Reklama

V Galerii Kodl se bude dražit Kupka za 25 milionů nebo malby Karla Gotta

František Janoušek: Španělské zdi (vyvolávací cena 1,6 milionu korun)
Galerie Kodl
Stanislav Šulc

Tradičně nejočekávanější aukce podzimu se tentokrát bude konat bez účasti veřejnosti, zájemci se mohou zúčastnit prostřednictvím portálu Artslimit.com, plnou mocí zástupci galerie a podat pevný limit nebo dražit po telefonu. Vedle mistrů meziválečné moderny jsou v nabídce také současní umělci jako Pasta Oner nebo Vladimír Houdek.

Reklama

Podzimní aukce Galerie Kodl bývá tradičně největší a nejúspěšnější dražbou roku a přináší řadu autorských rekordů. Například loňská listopadová aukce celkově vynesla částku přesahující hranici 400 milionů korun, což se na tuzemské akci ještě nikdy nestalo.

Letošní podzimní aukce „u Kodlů“ opět nabídne celou řadu zajímavých děl a milionovému menu znovu vévodí slavná jména meziválečné avantgardy.

Podle vyvolávací ceny bude nejočekávanější položka číslo 112, pod kterým se skrývá soubor ilustrací Františka Kupky nazvaný Člověk a Země.

„Úctyhodný soubor přípravných kreseb vskutku malířských kvalit určených pro ilustrace rozsáhlé šestidílné encyklopedie geografa Élisého Recluse s názvem Člověk a Země, jenž je zde předkládán v takřka limitní úplnosti, představuje bez pochyby nejrozsáhlejší a nejucelenější ilustrátorskou práci Františka Kupky,“ stojí v aukčním katalogu. Tomu odpovídá také vyvolávací cena, která je 25 milionů korun. „Jedná se o práci doslova mamutí v měřítku i rozsahu. Vysokou hodnotu souboru dále umocňuje jeho provenience sahající do meziválečných sbírek Jindřicha Waldese a následně Národní galerie v Praze,“ dodávají odborníci z galerie.

Amerikou hýbe sběratelské šílenství. Lidé v umění vidí úkryt před nenasytnou inflací

Tržby newyorských aukčních síní během posledních dvou týdnů překročily dosavadní rekordy. Poptávka po umění je enormní, sběratelé jsou ochotní platit přemrštěné ceny. Koupi uměleckých děl vnímají i jako dobrý prostředek, jak se ubránit stále rostoucí inflaci.

Přečíst článek

Fillův mistrovský kousek

Kupkův cyklus je však jedinou položkou katalogu, jejíž nejnižší podání překonává hranici 20 milionů a také hranici 10 milionů, která je na současném českém trhu s uměním považována za bránu mezi top díla.

Obrazem s druhou nejvyšší vyvolávací cenou tak je Hlava starého muže od Emila Filly, která pochází z jeho „holandského období“.

„Rok 1914, v němž bylo plátno namalováno, pro Fillu představoval dramatický a urychlený přesun z Paříže do Rotterdamu, ke kterému ho donutily okolnosti počátku první světové války. Spolu se svou manželkou Hanou byl donucen pod pohrůžkou internace, a dokonce i strachem ze zatčení cestovat velice nepohodlně v najatém vozíku v hluboké noci a nastěhovat se do malého, nepříliš pohodlného a studeného pokoje, v němž se nedalo topit,“ popisuje okolnosti vzniku obrazu s vyvolávací cenou osm milionů korun aukční katalog.

Leonardo Da Vinci: Salvator Mundi

Fake za půl miliardy? Podle odborníků nejdražší obraz nenamaloval Leonardo

Aukční světový rekord drží obraz Salvator Mundi, který byl v roce 2017 prodán za neuvěřitelných 450 milionů dolarů. Odborníci muzea Prado nyní prohlásili, že jeho autorem není Leonardo da Vinci, ale že jej renesanční mistr nanejvýš autorizoval. Osudy tohoto obrazu jsou však ještě mnohem barvitější a točí se v nich opravdu hodně peněz.

Přečíst článek

A jak malba vypadá? „Můžeme v ní spatřovat jak nadšení z Picassa, tak do jisté míry i svérázné kroky vedoucí k vlastnímu uchopení kubistického tvarosloví, které jej později dovedlo k velice specifickému vyjádření,“ dodávají odborníci.

V pořadí již 86. aukce Galerie Kodl nabídne pak celkem 22 děl s vyvolávací cenou 1 milion a více. Sběratelé či investoři se mohou těšit na tvorbu Václava Špály, Františka Foltýna, Mikuláše Medka, Josefa Lady či Václava Brožíka. Z obvyklých jmen výjimečně chybí jen Toyen.

Pasta Oner i Jan Kaláb

Vedle velkých jmen minulosti pak jsou v nabídce také současní tvůrci, většinou jde o jména, která uspěla v rámci programu Kodl Contemporary a jejich tvorba se již objevila na prestižní aukci v londýnské síni Sotheby's.

Banksyho obraz Flying Copper ve výloze Galerie Kodl
video

Investice do umění ochrání hodnotu majetku, shodli se experti

V časech nejistoty se lidé často uchylují k alternativním investicím, kam patří také umění, hodinky nebo třeba víno.

Přečíst článek

To platí zejména pro Pastu Onera (jeho malba Backstage startuje na 200 tisících), Jana Kalába (Innocent Bubble 721 má vyvolávací cenu 180 tisíc korun) a Vladimíra Houdka (krásný obraz Poprvé startuje na 100 tisících).

Mimochodem v nabídce je také jeden print od slavného street artového umělce Banksyho a startuje na 1,5 milionu korun.

Zajímavostí pak je trojice děl Karla Gotta s vyvolávacími cenami mezi 350 a 700 tisíci korunami, přičemž výtěžek z jejich prodeje půjde celý (nebo částečně) na charitativní účely.

Vendula Chalánková v ateliéru

Vendula Chalánková: Dovolila jsem si mírně zdražit

Je skokankou roku v letošním vydání prestižního žebříčku mladých umělců Art Index. A letos v létě má hned několik výstav. Dílo brněnské umělkyně Venduly Chalánkové je rozhodně jednou ze zajímavých sběratelských i investičních příležitostí.

Přečíst článek

Olga Trčková z DSC Gallery na kuchyni od Jiřího Georga Dokoupila

Sázejte na velká jména, pak se u digitálního umění nespálíte, radí galeristka Olga Trčková

Zapamatujte si datum 4. září. To se u nás otevře první virtuální galerie v takzvaném metaprostoru, která nabídne možnost nákupu digitálních originálů známých pod zkratkou NFT. "Možnosti virtuálních světů pro umělce a umění jsou takřka neomezené," říká galeristka Olga Trčková, jejíž DCS Gallery v Dlouhé otevře svou virtuální "pobočku".

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Beeple: Human One
video

Zpopularizoval NFT, nyní umělec známý jako Beeple prodává netradiční sochu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme