Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FOTOGALERIE: Ucpaný Berlín. Město obsadili protestující zemědělci a jejich stroje

Berlín čelí protestu nákladních dopravců, zemědělci zablokovali dálnici
ČTK
 ČTK

Demonstrace nákladních dopravců narušila dopravu v centru Berlína, přerušeno je také několik autobusových linek. K protestu se přidali rovněž zemědělci, kteří zablokovali dálniční nájezdy na braniborské dálnici A15 spojující Berlín s polskou hranicí. Dopravci demonstrují proti zvyšování mýta a poplatku za emise oxidu uhličitého.

Reklama

Dvoudenní demonstrace, která začala ve čtvrtek a vyvrcholí v pátek v poledne protestem u Braniborské brány, začala jízdou několika kolon kamionů do centra metropole. Policie očekává v centru asi 1500 kamionů a nákladních vozidel. Dopravní komplikace se po oba dny týkají především ulice 17. června, která je klíčovou tepnou spojující centrum se západní částí města.

FOTOGALERIE: Podívejte se, jak to vypadá v Berlíně

Berlínský dopravní podnik BVG už oznámil, že kvůli demonstraci nemůže obsluhovat několik autobusových tras, mimo jiné turisty oblíbenou linku číslo 100. Ta projíždí nejzajímavějšími částmi města od Alexandrova náměstí ve východní části centra Berlína přes Braniborskou bránu k Pamětnímu kostelu císaře Viléma u zoologické zahrady.

Z Číny vyplula do Evropy první nákladní loď se sedmi tisíci elektromobily

FOTOGALERIE: Z Číny do Evropy vyplula obří nákladní loď, veze 7 tisíc elektromobilů BYD

Z Číny vyplula do Evropy první nákladní loď určená speciálně pro vývoz automobilů. Plavidlo schopné přepravit 7000 automobilů si pronajal čínský výrobce elektromobilů BYD, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na příspěvek firmy China International Marine Containers Group (CIMC), která loď vyrobila, na sociální sítí WeChat.

Přečíst článek

V protestech pokračují také zemědělci, které v uplynulých dnech v jejich protestu podpořili právě nákladní dopravci. Až do odpoledne zůstávají zablokované nájezdy na dálnici A15, na přilehlé dálnici A13 z Berlína do Drážďan je naopak podle policie provoz bez komplikací.

FOTOGALERIE: Zemědělci demonstrují i na dálnici

„Jde nám jen o to, abychom na trhu přežili,“ řekl v dnešním rozhovoru s rozhlasovou stanicí RBB-Inforadio mluvčí logistického svazu BLV-pro Daniel Beständig. Dopravci tvrdí, že kvůli zvýšení poplatků budou muset mnozí skončit.

Jízda nákladních vozidel nad 7,5 tuny zdražila už loni v prosinci, kdy v rámci mýta začal platit emisní příplatek 200 eur (4945 korun) za tunu oxidu uhličitého. Emisní zátěž se vypočítává podle emisní třídy konkrétního vozidla. Od letošního července se navíc mýto rozšíří i na menší nákladní vozidla pod 7,5 tuny.

Německá ekonomika se loni pod tlakem globálních krizí propadla o 0,3 procenta

Německá ekonomika se loni pod tlakem globálních krizí propadla o 0,3 procenta

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se v loňském roce následkem dopadů globálních krizí propadl o 0,3 procenta. Oznámila to na základě prvního odhadu šéfka Spolkového statistického úřadu Ruth Brandová. Na loňský rok vláda počítala s hospodářským poklesem o 0,4 procenta, na letošek už ale počítá s růstem. Ten zatím odhaduje na 1,3 procenta. Hospodářský propad za loňský rok je v souladu s očekáváním analytiků.

Přečíst článek

„Při 10 tisících kilometrech musím nyní za vozidlo platit místo 1900 eur (47 tisíc korun) měsíčně 3400 eur (84 tisíc korun),“ řekl v reportáži rozhlasové stanice WDR řidič Klaus Michael Höhmann, který se na demonstraci do Berlína vydal ze západu Německa.

Spolková vláda kancléře Olafa Scholze si od zvýšení poplatků slibuje vybrat do roku 2027 dodatečných 30,5 miliardy eur (754 miliard korun).

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme