Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Poučení ze slovenských voleb

Robert Fico
ČTK
Jana Havligerová

Slovenské parlamentní volby vyhrál Robert Fico. Předsedové vládních partají nadšení nejsou, dokázali ale zachovat dekórum. Když jim to vydrží, a nebudou mít snahu šéfovi strany Směr – pokud se stane premiérem, radit co by měl dělat, dobré vztahy mezi Českem a Slovenskem by měly vydržet.

Reklama

Předseda hnutí STAN Rakušan se vyjádřil přeci jenom obšírněji. Soudí, že výsledky slovenských voleb jsou pro nás varováním i poučením. Pokud chceme udržet v Česku liberálním demokracii, musíme podle něj vysvětlovat její výhody i těm, kdo z nich v současné době neprofitují, nebo jen málo. Jedno řešení se nabízí – začít sám u sebe.

Česko má svých problémů až dost – momentálně jsou asi nejviditelnější ty ve zdravotnictví. Lékaři v nemocnicích se bouří kvůli přesčasům. Ministři Válek a Jurečka s křížkem po funuse přispěchali s novelou zákoníku práce. Ta by měla nedávno schválené navýšení přesčasové práce doktorů zrušit. Ministerstvo zdravotnictví ovšem mezitím dokázalo pořádně nadzvednout i praktiky. Podle úhradové vyhlášky na příští rok by měli sloužit víc na pohotovostech. Pokud ne, přijdou o část peněz, které dostávají od pojišťoven na pacienty. O ministru zdravotnictví platí: Kdo umí, ten umí, kdo neumí, čumí. Která část předchozí věty, si můžete vybrat.

Politický diář Jany Havligerové: Optimismus Fialy a jeho ministrů je bezbřehý

Víc než polovině obyvatel se nezamlouvá, kam země směřuje, ukázal průzkum STEM pro CNN Prima News. Ministr pro evropské záležitosti, "stanař" Martin Dvořák je ale přesvědčený, že to neznamená vyjádření nedůvěry či nespokojenosti s vládou. Podle něj je celá politická scéna na bodu mrazu. Tak určitě. Když to na ní zrovna nevře.

Přečíst článek

Politický diář Jany Havligerové: Premiér Fiala na růžovém obláčku

Předseda vlády má radost, ministr zemědělství dvojnásobnou. Zástupci osmi velkých obchodních řetězců je ujistili, že snížení DPH o tři procentní body připravované v konsolidačním balíčku se od prvního ledna určitě promítne na konkrétních cenovkách. Lidovce Výborného slib těší o to víc, že zamýšlené snížení se podle něj dá považovat i za úspěch KDU-ČSL. „Velmi jsme za tím stáli“, konstatoval. Tak snad to nebude slib za všechny prachy.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme