Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čaputová pověřila Fica sestavením nové slovenské vlády, má na to čtrnáct dní

Slovenská prezidentka Čaputová pověřila sestavením nové vlády Fica
ČTK
 ČTK

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pověřila předsedu vítězné strany v sobotních parlamentních volbách Roberta Fica sestavením nové vlády. Fico to potvrdil novinářům po schůzce s hlavou státu, od které dostal dva týdny na vytvoření kabinetu.

Reklama

Podle Fica zformování vlády nebude jednoduché. Jeho strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) volby vyhrála se ziskem téměř 23 procent hlasů, na vytvoření vlády s většinovou podporou ve sněmovně ale potřebuje získat ke spolupráci alespoň dvě další strany.

Čaputová dodržela tradici, že prezidentské pověření po volbách jako první dostává zástupce vítězné formace. Samotné pověření k sestavení vlády nemá oporu v ústavě; v zemi jde spíše o zvyklost, kterou se řídili už předchozí prezidenti. Hlava státu podle ústavy jmenuje nového premiéra a na jeho návrh pak členy jeho kabinetu.

Schůzka Čaputové s Ficem trvala zhruba čtvrt hodiny. Prezidentka má dlouhodobě napjaté vztahy se šéfem Směru-SD. Po jeho dřívějších slovních výpadech, že hlava slovenského státu je americkou agentkou, Čaputová letos v září podala na Fica žalobu na ochranu osobnosti. Před zvolením do vrcholné funkce byla Čaputová místopředsedkyní liberálního hnutí Progresivní Slovensko (PS), které až do sobotních voleb bylo neparlamentní stranou.

Místo záchrany klimatu kulturní války? Britský premiér Sunak představil bizarní reformu

Místo záchrany klimatu kulturní války? Britský premiér Sunak představil bizarní reformu

Britská vláda oddálila konec spalovacích motorů a v rámci změny klimatické politiky kuriózně zrušila i neexistující opatření. Rozčílila tak odborníky, automobilky i některé přední konzervativce. Politické zisky přitom patrně budou minimální.

Přečíst článek

Slovensko v minulosti už zažilo, že vítěz voleb nakonec vládu nesestavil. Naposledy se to stalo v roce 2010 právě Směru-SD. PS, které je po víkendových volbách druhou nejsilnější stranou, už ohlásilo, že chce zabránit vzniku vlády Směru-SD. Složení příští vládní koalice bude podle analytiků záviset na postoji Hlasu-sociální demokracie (Hlas-SD) někdejšího Ficova stranického kolegy Petera Pellegriniho. Tato strana skončila ve volbách na třetím místě.

Šimečka se vzdá funkce místopředsedy Evropského parlamentu

Po Ficovi se s Čaputovou sešel předseda PS Michal Šimečka. Novinářům po asi půlhodinovém jednání s hlavou státu řekl, že jeho hnutí zahájilo neformální rozhovory s představiteli dalších stran o možnosti vytvořit vládu. „Hledáme, zda existuje prostor a vůle vytvořit alternativní většinu k té, kterou sestavuje Robert Fico. Určitě má větší výhodu a lepší karty v rukou vítěz voleb,“ řekl Šimečka, který se hodlá vzdát funkce místopředsedy Evropského parlamentu a dále působit ve slovenské politice.

Do slovenské sněmovny se po sobotních předčasných volbách dostane sedm formací, přičemž PS nechce spolupracovat se Směrem a nacionalistickou Slovenskou národní stranou (SNS). Zatímco PS bude mít v novém 150členném parlamentu 32 poslanců, Směr získal 42 mandátů a SNS deset.

Robert Fico

Politický diář Jany Havligerové: Poučení ze slovenských voleb

Slovenské parlamentní volby vyhrál Robert Fico. Předsedové vládních partají nadšení nejsou, dokázali ale zachovat dekórum. Když jim to vydrží, a nebudou mít snahu šéfovi strany Směr – pokud se stane premiérem, radit co by měl dělat, dobré vztahy mezi Českem a Slovenskem by měly vydržet.

Přečíst článek

Fico pravděpodobně osloví nacionalisty

Fico, který byl ministerským předsedou už třikrát, v neděli řekl, že se bude opět ucházet o funkci premiéra a že jednání o programu příští vládní koalice by mohla trvat zhruba dva týdny. Právě 14 dnů dostal od Čaputové na vytvoření vlády. Fico nesdělil, se kterými stranami by Směr-SD mohl vytvořit kabinet, slovenští analytici i média nicméně jako jednu z nejpravděpodobnějších možností označují spolupráci Ficovy strany s Hlasem-SD a s nacionalistickou Slovenskou národní stranou.

Po volbách Fico zopakoval svůj odmítavý postoj k vojenské pomoci Ukrajině, která se brání ruské invazi. Pro případ účasti své strany v nové vládě ohlásil odvolání policejního prezidenta a šéfa elitní složky prokuratury. Tyto instituce se zabývají kromě jiného korupčními kauzami z doby dřívějšího vládnutí Směru-SD, který byl u moci nejprve v letech 2006 až 2010 a později nepřetržitě ve dvou shodně čtyřletých volebních obdobích mezi roky 2012 a 2020.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme