Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Válka na prvním místě. Rusko na ní v příštím roce vyčlení téměř polovinu svého rozpočtu

Ruský prezident Vladimir Putin
ČTK
 ČTK

Rusko v následujícím roce hodlá vyčlenit zhruba 40 procent ze svého rozpočtu na výdaje spojené s válkou, spočítal ruský investigativní portál Važnyje istorii. Podle něj to vyplývá z návrhu rozpočtu zveřejněného na webu dolní komory ruského parlamentu. Podotkl, že vinou tak vysokých výdajů na válku nutně přijdou zkrátka oblasti, které s ní nesouvisejí. Válku na Ukrajině vede Rusko už přes rok a půl.

Reklama

Soudě podle zveřejněného návrhu autoři rozpočtu na příští rok počítají s příjmy 35 bilionů rublů (8,2 bilionu korun) a výdaji ve výši 36,6 bilionu rublů. Na armádu přitom má jít 10,8 bilionu rublů, k čemuž se přičítají ještě utajené výdaje dalších ministerstev ve výši 3,9 bilionu rublů. Utajené výdaje podle investigativního portálu totiž rovněž poslouží k financování války. Dohromady podle jeho výpočtů tedy Rusko hodlá na válku vyčlenit 14,7 bilionu rublů.

„Rozpočet se s konečnou platností přeorientoval na válku ... Zaplatí za to lidé a ekonomika,“ okomentoval tyto plány portál.

Liberální zázrak se nekoná, píše rakouská tisková agentura APA k výsledkům slovenských voleb, v nichž zvítězila Strana Směr-SD expremiéra Roberta Fica

Zahraniční média upozorňují na možný příklon Slovenska k Rusku

Liberální zázrak se nekoná, píše rakouská tisková agentura APA k výsledkům slovenských voleb, v nichž zvítězila Strana Směr-SD expremiéra Roberta Fica. Francouzská agentura AFP, britská veřejnoprávní stanice BBC či americká zpravodajská televize CNN zdůrazňují možný příklon Slovenska ke Kremlu. Vyvozují to především z Ficových předvolebních prohlášení, včetně toho, že po návratu k moci by ukončil vojenskou pomoc Ukrajině, která čelí ruské vojenské agresi.

Přečíst článek

Ruské výdaje na obranu budou v příštím roce rekordní od dob Sovětského svazu, podotkl už dříve server Moscow Times. Ten přitom vycházel z částky 10,8 bilionu rublů vyčleněné v návrhu rozpočtu na „obranu“. Podle portálu Važnyje istorii nicméně dosáhnou výdaje na válku více než 40 procent rozpočtu i v letošním roce, a to opět při započtení utajovaných výdajů.

Na rok 2024 připadají prezidentské volby, a tak bylo v rozpočtu nutné najít peníze i na sociální politiku, podotkl investigativní web- Počítá se například s valorizací penzí o 7,5 procenta. Státní zaměstnanci se naopak budou muset obejít bez každoročního navýšení platů.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme