Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Aukce v Sotheby's nabídne české talenty. Jejich cena značně vyroste

Jan Kaláb: Vibration in White Ellipse 821
Kodl Contemporary
Stanislav Šulc

Na nabídce prestižní aukční síně Sotheby's budou díla Alfonse Muchy, Emila Filly, ale také výkvětu současného českého umění v čele s Janem Kalábem či Pastou Onerem. Odhady jdou do statisíců korun.

Reklama

Další aukce, která může výrazně proměnit tuzemský trh s uměním, odstartuje již ve středu 3. listopadu na stránkách aukční síně Sotheby's. Akce 20th Century Art: A Different Perspective potrvá do 9. listopadu a nabídne hned několik děl od nejslavnějších tvůrců z Československá napříč minulým stoletím. 

Zájemci tak mohou přihazovat na  plátno L'Impass od Josefa Šímy, Pohled na přístav od Jana Zrzavého nebo Jmelí: Portrét paní Muchové od Alfonse Muchy. Podle znalců Sotheby's mají tato tři díla nejvyšší ceny, vyšší odhad Šímy je 200 tisíc liber (přes 6 milionů korun), u Zrzavého jde o částku 80 tisíc liber (téměř 2,5 milionu korun) a Muchův portrét by mohl jít i přes 60 tisíc liber (1,8 milionu korun).

U žádného ze zmíněných autorů nejspíš londýnská aukce nepřinese autorský rekord. Nicméně blížící se dražba nabídne také několik děl od mladých českých tvůrců vybraných v rámci programu Kodl Contemporary. Konkrétně jde o díla Ondřeje Basjuka, Vladimíra Houdka, Jana Kalába, Martina Krajce, Pavly Malinové, Jiřího Petrboka, Karla Štědrého, Michala Škapy, Jakuba Špaňhela, Márie Švarbové a Zdeňka Trse. A u těch by mohlo jít o klíčový zlom v kariéře, podobně jako tomu bylo v kariérách Lubomíra Typlta či Pasty Onera, když se na stejné akci objevili v předchozích letech. Mimochodem také jejich díla se budou dražit i letos.

Statisícový Jan Kaláb

Sotheby's již i u těchto děl zveřejnila cenové odhady, tradičně takzvaně „nižší“ a „vyšší“, přičemž není neobvyklé, že finální cena na kladívku většinou překonává i vyšší odhady. A to často i několikanásobně. Ostatně současné umění je velmi populární alternativní investicí v době, kdy roste inflace.

U mladých umělců jsou ceny přirozeně nižší než u matadorů z meziválečné avantgardy. Přesto jsou pro současné české umělce velmi příznivé. Z nováčků se tak nejvíc očekává od Jana Kalába, který má v nadcházející aukci hned dvě díla - u Solar Duality zní vyšší odhad 18 tisíc liber (téměř 550 tisíc korun) a u Vibration in White Ellipse 821 je odhad 16 tisíc liber (téměř půl milionu korun).

Bored Ape

Sotheby's prodala digitální umění za miliony. Dvě díla patří k nejdražším NFT historie

Prestižní aukční síň uskutečnila svou vůbec první dražbu NFT na své nové platformě Sotheby's Metaverse. Na prodej byly CryptoPunks i díla uznávaných tvůrců. Jednou z prodávajících byla také Paris Hiltonová. Nejdráže se prodaly obrázky žáby Pepe a "nudící se opice". Oba za více než tři a půl milionu dolarů.

Přečíst článek

Vyšší odhad na úrovní 12 tisíc liber pak má většina ostatních děl v rámci programu Kodl Contemporary, tedy například Český stan od Jiřího Petrboka nebo fascinující malba Blue Drink od Martina Krajce.

Londýnská aukce povzbudí ceny i v Česku

Pokud je váš rozpočet spíše menší, a přesto byste se chtěli ucházet o některé dílo v očekávané aukci, můžete zkusit malbu Hlava nepadá daleko od stromu od Pavly Malinové, finalistky Ceny Jindřicha Chalupeckého z roku 2019 a držitelky divácké ceny ze stejného ročníku prestižního ocenění. Její dílo se podle odhadů londýnských odborníků vydraží za 3000 až 4000 liber.

Nutno připomenout, že podobné aukce mají na cenu daného umělce vždy velmi pozitivní vliv a je pravděpodobné, že díla tvůrců z tohoto prestižního seznamu automaticky porostou.

Výsledky budou známé 9. listopadu ve 14 hodin londýnského času.

William Rudolf Lobkowicz

NFT CryptoPunk nevlastním, to je drahé i na mě, říká mladý Lobkowicz

Je zástupcem nejmladší generace Lobkowiczů. William Rudolf vystudoval Harvard, má nesmírné charisma a vystupuje jako opravdový šlechtic. V rodině má na starosti digitální aktivity a uspořádal první velkou akci u nás věnovanou digitálnímu umění, neboli takzvaným NFT. „Investiční potenciál NFT pro mě není až tak podstatný. V tuto chvíli hlavně experimentujeme a objevujeme možnosti, které tato moderní forma nabízí, a řešíme, jak je budeme moci využívat pro uchování našich sbírek,” říká William Rudolf Lobkowicz v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Společnost AppHarvest v americkém státě Kentucky provozuje obrovskou hydroponickou farmu o rozloze 25 hektarů zaměřenou zejména na pěstování rajčat.

Rostou z vody nebo ze vzduchu a oživují potravinový trh

Rostliny, které vyrůstají bez půdy, se stávají šlágrem – přibývá jich zejména ve Spojených státech, ale koupíte je také v Česku. Ostatně naši zemi reprezentují i na světové výstavě Expo v Dubaji.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bored Ape

Sotheby's prodala digitální umění za miliony. Dvě díla patří k nejdražším NFT historie

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme