Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pandemie nekončí. Čínská Šanghaj nasadila tvrdý lockdown

Pandemie nekončí. Čínská Šanghaj nasadila tvrdý lockdown
ČTK

Čína se pandemií koronaviru zdaleka ještě nevypořádala. Uzavírá oblast kolem Šanghaje, což je drtivé pro byznys.

Reklama

V čínské finanční metropoli Šanghaji dnes začala několikadenní uzávěra, kterou město s 26 miliony obyvatel vyhlásilo kvůli šíření nemoci covid-19. V neděli Šanghaj podle agentury Reuters zaznamenala 3500 případů nákazy koronavirem, což je dosavadní rekord. Úřady nařídily plošné testování obyvatelstva a pozastavení práce ve firmách i v továrnách s výjimkou těch, které zajišťují nezbytné služby a dodávají potraviny. V uzavřených částech města nejezdí veřejná doprava a omezen je i automobilov provoz.

Lockdown Šanghaje je rozdělen do dvou fází. První uzavírka ode dneška až 1. dubna se podle Reuters týká oblasti východně od řeky Chuang-pchu, která městem protéká. Do této oblasti patří i moderní finanční čtvrť Pchu-tung. Druhá část finanční metropole Číny, včetně centra města, bude uzavřena ve dnech 1. až 5. dubna.

Šanghajský úřad veřejné bezpečnosti oznámil, že ode dneška nejsou průjezdné mosty a tunely vedoucí přes řeku. Ve východní části Šanghaje byly zavedeny dálniční kontroly, u nichž lidé opouštějící město musí ukázat, že mají negativní test na koronavirus ne starší než 48 hodin. Obdobné opatření čeká západní část města od pátku.

Agentura AP uvedla, že obyvatelé Šanghaje v neděli v mnoha supermarketech vykoupili potraviny, nápoje a potřeby do domácnosti.

Inflace, ilustrační foto

Rusko padá do propasti. Čína mu může pomoci jen trochu

Rusko kvůli sankcím a válce do konce příštího roku ztratí výsledek ekonomického růstu uplynulých patnácti let. Asijské velmoci si nebudou pálit prsty, protože Západ je pro ně větším partnerem, píše v komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Čína s 1,4 miliardy obyvatel v neděli zaregistrovala 5134 případů covidu-19 u lidí, kteří nemají příznaky nemoci, a 1219 případů u lidí s příznaky, napsala agentura Reuters. Většina asymptomatických případů připadá právě na Šanghaj. Ve srovnání s mnoha regiony světa to sice nejsou vysoké počty, Čína ale prosazuje politiku usilující o úplné zastavení šíření nákazy, která se právě z této nejlidnatější země světa v roce 2020 rozšířila do světa.

Lockdown v průmyslové oblasti zvyšuje geopolitické napětí. Kvůli obavám ze snížené poptávky klesla cena ropy.  Zatímco Rusko je druhý největší vývozce ropy na světě, Čína zase největší světový dovozce této suroviny. Uzávěra se dotkne i firem působících v oblasti. Odstavit výrobu musela i Tesla. 

Hongkong

Hongkong zažívá nevídaný odliv mozků

Stále většímu počtu rezidentů Hongkongu došla po dvou letech trpělivost s represivními proticovidovými opatřeními a rozhodli se region opustit. Zatímco se většina světa učí s virem žít, Hongkonžané stále čelí tvrdým restrikcím.

Přečíst článek

Reklama

Související

Čínští turisté se rozjedou do celého světa

Stanislav Šulc: Pandemie 2.0? Čína zrušila covid a pouští turisty do světa. Mazaní Češi je čekají s otevřenou náručí

Přečíst článek
Čínský lockdown

Ustupuje prezident Si Ťin-pching protestujícím? Čína po třech letech uvolňuje protipandemická opatření

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme