Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fake za půl miliardy? Podle odborníků nejdražší obraz nenamaloval Leonardo

Leonardo Da Vinci: Salvator Mundi
Christie's
Stanislav Šulc

Aukční světový rekord drží obraz Salvator Mundi, který byl v roce 2017 prodán za neuvěřitelných 450 milionů dolarů. Odborníci muzea Prado nyní prohlásili, že jeho autorem není Leonardo da Vinci, ale že jej renesanční mistr nanejvýš autorizoval. Osudy tohoto obrazu jsou však ještě mnohem barvitější a točí se v nich opravdu hodně peněz.

Reklama

Aukce v Christie's v roce 2017 patří k nejpamátnějším okamžikům dějin umění. O obraz Salvator Mundi připisovaný Leonardu Da Vinci se strhla obří bitva dvou zájemců a výsledná částka předčila veškerá očekávání.

Finální kupec, tehdy neznámý, za obraz zaplatil 450 milionů dolarů, což byla nejvyšší částka zaplacená za jakékoli umělecké dílo, ať už na aukci, nebo při soukromém prodeji.

Tím však příběh Spasitele světa, jak zní český titul obrazu, nezačíná ani nekončí. A jde o příběh jako z detektivky.

Z deseti tisíc na stovky milionů

Jak je u Leonarda zvykem, jeho hrstka obrazů koluje téměř vždy v různých variantách. Ostatně i Mona Lisa má více verzí, jedna z prvních kopií se prodala v tomto týdnu za téměř 250 tisíc dolarů. Zvláště u děl, které směřují do aukcí, tak probíhá neustálý výzkum pravosti, což se nevyhnulo ani Spasiteli světa.

Bored Ape

Sotheby's prodala digitální umění za miliony. Dvě díla patří k nejdražším NFT historie

Prestižní aukční síň uskutečnila svou vůbec první dražbu NFT na své nové platformě Sotheby's Metaverse. Na prodej byly CryptoPunks i díla uznávaných tvůrců. Jednou z prodávajících byla také Paris Hiltonová. Nejdráže se prodaly obrázky žáby Pepe a "nudící se opice". Oba za více než tři a půl milionu dolarů.

Přečíst článek

Verze, která drží rekord, byla dlouho považována za téměř bezcennou pozdní malbu přinejlepším od některého z Leonardových žáků. Jako taková byla v roce 2005 zakoupena skupinou spekulantů s uměním za ne

celých 10 tisíc dolarů. Po náročné restauraci byla fascinující malba označena za skutečný Leonardův originál a jako takový byl Salvator prodán za 80 milionů dolarů. Kupcem se stal miliardář a art dealer Yves Bouvier. Tomu se pak podařilo obratem prodat „Leonarda“ za 127,5 milionu dolarů svému významnému klientovi ruskému oligarchovi Dmitriji Rybolovlevovi. Právě on pak v roce 2017 dal Salvatora Mundi do aukce a inkasoval zisky.

Zdánlivě jednoduchá story, v níž všichni vítězí a jediný, kdo platí, je nový majitel malby, za něhož byl posléze prohlášen princ Saúdské Arabie Mohammed bin Salman. Nicméně tomu tak není, protože Rybolovlev se s Yvesem Bouvierem soudí o miliardu dolarů kvůli podvodu s uměním. A Bouvier zase žaluje Rybolovleva za pomluvy a poškozování dobrého jména.

Spasitel na jachtě

Úspěšný prodej tyto tahanice nijak nepřerušily. A aukce v Christie's nepřinesla klid ani samotnému obrazu. Krátce po prodeji vyšlo najevo, že se kupcem stal právě saúdský princ s tím, že obraz se má stát hlavní atrakcí nově otevřeného muzea Louvre v Abú Dhabí. Brány Louvru se posléze skutečně otevřely, leč očekávaný hvězdný obraz, který měl lákat pozornost a návštěvníky podobně jako Leonardova Mona Lisa do Louvru v Paříži, nikde.

Beeple: Human One
video

Zpopularizoval NFT, nyní umělec známý jako Beeple prodává netradiční sochu

Skulptura nazvaná Human One je v nabídce aukční síně Christie's jako nezaměnitelný digitální token. Její cena by podle odhadů měla překonat 15 milionů dolarů.

Přečíst článek

Vyšla celá řada článků s titulky ve stylu "Kde tedy je Spasitel světa?". A dlouho se spekulovalo, že nejdražší obraz světa visí v luxusní jachtě svého majitele. Nyní se však uvádí, že je obraz ve speciálním depozitáři někde ve Švýcarsku.

Originál je ztracen, tvrdí výzkumnice

Ale klidu obraz rozhodně nedošel. Před několika dny totiž jedno z nejprestižnějších muzeí světa, madridské Prado, vydalo katalog ke své výstavě nazvané “Leonardo a kopie Mony Lisy. Nový pohled na umělcovy praktiky v dílně". Výstava je k vidění již od září a větší mezinárodní pozornost nevyvolala, alespoň ne mezi širší veřejností.

To se ale naplno podařilo katalogu, který k výstavě nyní vyšel. V katalogu je totiž kompletní soupis Leonardových děl včetně různých variant, které jsou různě kategorizovány. Od tvrdého autorství po zcela přiznané kopie.

Petr Hájek, architekt

Architekt Hájek: Místo na filharmonii je vybrané dobře. Dál od centra se staví líp

Hlavní město zveřejnilo jména 15 architektonických týmů, které zpracují návrh budoucí podoby Vltavské filharmonie. V užším výběru se objevila i česká jména. „Do nominačního kola jsme mohli doložit vlastní reference ze staveb pracujících s akustikou, a tak jsme do toho šli samostatně. Jsem rád, že k tomu máme příležitost,“ říká architekt Petr Hájek.

Přečíst článek

Slavná verze Salvatora Mundi, která drží světový aukční rekord, tu však překvapivě není v kategorii A, ale je zařazena do kategorie "díla připisovaná, z dílny nebo dohlížená a schválená Leonardem". Sice mírně krkolomně znějící, ale naprosto jasná kategorie B, která rozporuje, že by se jednalo o zcela samostatné dílo renesančního mistra.

Autorka výstavy a výzkumu Ana González Mozoové dále zkoumala, zda je druhá známá verze tohoto obrazu skutečným dílem Leonarda. Takzvaná "Cookova verze" označovaná podle předchozího majitele však podle Mozoové také není originální Leonardovou malbou, která je podle hlavní výzkumnice muzea Prado nejspíš ztracena. Nicméně Cookova verze by údajně měla být blíž originální vizi slavného renesančního mistra než ta, kterou za 450 milionů dolarů koupil saúdský princ.

Celou kauzu na Twitteru komentoval například příslušník nejmladší generace rodu Lobkowiczů William Rudolf Lobkowicz, vystudovaný historik umění. "Rozhodně tu nebudu komentovat, jak to s autorstvím daného obrazu je. Jen chci říct, že jsem rád, že se nadále učíme, studujeme, nabouráváme zažitá dogmata. Bez toho bychom mohli věřit pravdám, které se ukážou jako chyby," uvedl.

Veletrh Sběratel 2021

Sběratelé se sjíždějí do Prahy. Pro šperky či známky s Lennonem

Tento víkend víkend ovládnou pražský hotel Olympik sběratelé nejrůznějšího ražení. Bude tu možnost nakoupit unikátní bankovky, známky, ale také šperky. Akce budou provázet hygienická opatření vycházející z vládních nařízení.

Přečíst článek

Rektor České zemědělské univerzity profesor Petr Sklenička

Chytrou krajinu u Lán za 100 milionů obdivuje celý svět, říká rektor ČZU Sklenička

Česká krajina po roce 2050 bude vypadat bohužel jinak, než jsme dnes zvyklí, říká rektor České zemědělské univerzity, profesor Petr Sklenička. „Abychom si to představili, můžeme se zajet podívat do Řecka, Španělska nebo třeba Portugalska. Ale ne do přímořských hotelových resortů all inclusive, kam jezdíme na dovolenou. Pěkně do vnitrozemí, kde zelenou barvu v krajině vystřídala šedá,“ říká akademik, který stojí za stamilionovým projektem Chytrá krajina 2030+.

Přečíst článek

>>>>ZAJÍMÁ VÁS, JAK VYDĚLAT NA UMĚNÍ? ČTĚTE RUBIRKU ENJOY<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Luxus, který se letos vyplatil. Investice do luxusních komodit vydělaly více než akcie i zlato

Luxus, který se letos vyplatil. Investice do luxusních komodit vydělaly více než akcie i zlato

Přečíst článek
Daniel Pitín vystavuje v newyorské Nicodim Gallery

Jeden z nejúspěšnějších českých umělců Daniel Pitín vystavuje v New Yorku. Ukazuje stroj času

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme