Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vendula Chalánková: Dovolila jsem si mírně zdražit

Vendula Chalánková v ateliéru
Vendula Chalánková
Stanislav Šulc

Je skokankou roku v letošním vydání prestižního žebříčku mladých umělců Art Index. A letos v létě má hned několik výstav. Dílo brněnské umělkyně Venduly Chalánkové je rozhodně jednou ze zajímavých sběratelských i investičních příležitostí.

Reklama

Na nedávné výstavě J&T Banka Art Index Pop Up jste měla hned čtyři kousky. Kolik jste jich prodala?

Prodaly se všechny čtyři. A jeden kupec dokonce koupil hned tři a když potom viděl, co do série ještě všechno patří, nakonec jeden díl vyměnil za jiný. Na Pop Upu byly čtyři kousky z mé série Lahůdky, vedle dortíků tam bylo třeba i vejce v aspiku.

Koukal jsem, že jste mírně zvýšila ceny. Je to projev úspěchu v žebříčku Art Index, kde jste se letos stala skokankou roku?

Opravdu jsem si dovolila mírně zvýšit ceny. Ta cenotvorba je vždy alchymie. U série Lahůdky jsem vyšla z toho, že jedno z děl se prodávalo na aukci, při níž se ta hladina nějak ustavila. Navíc já v té volné tvorbě zase tolik věcí nestíhám, mnoho obrazů či objektů nezvládnu. Vystřihování papírů mi vždy zabere hodně času.

Po nečekané pandemické pauze se výstavy opět rozjely. Jaké jste měla léto?

Hektické, zvláště ve srovnání s jinými léty, kdy je většinou docela klid. Tak letos to je hodně rušné. V Brně v Moravském zemském muzeu mám výstavu U Janáčků v kuchyni, což je pokračování našeho velkého projektu o Leoši Janáčkovi. Pár děl mám v rámci festivalu 4+4 dny v pohybu. Společně se slovenským kolegou Viliamem Slaminkou jsme vytvořili interaktivní výstavní projekt Zachraňme jídlo! který je nyní k vidění v žižkovské galerii Atrium. A samostatnou výstavu Bohudíky mám nyní v Jeseníku.

Výstava J&T Banka Art Index Pop-Up

Výkvět mladého umění na prodej. Kintera od 100 tisíc

Výstava probíhá v prázdném činžovním domě na pražském Újezdě. Pro veřejnost je otevřená od 2. do 5. září.

Přečíst článek

Během pandemie jsem se přesunula na internet

To je tedy opravdu rušné období. A to stíháte i ilustrace?

Ano, ještě pořád mě zaměstnával Janáček, který je nyní právě i k vidění v Brně. A jak nám končí on, tak pomalu najíždí Mendel. Ten bude mít příští rok 200. výročí a chystá se k tomu opět celá řada věcí. Já například spolu s Jánem Obyšovským pracuju na životopisném komiksu. První část již vyšla v magazínu Mendel, který si vzala pod patronát Hvězdárna a planetárium Brno. A taky hodně dělám různé internetové projekty.

Internetové? Jaké možnosti vám jako umělkyni digitální svět přináší?

Ona ta práce zůstává stejná, jsou to ilustrace vyráběné ručně z papíru, jen ten výstup je pak na internetu. Krásná spolupráce se rozvinula se skanzenem ve Strážnici, pro který jsme už s Janem Obyšovským ilustrovali webovou cestičku skanzenem. Tato spolupráce se dozajista bude odvíjet i do budoucna, protože oni tu cestičku mění podle ročních období.

Takže plány máte pořád. A co ve volné tvorbě?

Tam zatím nic úplně nového nechystám, chci se dál věnovat sérii Lahůdky.

Vendula Chalánková

Česká výtvarnice, konceptuální umělkyně a kreslířka komiksových stripů. Vystudovala střední pedagogickou školu v Přerově, poté Fakultu výtvarných umění v ateliéru environmentu u Vladimíra Merty a Mariana Pally. Její tvorba je zastoupena ve sbírkách Národní galerie v Praze či vídeňském Museum für angewandte Kunst.

Sbírka The Macklowe Collection.

Aukce století. V Sotheby’s nabídnou umění za 13 miliard kvůli rozvodu majitelů

Jedna z největších sbírek umění The Macklowe Collection je na prodej. Pětašedesát děl nabídne newyorská aukční síň Sotheby’s ve dvou aukcích 15. listopadu a v květnu příštího roku. Vynést by měla asi 600 milionů dolarů (13 miliard korun).

Přečíst článek

Bitcoin, ilustrační obrázek

Miliardový účet s bitcoiny se probudil. Po sedmi letech

Internetová komunita spekuluje, že se dokonce mohl zaktivizovat bájný zakladatel bitcoinu Satoši Nakamoto.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Luxus, který se letos vyplatil. Investice do luxusních komodit vydělaly více než akcie i zlato

Luxus, který se letos vyplatil. Investice do luxusních komodit vydělaly více než akcie i zlato

Přečíst článek
Daniel Pitín vystavuje v newyorské Nicodim Gallery

Jeden z nejúspěšnějších českých umělců Daniel Pitín vystavuje v New Yorku. Ukazuje stroj času

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme