Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Osobnosti roku 2022: Aleš Michl má v rukou růst ekonomiky. Zatím neselhává

Aleš Michl, guvernér České národní banky, má v rukou růst ekonomiky. Zatím neselhává
ČTK
Stanislav Šulc

Centrální banky patřily v roce 2022 ke klíčovým hráčům světové ekonomiky. Ačkoli si to možná někdo nechce přiznat, hrají v současnosti roli přinejmenším srovnatelnou s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, ne-li větší. A platí to i pro Aleše Michla, nového guvernéra České národní banky, který patřil k osobnostem roku 2022 podle byznysového portálu newstream.cz. 

Reklama

Pro hodnocení stále ještě nového guvernéra ČNB Aleše Michla platí okřídlená fráze, že pro samé stromy jeho hodnotitelé nevidí les. Michl od svého nástupu do vlivného postu musí čelit útokům, že nehraje podle osvědčených not (tedy odmítá zvýšit sazby), že je nohsledem Andreje Babiše (jehož Agrofertu chce nezvyšováním sazeb pomoci při úvěrování) a že příliš podléhá nápadům Miloše Zemana (tedy že nesmyslně pálí devizové rezervy, aby uchránil korunu před pádem). 

Guvernér ČNB Aleš Michl: Máme nejpřísnější měnovou politiku za 20 let, peníze se stahují z ekonomiky

Guvernér ČNB Aleš Michl: Máme nejpřísnější měnovou politiku za 20 let, peníze se stahují z ekonomiky

Měnová politika je podle guvernéra České národní banky (ČNB) Aleše Michla přísná dost. „Krátkodobá úroková sazba je na nejvyšší úrovni od roku 1999. Meziroční změna nových hypoték byla v září minus 82 procent. Meziroční změna nových úvěrů pro podniky činila minus 64 procent. Poptávkové tlaky na inflaci plynoucí z domácí ekonomiky se zmírňují, spotřeba domácností dokonce klesá,“ vyjmenovává Michl v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Stromy bychom tedy měli. A teď se podívejme na ten les. 

Ekonomové se shodují, že inflační tlaky se výrazně proměnily. Ačkoli na počátku rostoucí inflace v Česku stály domácí faktory (zejména dlouhodobě problematický pracovní trh), to se v průběhu roku proměnilo a nyní se na dalším růstu cen již podepisují téměř výlučně problémy vnější. Přinejmenším pokud inflační tlaky očistíme od fiskální politiky vlády (která je stále proinflační, byť v menší míře než například u vlády předchozí). 

Jádrová inflace klesá 

Jako podporu této teze můžeme vzít zejména údaje o jádrové inflaci, která podle posledních údajů klesla výrazněji, než očekávali ekonomové. Jádrová inflace přitom ukazuje právě tu dlouhodobou, o momentální extrémní výkyvy očištěnou inflaci (tedy zejména tu motivovanou trhem práce).

Bývalý guvernér ČNB Jiří Rusnok

Jiří Rusnok: Projdeme si recesí. Snad jen mírnou

Bývalý guvernér České národní banky Jiří Rusnok vidí letošní rok jako pokračování roku předchozího. V důsledku toho lze i nadále očekávat vysokou inflaci, která se navíc odrazí na dalším zpomalování ekonomiky, ale nepůjde o žádnou katastrofu, odhaduje v anketě byznysového portálu newstream.cz.

Přečíst článek

A „dobré zprávy“, tedy alespoň z pohledu vývoje inflace, naznačují i další makroúdaje – zejména tržby maloobchodu, které klesly o desetinu. 

Vše o inflaci čtěte zde

To naznačuje potřebné ochlazení přehřáté ekonomiky, které se navíc děje bez zásadnějších dopadů na životy obyčejných lidí (nezaměstnanost neroste), tedy kromě očekávatelného propadu životní úrovně. Ale jak prohlásil bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer: Jestliže jsme se propadli do úrovně roku 2017, tak co si pamatuju, to nebyl nijak špatný rok.

Koruna odolala útokům 

A je to docela přesné, tragédie se nekoná. Což by ovšem nemuselo platit v situaci, kdy by ČNB zvyšovala sazby hlava nehlava. To by se totiž už neprojevilo jen na prohloubení hypotéční krize (která už probíhá), ale doplatily by na to firmy nebo česká ekonomika tím, že by ještě více firem utíkalo k financování v eurech. 

Nelze samozřejmě vše připisovat Aleši Michlovi. Na druhou stranu on ten drtivý unisono tlak ustál a choval se konzistentně. Jako správný guvernér centrální banky. A připomeňme, že čelil poměrně bezprecedentní situaci, kdy se znásobila celá řada výrazně negativních událostí, faktorů a vlivů. 

Obchodní centrum - ilustrační snímek

Lukáš Kovanda: Nenechte se ošálit fata morgánou. Rok 2023 bude pro Čechy druhý nejhorší v historii

Čeká nás těžký rok. Lidé, kteří si to odmítají přiznat, protože „obchody jsou plné“, žijí v zajetí mentálních klamů. Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda je dalším ekonomem, který v anketě byznysového portálu newstream.cz představuje svou vizi pro rok 2023.

Přečíst článek

Přesto na přelomu roku máme stále docela silnou korunu (navzdory spekulantům, kteří ale již se svými útoky na českou měnu přestali, protože zkrátka neuspěli). Máme klesající jádrovou inflaci a i Michlovi kritici uznávají, že navzdory pravděpodobnému růstu lednové inflace se tato v Česku již skutečně láme (na rozdíl například od sousedního Slovenska, které masivní růst inflace teprve čeká). 

Samozřejmě růstem sazeb by se situace nejspíš urychlila. Mnozí však zapomínají, že nyní již nejde o závod v tom, jak vysoko se nakonec sazby v aktuálním cyklu vyšplhají. Nyní již jde o to, jak správně načasovat start jejich snižování. A holubičí guvernér Michl by to mohl trefit velmi dobře. 

Bankéř Ivan Šramko: V Česku se inflace láme, na Slovensku bude příští rok mnohem horší

Bankéř Ivan Šramko: V Česku se inflace láme, na Slovensku bude příští rok mnohem horší

Letošní rok byl z ekonomického hlediska velmi problematický. Příští rok by ale mohl být ještě náročnější, zejména na Slovensku, kde má inflace ještě výrazně vzrůst, míní bývalý guvernér Národné banky Slovenska a člen dozorčí rady Trinity Bank Ivan Šramko. „Očekává se, že v roce 2023 dosáhne nárůst cen na Slovensku zhruba 18 procent. Tyto odhady vycházejí z předpokladu, že i v příštím roce prudce porostou ceny energií. Slovenská vláda přitom slibuje, že pro maloodběratele by ceny již růst neměly,“ vysvětluje Šramko.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme