšší než odbytová cena například na trhu se staršími byty,“ říká šéf analytické společnosti Flat Zone Vít Soural.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Skiareál Rokytnice nad Jizerou

Další miliardář na horách. Skupina Trigema Marcela Sourala kupuje skiareál v Rokytnici nad Jizerou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme