Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Petr Nečas: Andrej Babiš má slabost pro sbírání informací

Petr Nečas
Dalibor Martínek / Newstream
Dalibor Martínek

Osm let uplynulo od okamžiku, kdy se Petr Nečas zřítil z absolutního vrcholu na dno. Kdy jeho vládu utnulo policejní komando Roberta Šlachty. Z premiéra země se stal „sprostým“ podezřelým. Vehementní snaha policie a státních zastupitelství však ani po tak dlouhé době nevedla k prokázání nějakého trestného činu. Naopak, veškerá podezření se postupně rozpadají. Na životě Petra Nečase se však dlouhodobé pronásledování podepsalo. S médii udržuje jen minimální kontakt, je nedůvěřivý, odmítá se bavit o osobních věcech. Pochopitelně. Přesto nyní poskytl exkluzivní rozhovor pro Newstream.cz.

Reklama

Čím se v současnosti zabýváte?

Pohybuji se v podnikatelském světě. Podnikám, nabízím poradenské služby, pohybuji se i v oblasti obnovitelných zdrojů energie.

Můžete to trochu přiblížit?

Nemám k tomu důvod. Jsem soukromá osoba.

Přednášíte ještě v institutu CEVRO Ivana Langera?

Tam ještě ano, takovým částečným úvazkem. Hlavně poskytuji poradenské a konzultační služby.

Komu?

Různým klientům, domácím i zahraničním. Většinou se na mě obracejí sami. Pomáhám skupině SPGroup Pavla Sehnala. Pana Sehnala si velmi vážím. Když jsem přešel ze světa politiky do světa podnikání, v mnoha ohledech mi byl nápomocen, celou řadou rad a zkušeností. Mnohaleté spolupráce s ním si velmi vážím.

Pomáhal jste mu s jeho politickým projektem ODA?

Jenom jsem mu poskytoval své politické zkušenosti. Nejsem do tohoto projektu nijak zapojen. Pro mě je politika uzavřená kapitola. Samozřejmě, když se mě pan Sehnal dotázal na názor, podle svého nejlepšího vědomí a svědomí jsem mu odpověděl. Ale do všech politických projektů v této zemi vidím jen zvenku, jako řadový občan.

Petr Fejk

Petr Fejk: Jsem hrdý a nepoddajný

Posledních deset let se Petr Fejk držel v ústraní. Ikonický šéf pražské zoologické zahrady, který byl miláčkem médií, upadl v nemilost po angažmá v Českých drahách. Z pozice ombudsmana ho smetly informace o obřím platu, milionové odstupné pak zabilo jeho dlouho budovaný obraz. Fejk se poté držel stranou a rozvíjel podnikatelské plány. Všechno se však změnilo. V exkluzivním rozhovoru pro newstream.cz vysvětluje, proč zmizel a proč se znovu objevuje.

Přečíst článek

Ale ještě jste členem ODS…

Jsem, jak říkám, nejřadovější člen. Nevykonávám žádnou politickou nebo stranickou funkci.

Stýkáte se s kolegy z ODS z vaší éry, z vrcholové garnitury?

Příliš ne, po pravdě řečeno. Ani z jejich strany po tom nějaká poptávka není. Samozřejmě s výjimkou lidí, kde je to založeno na dlouhodobých přátelských vazbách, které sahají ještě do první poloviny devadesátých let, typu Marka Bendy nebo Ivana Langera. To jsou lidé, kteří mi hodně pomohli po odchodu z politiky. Ale jinak svět politiky nevyhledávám. Sleduji to, zajímám se o to. Lhal bych, kdybych říkal, že ne. Ale je to pro mě uzavřená kapitola.

Ivan Langer vám jako první, podle vašeho dřívějšího tvrzení, přivedl Roberta Šlachtu. Nezlobíte se kvůli tomu na něj?

Vůbec ne. On nemůže nést odpovědnost za to, že se z někoho vyklube sociopatická osobnost s výrazně zakomplexovanou povahou a bezskrupulózním kariérismem. Za to nemůže nést zodpovědnost. Ale o Šlachtovi se nechci bavit.

Posledních osm let, kdy vás stát stíhá a soudí, se podle vašich slov živíte poradenstvím. Jakým způsobem vás to uživí?

Živí. Zvládám tu situaci. Zvládáme ji s mojí ženou. Není to jednoduché. V průběhu covidu se omezily zahraniční kontakty a možnost cestovat, dramaticky se zúžily možnosti pracovat se zahraničními klienty a pracovat na zahraničních projektech. Ale jak jsem již řekl, nikdy jsem nechtěl brát politiku jako celoživotní povolání. Okolnosti mého odchodu z politiky byly, diplomaticky řečeno, jiné, než jsem si představoval. Ale vždy jsem počítal s tím, že v politice skončím.

Se ženou jsme lovnou zvěří

Jak byste shrnul posledních osm let vašeho života, od okamžiku, kdy na Úřadu vlády zasáhlo Šlachtovo komando?

Je to období, kdy jsme v podstatě, já a moje žena, pro státní orgány v postavení lovné zvěře. Tak bych to shrnul jednou větou.

V jaké fázi je řízení státu proti vám?

My se ženou čelíme pěti obžalobám. Ona třem, já dvěma. Něco je již uzavřeno, něco ještě ne. Pořád já a moje žena čelíme obžalobám, pořád to neskončilo. Jakkoliv musí být každému, kdo má IQ o bod vyšší než automatická pračka, zjevné, že všechny řeči o chobotnicích, spiknutích a sabotážích, organizovaných zločineckých skupinách, byly výroky psychopatů. Byly to lži. V posledních letech jsme byli svědky ukoptěné snahy státních zastupitelství Petra Nečase a Janu Nečasovou aspoň na něčem „udělat“.

Mojmír Hampl

Uhlíková neutralita je větší problém než covid, říká nový člen rozpočtové rady Hampl

Bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl se v lednu stane členem Národní rozpočtové rady. Sněmovna v tajných volbách jeho nominaci schválila hlasy 173 ze 192 poslanců. Jak Hampl vnímá současný schodek vlády? A jak se staví k podpůrným covidovým programům? Na to Hampl serveru newstream.cz odpovídal letos v létě. Rozhovor se uskutečnil před Hamplovou přednáškou pro desítky mladých lidí na akci, kterou pořádal konzervativní Občanský institut.

Přečíst článek

Jaký je po těch osmi letech váš výklad, proč se to stalo?

Výklad nějaký mám. Celá řada věcí se jako by vyjasnila. Považuji stále většinu policistů a státních zástupců za slušné lidi. Nicméně měli ve svém středu hnisavé vředy. Veřejnost by teď měla být velmi vnímavá, kde se předvádí který státní zástupce nebo policista. Zda jde o boj s kriminálními činy, nebo o budoucí politickou kariéru.

Jedna z teorií říká, že shození vaší vlády mělo otevřít cestu k moci Andreji Babišovi…

Nechci zabíhat do nějakých konspiračních teorií. Myslím, že jsou dvě nezpochybnitelná fakta. Za prvé, dlouhodobě probíhala systematická komunikace mezi Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), čili mezi Robertem Šlachtou a Andrejem Babišem. Prostřednictvím důstojníka, který se jmenoval Marek Foglar. Který byl hlavním vyšetřovatelem i naší kauzy. Dnes dělá analytika na Vrchním státním zastupitelství v Praze. Jeho žena je čirou náhodou náměstkyní pro trestní řízení na Generální inspekci bezpečnostních sborů. Jehož ředitel je jmenován premiérem Babišem. Fakt číslo dvě, někdo na tom, co se stalo v červnu roku 2013, sakra politicky vydělal. Někdo, kdo v té době měl pouhá dvě procenta preferencí. A někdo na tom zatraceně politicky prodělal, především strany občanské pravice. Jestli v tom nějaká souvislost je, nebo není, nevím. Nějaké informace mám. Dokonce, a teď někoho překvapím, policisty z ÚOOZ neházím všechny do jednoho pytle. Byla tam celá řada poctivých lidí i za Šlachty, nějaké informace se ke mně dostaly.

Přezdívka Pan Čistý mě rozzlobila

Jako premiér jste byl označován Pan Čistý. Umožnil jste vyšetřování kauz i v rámci politiky. Nemohlo hrát roli ve vašem obvinění, že jste přestal být pohodlný pro některé vaše spolustraníky, takzvané kmotry?

To kategoricky vylučuji. Za přezdívku Pan Čistý jsem se vztekal. Myslím, že byla zle míněná, protože se z vás dělá terč. Hodím bláto na to, co je čisté. Na konkrétního žurnalistu, který to vymyslel, byl to pan Dolejší, tehdy MF Dnes, dnes Seznam Zprávy, jsem se hodně zlobil. Nicméně bylo mým hlubokým přesvědčením, že státní zastupitelství a policie mají dělat svoji práci. Nemá být ze strany politiků činěna snaha zametat věci pod koberec. Na druhou stranu, jak se dnes ukazuje, to vycházelo z chybného předpokladu, že se budou všichni důsledně držet zákona. A že za tím nebudou osobní politické ambice.

Zdá se, že jste největší obětí svého dobrého přesvědčení…

Není důležité, jak já to vnímám. Faktem je, že na mém případu a případu mé ženy bylo dosaženo největšího výbušného účinku. Snahy přeformátovat politickou scénu. Bezpochyby za tím byly politické ambice, to dnes už víme.

Evidentně mluvíte o panu Šlachtovi. Ale i Andrej Babiš je známý tím, že si vydržuje policejní oddíl, který sbírá informace…

To je známá věc. Existence bezpečnostní divize Agrofertu, to mi bylo vždy známo. I to, že Andrej Babiš má slabost pro sbírání informací.

Andrej Babiš je nyní favoritem voleb. Vyhraje je?

Bude to velmi napínavé, velké drama do posledních okamžiků. Veřejnoprávní televize rezignovala na své poslání a je líná zaplatit exit poll, který přináší cenná sociologická data. Rozhodovat bude posledních čtrnáct dní kampaně. Rozhodovat rozhodně nebudou programy. Budou rozhodovat emoce. A bude důležité, jak dopadne chvost tabulky. Kdo zůstane nad pěti procenty, a kdo ne.

Předpokládám, že vy volíte ODS.

Jsem loajální člen ODS, můj hlas dostane koalice Spolu.

Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky

Jana Brodani: V junk dluhopisech a kvazifondech může být až sto miliard

Většina nabídek pochybných investic cílí na vyšší střední třídu, na vzdělané lidi, lékaře, podnikatele, daňové poradce, vlastně specialisty, kteří si peníze vydělali tvrdou prací. „Problémem je, že když při nabídce člověk slyší ČNB, tak na to skočí. Ti lidé nejsou hamižní. Oni odevšad slyší, že čtyři procenta bude inflace, takže slibovaný výnos sedm procent je nezarazí,“ říká v rozhovoru pro server newstream.cz šéfka Asociace pro kapitálový trh ČR Jana Brodani. Největší smysl přitom podle ní mají tradiční, pravidelné a dlouhodobé investice.

Přečíst článek

Prezidentů si vážím, všech

Když říkáte, že rozhodnou emoce, šéf ODS Petr Fiala je známý tím, že z něj emoce zrovna neprýští…

Takových je nás víc. Na druhou stranu si myslím, že politika potřebuje racionální zdrženlivost. V posledních deseti, patnácti letech, je politika hysterická a iracionální více než dost. Když někdo hru trochu zklidňuje, je to dobře. Ale faktem je, že o výsledcích voleb čím dál méně rozhodují argumenty a racio.

Jaký je váš vztah s prezidentem Zemanem? Byl jste s ním na podnikatelské misi v Číně…

Nikdy jsem se netajil, že jsem si všech tří prezidentů České republiky vážil. I pana prezidenta Zemana si vážím. I když na některé věci máme logicky diametrálně odlišné názory. Můžu si dovolit luxus, že můj přístup k politikům, protože sám už nejsem politik, se neodvíjí jenom od jejich politických názorů. Ale také od toho, jak se ke mně chovají. Pan prezident se ke mně a k mé ženě vždy choval velmi slušně. Obrovsky si vážím i pana prezidenta Klause. Po lidské stránce se k nám chová velmi slušně. Jakkoliv jsem se ne vždy ztotožnil s tím, co říkají, měl jsem k hlavě státu vždy respekt.

A jsou lidé, kteří vás zklamali?

Samozřejmě. Ale nemám důvod kohokoliv jmenovat.

Ondřej Krátký, CEO Liftago

Ondřej Krátký: Liftago není jen taxi, budujeme firmu na dalších sto let

Stále ještě mladý manažer Ondřej Krátký již čtyři roky vede společnost Liftago. Firma, která propojuje taxikáře se zákazníky mobilní aplikací, přežila rok a půl s covidem. Zeštíhlela, ale žije. Místo chybějících zákazníků začala víc vozit balíky. Kam Krátký firmu povede dál?

Přečíst článek

Jako premiér jste měl přístup ke spoustě informací. Kompenzuje vám stát, že je nevyužíváte ve svůj prospěch?

Vůbec nijak. Stát vychází z toho, že bývalý premiér ze své přirozené loajality tyto informace nevyužije při svých mimopolitických aktivitách. Přestože jsem osm let mimo úřad, princip mlčenlivosti respektuji.

Před pár lety jste se stal prezidentem česko-čínského uskupení takzvané hedvábné stezky. Jak jste k tomu přišel?

Byl tady zájem z podnikatelských kruhů. Bohužel, teď došlo ke zmražení česko-čínských vztahů. Primárně chybným postupem z české strany. Nikdy jsem nepodléhal čínské investiční horečce. Vždy jsem to viděl tak, že je to obří trh a příležitost pro české firmy. Hlavně pro malé a střední, ne jenom pro giganty jako je Škoda Auto nebo Home Credit. Tyto možnosti jsou teď mrtvé.

Myslíte, že akcent na dodržování lidských práv, který z některých míst v Česku zaznívá, je přehnaný?

Máme se starat o občanská práva u nás. A v civilizačním okruhu, ke kterému patříme. Nemáme provádět něco, čemu říkám kulturní imperialismus. V tom jsem Kissingerův žák. Vždy jsem tvrdil, že komplex občanských práv není univerzální. Vždy vychází z konkrétního hodnotového ukotvení a historie zemí a národů. Naše civilizace stojí na třech pilířích. Na křesťansko-židovském, na pilíři antické civilizace a na osvícenství. Ty jsou nepřenosné.

Olga Trčková z DSC Gallery na kuchyni od Jiřího Georga Dokoupila

Sázejte na velká jména, pak se u digitálního umění nespálíte, radí galeristka Olga Trčková

Zapamatujte si datum 4. září. To se u nás otevře první virtuální galerie v takzvaném metaprostoru, která nabídne možnost nákupu digitálních originálů známých pod zkratkou NFT. "Možnosti virtuálních světů pro umělce a umění jsou takřka neomezené," říká galeristka Olga Trčková, jejíž DCS Gallery v Dlouhé otevře svou virtuální "pobočku".

Přečíst článek

Do politiky už nevkročím

Když tedy zamrzl česko-čínský byznys, co budete dělat?

Nikdy jsem nebyl zaměřen jen na jednu oblast. Pevně doufám, že až skončí covidová hysterie, se znovu otevřou mezinárodní kontakty. Budu propojovat české firmy s jejich partnery v zahraničí.

To je vaše současná životní cesta?

Rozhodně neuvažuji o návratu do politiky. K tomu jsem se mimochodem rozhodl už před červnem roku 2013. Všechny ambice mám uspokojené, už mě nikam neženou.

Naplňuje vás podnikání, jste podnikatel?

Ano, jsem podnikatel. To mě zaměstnává.

A co vás naplňuje?

Hromada jiných věcí. Knihy, kultura, vztah s mojí ženou. Nemají vás pořád naplňovat jenom vaše ambice, politická kariéra nebo touha po zisku.

Cítíte ještě nějakou životní výzvu?

Už žádné životní výzvy nepotřebuji. Chci co nejspokojenější život pro sebe a své nejbližší. Svoje ambice jsem si uspokojil. Řídil jsem ministerstvo práce a sociálních věcí s dvaceti tisíci zaměstnanci. Provedl jsem tam řadu reforem. Řídil jsem vládu. Ambice někoho řídit už nemusím mít. Vystoupal jsem na nejvyšší pozice.


Petr Nečas (56)

Je bývalý český politik. Od června 1992 do srpna 2013 byl občanskodemokratickým poslancem.

V letech 2006 až 2009 zastával posty místopředsedy vlády a ministra práce a sociálních věcí v první i druhé vládě Mirka Topolánka. Po Topolánkově odchodu byl v letech 2010 až 2013 v pořadí třetím předsedou Občanské demokratické strany a předsedou vlády České republiky. Dne 17. června 2013 podal demisi v důsledku tzv. kauzy Nagyová.

V současnosti pracuje jako konzultant a poradce.

>>>>>>Další rozhovory s vlivnými osobnostmi ze světa politiky i byznysu čtěte zde<<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Marco Iannaccone, náměstek generálního ředitele a člen představenstva UniCredit Bank

Marco Iannaccone z UniCredit Bank: Druhá půlka roku bude těžší. Chystáme se na to

Přečíst článek
Jakub Střeštík

Někdo na náš byznys kouká skrz prsty, ale jsme seriózní, říká obchodník s nemovitostními podíly Střeštík

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme