Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fico vyhrál volby na Slovensku. Do parlamentu se dostalo sedm stran

Robert Fico
Profimedia
 ČTK

Sobotní předčasné parlamentní volby na Slovensku vyhrála strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) trojnásobného premiéra Roberta Fica se ziskem 22,94 procenta hlasů. Druhé se 17,96 procenta skončilo liberální hnutí Progresivní Slovensko (PS). Za ním zůstala formace Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) někdejšího Ficova spolustraníka Petera Pellegriniho, která obdržela 14,7 procenta hlasů. Volební účast dosáhla 68,51 procenta, což je nejvíce od roku 2002. Výsledky hlasování dnes odpoledne potvrdila státní volební komise, vyplývá z oznámení jejího předsedy Ladislava Orosze. Křesla ve sněmovně si rozdělilo sedm formací. Pro vytvoření vlády s většinovou podporou v parlamentu se na spolupráci budou muset dohodnout nejméně tři strany.

Reklama

Čtvrté místo ve volbách obsadila tříčlenná koalice kolem hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) expremiéra Igora Matoviče, která dostala necelých devět procent hlasů. Konzervativní Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) má téměř sedm procent, liberální Svoboda a solidarita (SaS) Richarda Sulíka přes šest procent a nacionalistická Slovenská národní strana 5,62 procenta hlasů.

Směr-SD by vytvořil většinu v parlamentu například s Hlasem-SD a SNS - dohromady by taková koalice ve 150členném parlamentu měla 79 zástupců. Politici těchto tří stran byli součástí vládní koalice v letech 2016 až 2020, kdy Pellegrini a někteří další představitelé Hlasu-SD ještě působili ve Směru-SD. Fico už před sobotními volbami označil spolupráci své strany s Hlasem-SD za základ stabilní budoucí vlády. Pellegrini zase opakoval, že jeho strana má programově blíže ke Směru-SD než k PS. Zatím ale neřekl, ke které z nyní dvou nejsilnějších stran se Hlas-SD přidá.

Šimečka nechce připustit Ficovu vládu

Předseda proevropského PS Michal Šimečka po volbách prohlásil, že jeho hnutí udělá všechno proto, aby vládu nesestavil Směr-SD. To by znamenalo, že by PS na svou stranu muselo získat Hlas-SD a ještě další dva parlamentní subjekty.

Dosud nejsilnější hnutí OLaNO, které ve volbách kandidovalo v koalici se stranami Za lidi a Křesťanská unie (KU), podle Matoviče bude v opozici. Matovič zároveň za nereálnou označil možnost, že by se PS podařilo sestavit vládu.

KDJ je zpět

Po dvou volebních obdobích se do sněmovny opět dostalo KDH. Jeho předseda Milan Majerský v diskusi televize Markíza řekl, že nadále platí rozhodnutí KDH nespolupracovat se Směrem-SD a že případnou změnu postoje by musel schválit příslušný orgán hnutí. Pokud by KDH názor změnilo, měla by jeho případná koalice se Směrem-SD a Hlasem-SD parlamentní většinu. Pokud by tyto tři strany podpořila ještě SNS, dohromady by měly dostatek hlasů také na změnu ústavy, což si vyžaduje souhlas alespoň 90 z celkového počtu 150 poslanců.

Pod pětiprocentní volební práh se propadla populistická Republika a strana Aliance zastupující maďarskou menšinu. Sněmovnu opustí hnutí Jsme rodina dosavadního šéfa parlamentu Borise Kollára i krajně pravicová strana Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS); v roce 2020 někteří představitelé LSNS přestoupili do Republiky.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme