Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šanghaj - informace o tématu

Muskův fenomén Tesla má 20 let. Léta čekal na zisk, málem zbankrotoval – a přece změnil svět

FOTOGALERIE: Muskův fenomén Tesla má 20 let. Léta čekal na zisk, málem zbankrotoval – a přece změnil svět

Před 20 lety, 1. července 2003, byla v třicetitisícovém kalifornském San Carlos v Silicon Valley založena nenápadná firma s cílem vyrábět malé sportovní elektrické roadstery (na hlavním snímku). Trvalo jí pět let, než s výrobou začala, ale téměř okamžitě změnila globální trh s elektromobily jako nikdo jiný, i když s auty zcela jiného ražení. Jmenuje se Tesla - a ne, u jejího založení ještě nebyl Elon Musk.

Přečíst článek
Singapur poprvé ovládl žebříček nejdražších měst ve světě sestavovaný společností  Julius Baer.

Bez peněz do Singapuru nelez. Poprvé ovládl žebříček nejdražších měst ve světě pro milionáře

Přečíst článek

Disney park v Šanghaji kvůli covidu ve vteřině zavřel brány. I s návštěvníky uvnitř

Přečíst článek
Čínský prezident Si Ťin-pching

Blíží se exodus čínských miliardářů. Prezident Si zpřísňuje podmínky vycestování

Přečíst článek
Elon Musk

Musk: Továrny Tesly v Austinu i u Berlína jsou jen dvě velké černé díry na peníze

Dvě továrny Tesly na dvou kontinentech letos s velkou pompou spustily provoz, vzduchem létaly konfety a zářivé úsměvy Elona Muska nebraly konce. A střih. Pár měsíců poté šéf automobilky a nejbohatší člověk planety o fabrikách v Austinu a u Berlína prohlašuje, že jsou jen gigantickými kamny na spalování peněz. Důvod? Závody kvůli výpadku dodávek komponentů téměř nevyrábějí, píše CNBC.

Přečíst článek

Konec tvrdé uzávěry. V Šanghaji se otevřou obchody, trhy i kadeřnictví

Úřady v Šanghaji od pondělí povolí částečnou obnovu aktivit obchodů a provozoven. Oznámili to zástupci radnice. Velká část čínské finanční metropole se od konce března nachází v přísné uzávěře, kvůli které jsou zavřené obchody, restaurace a provozovny služeb; obyvatelům bylo nařízeno, aby nevycházeli z domů. Epidemiologická situace ve městě se ale zlepšuje a úřady mimo oblasti, které jsou v izolaci, v sobotu nezaznamenaly žádný nový případ koronavirové nákazy, uvedla agentura Reuters. V Pekingu úřady částečně prodloužily nařízení, aby lidé pracovali z domova.

Přečíst článek
Opening Tesla Factory Berlin Brandenburg

Tesla v problémech. Zastavila výrobu v Šanghaji, v USA svolává desítky tisíc vozů kvůli poruchám

Společnost Tesla zastavila většinu své výroby ve své továrně v Šanghaji kvůli problémům se zajištěním dílů pro svá elektrická vozidla, uvedla agentura Reuters s odkazem na interní zdroje z automobilky. Potíž způsobená tvrdým postupem Pekingu proti šíření covidu je další z řady patálií v poslední době včetně dnešního oznámení firmy o svolání 130 tisíc vozů kvůli poruchám dotykového displeje.

Přečíst článek
Čína lockdown pandemie

Číňanům dochází trpělivost. Zaměstnanci šanghajské továrny Applu kvůli lockdownu napadli své strážce

Stovky dělníků v technologické továrně v Šanghaji vyrábějící pro Apple či Microsoft se po týdnech blokování objektu střetly s početnou ochrankou a snažili se překonat bariéry kolem areálu. Střet, který se odehrál ve čtvrtek večer, je ohromujícím příznakem zhroucení snah komunistické strany omezit pandemii covidu tvrdými lockdowny, při nichž neváhá Peking uzavřít i mnohamilionová města v zemi a zaměstnance továren nutí v nich nejen pracovat, ale i nocovat, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Zaměstnanec nemocnice v čínské Šanghaji je kvůli koronavirovým opatřením oblečen v ochranném obleku.

Úřady kvůli covidu oplocují domy v Šanghaji. „Jsme zavřeni jak domácí zvířata,“ protestují lidé

Kvůli zrychlujícímu se šíření covidu v největším čínském městě Šanghaj přistoupily tamní úřady k drastickému opatření – domy, ve které žije alespoň jeden člověk nakažený koronavirem, nechaly oplotit, aby nikdo nemohl dovnitř, ani ven. To vyvolalo mnohé stížnosti na tento „nelidský“ postup, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Šanghajský přístav - nejrušnější přístav světa

Zboží jen tak nezlevní. Přístavy v Číně jsou ucpané a lodě mají zpoždění

Nová varianta koronaviru omikron se rapidně šíří mezi čínskými pracovníky v logistice. Pozemní doprava nestíhá přebírat kontejnery a lodě ucpávají přístavy Ta-lien a Tchien-ťin, problémy hlásí také Ning-po, který patří mezi deset největších přístavů světa. Problémy tak mají například Airbus či Volkswagen, pro něž jsou tyto přístavy vstupní branou do Číny, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek
China Mobile (ilustrační foto)

IPO desetiletí. China Mobile v Šanghaji upsala akcie za skoro 170 miliard

Čínská telekomunikační společnost China Mobile získala z prodeje akcií 48,7 miliardy jüanů (téměř 168 miliard korun), což z ní dělá největší primární veřejnou nabídku akcií (IPO) v zemi za posledních deset let. Ve středu se s akciemi firmy začne obchodovat na burze v Šanghaji. Investoři budou debut China Mobile zřejmě pozorně sledovat, protože akcie stále většího počtu firem po vstupu na burzu oslabí, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Ikea, nový koncept

Ikea mění své prodejny na chill-out zóny. Zmizí uličky i parkoviště

Místo na nákupy za zážitkem. Ikea se rozhodla přebudovat své prodejny na místa, kde lze plnohodnotně trávit volný čas. První dva testovací obchody otevře v Šanghaji a Vídni.

Přečíst článek
Čínská továrna automobilky Geely v provincii Če-ťiang na jihovýchodě Číny.

Geely upouští od plánu nabídnout své akcie na čínské obdobě trhu Nasdaq

Trh Star Market v Šanghaji, který je obdobou amerického Nasdaqu, přichází o své želízko v ohni. Čínská automobilka Geely upouští od plánu na něm nabídnout své akcie, napsala agentura Reuters. Rozhodnutí společnost odůvodnila úpravou obchodních rozhodnutí a strategie.

Přečíst článek
Reklama

News box

Největší ruská banka Sberbank v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 11,3 procenta na 397,4 miliardy rublů (téměř 101 miliard korun). Banka současně v dnešním oznámení výrazně zvýšila prognózu růstu úvěrů pro drobné zákazníky na letošní rok.

Antimonopolní úřad povolil holdingu CE Industries Jaroslava Strnada nákup potravinářské společnosti 🍏 Fruta Podivín, kterou dosud vlastnil koncern Orkla Foods. Spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, uvedl úřad.

Čínská společnost ByteDance navzdory tlaku ze Spojených států nemá v úmyslu prodat svoji videoaplikaci TikTok. Spojené státy přijaly zákon, který firmu k takovému postupu nutí, jinak bude v Americe TikTok zakázán. Uvedl to server zpravodajské televize BBC. Odvolává se na oznámení firmy na jejím oficiálním účtu na sociální síti Toutiao, kterou ByteDance vlastní. Číst více
Německá společnost Thyssenkrupp prodá 🤝 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční skupině EP Corporate Group (EPCG) českého miliardáře Daniela Křetínského. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Číst více
Japonská automobilka Toyota Motor investuje 1,4 miliardy dolarů (32,8 miliardy korun) do svého druhého závodu na výrobu elektromobilů 🔌🚗 ve Spojených státech. Jejich výroba ve státě Indiana má začít v roce 2026, uvedla agentura Kjódó. Číst více
V prvních dvou měsících letošního roku evropské země vyčlenily na pomoc Ukrajině napadené ruskou armádou celkem asi šest miliard eur 💶 (přes 150 miliard korun), téměř celá suma se týká vojenského vybavení. Uvedl to výzkumný Kielský institut pro světové hospodářství. Suma přitom zdaleka nestačila na to, aby zaplnila mezeru, která vznikla kvůli výpadku americké podpory. Číst více
Americká technologická společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google 🌐, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk 💰 meziročně o 57 procent na 23,66 miliardy dolarů (zhruba 554 miliard korun). Firma také oznámila, že svým akcionářům poprvé ve své historii vyplatí dividendu. Akcie podniku na zprávu reagovaly výrazným růstem. Číst více
Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšil 📈 čistý zisk 💰 meziročně o pětinu na 21,9 miliardy dolarů (zhruba 513 miliard korun). Tržby vzrostly o 17 procent na 61,9 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti LSEG odhadovali v průměru na 60,8 miliardy dolarů. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme