Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pavel: Ukrajinská protiofenziva se nevyvíjí dobře, podpora Západu nebyla dostatečná

Český prezident Petr Pavel
ČTK
 ČTK

Ukrajinská protiofenziva se nevyvíjí tak, jak Ukrajinci sami očekávali. Podpora Západu mimo jiné nebyla dostatečně masivní a rychlá, zároveň čas strávený přípravou Rusku umožnil velice dobře se na protiofenzivu přichystat. Při zahájení velitelského shromáždění armády v Praze to řekl prezident Petr Pavel.

Reklama

Dodávky zbraní, které Ukrajina potřebuje pro úspěch, stále váznou, ani teď nedosahují potřebné úrovně, uvedl Pavel. Sami ukrajinští vojáci se podle něj cítí nejen pochopitelně unavení, ale v rostoucí míře zklamaní podporou ze Západu. Mají pocit, že je v tom necháváme, řekla hlava státu.

„To není dobré východisko k tomu, jak přečkat těžkou zimu a jak dosáhnout úspěchu proti soupeři, který veškerý čas využil, poučil se, znásobil vojenskou výrobu, aktivizoval válečné plány výroby a je schopen v současné době dodávat stejné nebo větší počty techniky a munice, než jsme schopni dodávat ze Západu Ukrajině my,“ konstatoval prezident.

Ruský prezident Vladimir Putin

S evropskou společností problém nemáme, jen s elitami, řekl Putin a rýpl si do hospodářského růstu

Rusko nehodlá zavřít své okno do Evropy. Složité období momentálně prožívá ve vztahu s evropskými elitami, nikoliv však s evropskou společností, uvedl ruský prezident Vladimir Putin.

Přečíst článek

Výhra Ruska by ovlivnila i přístup Číny

Úspěch Ruska na Ukrajině by byl problémem pro všechny západní země, míní. „Nejen proto, že by Rusko bylo posíleno ve svém výkladu mezinárodních vztahů, ale zároveň by to inspirovalo mnoho dalších podobně smýšlejících zemí, že silou lze dosáhnout svého a že Západ není tak silný, jak se snaží dávat světu najevo,“ uvedl Pavel. Ovlivnilo by to podle něj mimo jiné přístup Číny k řešení mezinárodních problémů.

Ruští vědci nejsou na světových konferencích ani nepublikují nové objevy

Ruští vědci nejsou na světových konferencích ani nepublikují nové objevy

Ruská věda se v důsledku agrese proti Ukrajině vytrácí ze světového kontextu. Ruští vědci přestávají spolupracovat se západními odbornými institucemi, zůstávají v izolaci nebo aspoň navazují kontakty s kolegy v Číně nebo Indii. Kuriózním dokladem úrovně nových spojenectví je fakt, že Ruská akademie věd založila ústav pro výzkum myšlenek nynějšího čínského vůdce Si Ťin-pchinga, první takové výzkumné centrum mimo Čínu.

Přečíst článek

Minimálně třetina energetické infrastruktury Ukrajiny je podle Pavla zničená, nepodařilo se ji před zimou opravit, což bude vytvářet tlak na ukrajinské občany z hlediska jejich pokračující odolnosti a podpory ozbrojených sil. Konflikty na Ukrajině a Blízkém východě dávají mnoho lekcí k adaptaci nejen armády, ale i systému řízení, zpravodajství a logistiky, řekl také Pavel.

Válka na Ukrajině s sebou podle prezidenta nese velké riziko, a sice únavu z války, jež se projevuje nejen u válčících stran, ale i u všech zemí, které jednu z nich podporují. „Povede to k tomu, že poroste tlak na ukončení konfliktu nějakou dohodou. Dohoda, pokud k ní dojde, bude samozřejmě vycházet z reálné situace na bojišti,“ poznamenal Pavel.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pašeráci lidí verbovali Indy do války na Ukrajině, někteří zemřeli

Místo vzdělání rovnou na frontu. Pašeráci lidí verbovali Indy do války na Ukrajině, někteří zemřeli

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme