Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Špatné zprávy pro českou ekonomiku. ČNB zhoršila výhled jejího růstu

Guvernér České národní banky Aleš Michl
ČTK
 ČTK

Česká národní banka (ČNB) zhoršila výhled vývoje tuzemské ekonomiky. Hrubý domácí produkt (HDP) letos vzroste o 0,6 procenta, zatímco listopadová prognóza ČNB čekala růst 1,2 procenta. Odhad letošní inflace ČNB ponechala na 2,6 procenta. Novou makroekonomickou prognózu představil guvernér ČNB Aleš Michl.

Reklama

Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) loni HDP klesl o 0,4 procenta. Prognóza ČNB předpokládá letos jen slabé hospodářské oživení, rychlejší růst čeká ekonomiku až v příštím roce. I tam ale centrální banka zhoršila výhled, když nyní předpokládá růst HDP o 2,4 procenta, zatímco v listopadu čekala 2,8 procenta.

Ekonomika se sice v posledním čtvrtletí loňského roku odrazila ode dna, nadále se ale potýká se slabou domácí i zahraniční poptávkou, upozornil guvernér ČNB. Domácí spotřebu tlumí vedle přísné měnové politiky také negativní nálady spotřebitelů, vysoké ceny energií a vyšší míra úspor, které domácnosti vytvářejí kvůli obavám z vývoje inflace a kvůli atraktivním úrokovým sazbám.

Sídlo České národní banky

ČNB zrychlila uvolňování měnové politiky. Úrokovou sazbu snížila o půl procenta

Bankovní rada České národní banky (ČNB) snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 6,25 procenta, uvedl ředitel odboru komunikace ČNB Jakub Holas. Pro snížení základní úrokové sazby o půl procentního bodu hlasovalo šest ze sedmi členů bankovní rady ČNB. Jeden člen navrhoval ještě razantnější pokles o 0,75 procentního bodu, řekl guvernér ČNB Aleš Michl.

Přečíst článek

Inflační tlaky v ekonomice odeznívají, řekl Michl. V lednu by podle předpokladu ČNB měla meziroční inflace klesnout ke třem procentům z prosincových 6,9 procenta. Do konce roku potom inflace setrvá v horní polovině tolerančního pásma centrální banky, tedy mezi dvěma a třemi procenty.

Letošní průměrná inflace by se měla snížit na 2,6 procenta z loňských 10,7 procenta. Jádrová inflace, jež zahrnuje komodity, co nepodléhají cenové regulaci, a potraviny a pohonné hmoty, které podléhají velkým cenovým výkyvům, bude letos zvýšená, za rok bude její průměrná hodnota 2,9 procenta. Na příští rok ČNB mírně zlepšila svůj listopadový odhad, když za celý rok očekává růst spotřebitelských cen na svém dvouprocentním cíli, v listopadu předpokládala inflaci 2,1 procenta.

Výkon ekonomiky ve druhém čtvrtletí byl vyšší, než očekávala ČNB

Trinity Bank zvyšuje sazbu na svém spořicím účtu na 6,30 procenta

Česká národní banka podruhé snížila sazby, takže úroky na spořicích účtech budou obecně klesat. Přesto tuzemská Trinity Bank spořicí sazby zvýšila, a to na svých historicky rekordních 6,30 procenta.

Přečíst článek

ČNB v nové prognóze nezměnila odhad letošního průměrného kurzu koruny k euru, očekává ho na úrovni 24,60 koruny za euro. Vývoj kurzu podle Michla nehrál roli ani při dnešním rozhodování o nastavení sazeb. Po oznámení rozhodnutí koruna oslabila o více než 0,5 procenta, a překonala tak hranici 25,10 koruny za euro. V příštím roce očekává ČNB mírné posílení koruny na průměrný kurz 24,30 koruny za euro.

Prognóza centrální banky je k vývoji ekonomiky pesimističtější než lednová predikce ministerstva financí. Ministerstvo očekává růst HDP 1,2 procenta. Ve výhledu inflace je naopak centrální banka optimističtější, když ministerstvo financí očekává průměrný letošní růst spotřebitelských cen 3,1 procenta.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme