Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německý ministr financí Lindner: Nejsme nemocným mužem Evropy, ale unaveným

Německý ministr financí Christian Lindner
ČTK
 ČTK

Německo není nemocným, ale unaveným mužem Evropy. Na Světovém ekonomickém fóru (WEF) v Davosu to v panelové diskusi řekl německý ministr financí Christian Lindner. Německo teď potřebuje hlavně silnou kávu, dodal obrazně ministr s odkazem na přetrvávající ochablost německé ekonomiky a nutnost strukturálních reforem.

Reklama

Německo je podle ministra unaveno po krizových letech a očekávaný slabý růst je podle něj varovným signálem. K výhledu globální ekonomiky Lindner v diskusi řekl, že loňský rok byl výzvou k akci a že k hlavním otázkám patří vzestup umělé inteligence (AI) a hrozba fragmentace globální ekonomiky.

Německo má největší ekonomiku v eurozóně i v celé Evropě. Za loňský rok se hrubý domácí produkt (HDP) Německa snížil o 0,3 procenta, k čemuž přispěly dopady vysoké inflace, drahých energií a slabé zahraniční poptávky.

Berlín čelí protestu nákladních dopravců, zemědělci zablokovali dálnici

FOTOGALERIE: Ucpaný Berlín. Město obsadili protestující zemědělci a jejich stroje

Demonstrace nákladních dopravců narušila dopravu v centru Berlína, přerušeno je také několik autobusových linek. K protestu se přidali rovněž zemědělci, kteří zablokovali dálniční nájezdy na braniborské dálnici A15 spojující Berlín s polskou hranicí. Dopravci demonstrují proti zvyšování mýta a poplatku za emise oxidu uhličitého.

Přečíst článek

Lindner ve čtvrtek v rozhovoru s agenturou Reuters řekl, že ve střednědobém výhledu očekává v Německu vyšší tempo hospodářského růstu. Ekonomové se naopak domnívají, že důvody, které Německu brání dosahovat lepších ekonomických výsledků, nezmizí ani v prvních měsících letošního roku. V některých případech by podle nich mohly mít i větší vliv.

O Německu jako o nemocném muži Evropy se mluvilo už víckrát. Loni v říjnu se takto o své vlasti vyjádřil v rozhovoru v televizi CNBC přední německý ekonom Hans-Werner Sinn, který je nyní emeritním prezidentem hospodářského institutu Ifo. Podle něj to není žádný krátkodobý fenomén, příčiny je nutné hledat mimo jiné i v závislosti na výrobě automobilů.

Jako o nemocném muži Evropy se loni v listopadu vyjádřil německý list Die Welt o České republice. Proti tomu se v Česku ohradila část ekonomů, politiků i komentátorů. Někteří i poukazovali na to, že článek v německých novinách se opírá o mylné argumenty.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Světové ekonomické fórum (WEF) v Davosu

Karel Pučelík: Bohatí navrhují zdanit bohaté, AI vyvolává nervozitu. Několik bodů k letošnímu Davosu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme