Reklama

Blíží se exodus čínských miliardářů. Prezident Si zpřísňuje podmínky vycestování

Čínský prezident Si Ťin-pching
ČTK
 ČTK

Migrační právníci potvrzují, že v posledních měsících se situace ztížila, protože se prodloužila doba zpracování pasů a zpřísnily požadavky na dokumentaci. Těžší je také přesun velkých peněžních částek z Číny.

Reklama

Šanghajský restauratér Harry Hu se chystá udělat něco, co dříve považoval za nemyslitelné: vzít své peníze a odstěhovat se ze země. Stejný plán mají podle zprávy agentury Bloomberg tisíce dalších bohatých Číňanů, kterým se nelíbily přísné koronavirové uzávěry v zemi. K jejich rozhodnutí odejít z Číny ale přispívá i zpomalování ekonomiky země. Velkou otázkou však zůstává, zda jim vláda prezidenta Si Ťin-pchinga umožní takový krok zrealizovat.

Společnost Henley & Partners, která radí lidem v oblasti investiční migrace, odhaduje, že jich může být kolem deseti tisíc. Dohromady disponují majetkem za 48 miliard dolarů (1,2 bilionu korun). Předpokládá se, že by to byl po Rusku druhý největší odliv bohatství a lidí z jedné země.

Peking, Čína (ilustrační foto)

Tisícům Číňanů zmizely úspory z bank. Skandál testuje jejich víru v systém

Finanční skandál, při kterém z menších venkovských bank po celé Číně zmizely životní úspory tisícům lidí, vyústil v nebývalou míru protestů. Důvodem je mimo jiné to, že lokální vlády se snaží celou kauzu zamést pod koberec. Poškozeným protestujícím navíc tamní policie vyhrožuje. Skandál by mohl představovat vážnou zkoušku pro vládnoucí komunistickou stranu, která je jinak obyvateli oceňována pro stabilitu a její schopnost kontrolovat jakékoli hrozby, uvedl deník The New York Times.

Přečíst článek

Komplikace při vycestování

Čínské úřady sice výslovně nezpřísnily omezení pro vystěhování, migrační právníci ale říkají, že v posledních měsících se situace ztížila, protože se prodloužila doba zpracování pasů a zpřísnily požadavky na dokumentaci. Těžší je také přesun velkých peněžních částek z Číny.

Hu je ale navzdory překážkám odhodlaný přesídlit do Kanady. „Dovedete si představit, že jsem na začátku uzávěry v nejrozvinutějším městě Číny málem zemřel hlady?“ říká 46letý muž. Nedávno prodal většinu svého majoritního podílu ve dvou špičkových šanghajských restauracích za 20 milionů jüanů (72 milionů korun) a najal si migračního právníka a správce majetku, aby mu pomohli se stěhováním. „Jsem velmi smutný, ale je čas odejít,“ konstatuje.

Čína 24. července 2022 vyslala do vesmíru druhý ze tří modulů pro svou orbitální stanici Tchien-kung (Nebeský palác). Modul Wen-tchien (Hledání nebes) váží přes 20 tun a nemá na palubě astronauty.

VIDEO: Čína vypustila další modul, pomůže rozšířit kosmickou stanici o tři místa

Čína vyslala do vesmíru druhý ze tří modulů pro svou orbitální stanici Tchien-kung (Nebeský palác). Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na záběry čínské televize. Modul Wen-tchien (Hledání nebes), který váží přes 20 tun a nemá na palubě astronauty, vynesla v 08:22 středoevropského času raketa z kosmického střediska Wen-čchang na tropickém ostrově Chaj-nan.

Přečíst článek

Do USA nebo do Singapuru

Poradci a právníci v oblasti migrace v Číně uvádějí, že se počet dotazů na jaře, když byla Šanghaj v karanténě, zvýšil meziročně trojnásobně až pětinásobně. Podle rozhovorů, které Bloomberg vedl se sedmi bankéři, počet dotazů týkajících se přesunu peněz ze země vzrostl exponenciálně.

„Mnozí se skutečně domnívali, že vzhledem ke koronavirové uzávěře nemají žádné jiné možnosti,“ říká konzultant pro migraci v Šanghaji Sumi, který nechtěl uvést své plné jméno. „Viděl jsem, jak se ti, kteří s emigrací váhali, tentokrát konečně rozhodli,“ řekl Bloombergu.

jackpot, ilustrační foto

Peníze dělají lidi šťastnějšími. Vědci zjišťovali, kolik by lidem stačilo ke štěstí

Kolik peněz by člověk chtěl, aby uspokojil své touhy? To zjišťovali výzkumníci z britské Univerzity v Bathu ve 33 zemích světa. Někde lidem stačilo dostat jednorázově deset tisíc dolarů, jinde by nepohrdli stovkou miliard. Touha po maximálním majetku tedy není univerzální, což je poznatek pro ekonomy i politiky, píše pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek

Mezi oblíbené destinace patří Spojené státy, Singapur, Austrálie, Kanada a některá místa v Evropě. Bohatí Číňané se ale musejí kromě překážek na straně cílových zemí potýkat i s nevolí domácích úřadů. Jeden privátní bankéř, který hovořil pod podmínkou anonymity, uvedl, že klientka ze Šanghaje se nedávno pokusila získat svému dítěti singapurské vízum ke studiu, ale místní vládní agentura to zamítla.

Zpomalení ekonomiky

„Myslím, že čínská ekonomika bude čelit mnoha výzvám,“ říká 42letý konzultant David, který jako motivaci k odchodu uvedl zpomalující ekonomiku, covidovou politiku a geopolitické napětí. „USA budou pravděpodobně stále poskytovat více příležitostí, pokud jde o obchodní růst,“ dodává.

„V minulosti jsem několikrát přemýšlel o odchodu z Číny a vzdal jsem to, ale teď jsem rozhodnutý odejít,“ říká Hu. Před více než měsícem předložil doklady k žádosti o vízum a obnovení pasu, zatím se mu ale nikdo neozval.

Tomáš Březina, kandidát na prezidenta
video

Tomáš Březina: Mám nejvíc zkušeností ze všech kandidátů. A Rusko z mapy nevymažeme

Kolik miliard vydělal Tomáš Březina prodejem své firmy Best, kterou na začátku devadesátých let založil a vypiplal ji do významného evropského výrobce stavebních materiálů, nechce říct. Bude to hodně miliard. Mohlo by se zdát, že se Březina ve svých pětašedesáti letech tak trochu nudí, a proto kandiduje na prezidenta. Realita je však trochu jiná. Březina za třicet let svých zkušeností v byznyse dospěl k myšlence, že běhu světa rozumí více než mnoho jiných kandidátů. Možná má i pravdu, zkušeností má skutečně hodně. Kdo z nás vybudoval miliardovou firmu na zelené louce.

Přečíst článek

Tomáš Zima, kandidát na prezidenta
video

Tomáš Zima: Mám schopnost dávat lidi dohromady, spojovat je. A nikdy jsem nedělal křivárny

V druhém díle seriálu Kafe s prezidentem přinášíme rozhovor s bývalým rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou. Ve svých šestapadesáti letech už má za sebou osm let v čele Univerzity Karlovy, největší a nejvýznamnější tuzemské vysoké školy. Je ověnčen tituly jako prof, MUDr, MBA, DrSc. a několika dalšími. V kolika organizacích působí na významných funkcích ani nelze spočítat.

Přečíst článek

generál Petr Pavel, kandidát na prezidenta ČR
video

Petr Pavel: Vraťme Česku řád a klid. Chci být prezidentem, který mírní vášně

Bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel v úterý oficiálně potvrdil kandidaturu na prezidenta republiky. Do voleb jde s heslem „Vraťme Česku řád a klid“. U příležitosti zahájení jeho volební kampaně připomínáme rozhovor, který Pavel poskytl Newstreamu v rámci letního speciálu Kafe s prezidentem.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Úspěch byl jen začátek. Jak se o své peníze stará dolarový miliardář Eduard Kučera

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme