Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Amerikou hýbe sběratelské šílenství. Lidé v umění vidí úkryt před nenasytnou inflací

Amerikou hýbe sběratelské šílenství. Lidé v umění vidí úkryt před nenasytnou inflací
Sotheby´s
Petra Jansová

Tržby newyorských aukčních síní během posledních dvou týdnů překročily dosavadní rekordy. Poptávka po umění je enormní, sběratelé jsou ochotní platit přemrštěné ceny. Koupi uměleckých děl vnímají i jako dobrý prostředek, jak se ubránit stále rostoucí inflaci.

Reklama

Během posledních 14 ní se v newyorských aukčních síních Christie’s, Sotheby’s a Phillips prodalo umění za 2,65 miliardy dolarů. To je podle analytické společnosti Pi-eX částka, která překročila dosavadní rekord z podzimu roku 2014. Tehdy sběratelé utratili 2,59 miliardy dolarů.

Celkem se prodalo 32 děl s hodnotou vyšší než 20 milionů dolarů a 54 děl, za které byli účastníci aukcí ochotni utratit více než 10 milionů dolarů. Celkově si Christie’s z aukce odnesla 1,14 miliardy dolarů, Sotheby's 1,34 miliardy a Phillips přes 170 milionů dolarů.

Bored Ape

Sotheby's prodala digitální umění za miliony. Dvě díla patří k nejdražším NFT historie

Prestižní aukční síň uskutečnila svou vůbec první dražbu NFT na své nové platformě Sotheby's Metaverse. Na prodej byly CryptoPunks i díla uznávaných tvůrců. Jednou z prodávajících byla také Paris Hiltonová. Nejdráže se prodaly obrázky žáby Pepe a "nudící se opice". Oba za více než tři a půl milionu dolarů.

Přečíst článek

Kryptoboháči a vlci z Wall Street na scéně

Sběratelé podle serveru CNBC nakupovali, co jim pod ruku přišlo, od klasických děl slavných impresionistů Paula Cézanna a Vincenta van Gogha až po NFT skulpturu.

„Trh s uměním prožívá éru sběratelského šílenství, které je poháněno nízkými úrokovými sazbami, inflační měnovou politikou i efektem úspěchu na akciovém a kryptoměnovém trhu, jenž stvořil nové boháče hledající možnosti, kam nově nabyté bohatství ‚zaparkovat’,” vysvětluje Evan Beard z Bank of America.

A kryptoboháči podle CNBC přihazovali opravdu ve velkém. Například Justin Sun, zakladatel kryptoměnové platformy TRON a aplikace Peiwo, za sochu „Le Nez“ Alberta Giacomettiho z roku 1964 zaplatil skoro 79 milionů dolarů. 

Mark Zuckerberg, šéf Meta Platforms, dříve Facebooku
video

Jak zbohatnout? Přesunem skutečných peněz do virtuálního světa a zpět

Na jedné straně peněženky drtí inflace. Na té druhé fenomén kryptoměn s bitcoinem v čele způsobil, že hodně lidí pohádkově zbohatlo. A ještě zbohatne, protože velké investiční peníze světa začnou mířit do budování virtuálních světů, jak vyplývá z analýzy newstream.cz.

Přečíst článek

Pozornost na sebe strhla také iniciativa Constitution DAO. Šlo o crowdfundingovou krypto sbírku na koupi vzácné kopie americké ústavy, kterou dražila aukční síň Sotheby's. Fandům kryptoměn se podařilo vybrat desítky milionů dolarů. A i když je v klání porazil miliardář a investor do umění Kenen Griffin, kryptoekonomika v podání DAO ukázala, jak ohromou sílu už má.

V aukčních síních padaly rekordy

Podzimní aukce byly přímo k nabité uměleckými trofejemi pro bohaté dražitele. Sotheby´s i Christie’s nabízely díla ze dvou velmi obsáhlých soukromých sbírek. V Sotheby´s se rozprodávala kolekce dnes již bývalých manželů Harryho a Lindy Mackloweových, která obsahovala například díla Pabla Picassa, Marka Rothka, Alberta Giacomettiho, Jeffa Koonse či Andyho Warhola. Celkem 65 uměleckých děl chce síň prodat ve dvou aukcích. První se již uskutečnila v polovině listopadu. Prodalo se během ní 35 děl za celkem 676 milionů dolarů (asi 15 miliard korun). Rekordmanem aukce byl obraz Jacksona Pollocka z roku 1961 původně odhadovaný na 25 milionů dolarů, který aukce posunula až k hodnotě 61,2 milionu dolarů.

Delta Airlines

Amerika v pohybu. Nával na letištích před svátkem díkůvzdání testuje zesláblé aerolinky

Den díkůvzdání, který připadá na tento čtvrtek, pro Spojené státy znamená tradičně menší stěhování národa. Letos bude nápor na aerolinky i další přepravce ještě vyšší, protože loni byli Američané nabádáni, aby během velkého svátku zůstali doma. Letos jich podle odhadu za rodinou odcestuje přes 53 milionů.

Přečíst článek

Konkurenční Christie’s zase získala sbírku zesnulého ropného magnáta Edwarda Lochridge Coxe a z prodeje utržila celkem 322 milionů dolarů. Mimo jiné se prodal například obraz s názvem „Cabanes de bois parmi les oliviers  et cyprès“ od Vincenta van Gogha z roku 1889, a to za 71,4 milionů dolarů, tedy dvakrát vyšší částku, než činil původní odhad. 

Na podzimních aukcích se objevilo umění v digitální formě, tzv. NFT. Na prodej byla unikátní skulptura Mika Winkelmanna alias Beepla nazvaná Human One. Jedná se o trojrozměrnou projekci kráčejícího astronauta v měnícím se prostředí. Christie’s ji vydražila za 29 milionů dolarů. Dílo je to vskutku pozoruhodné. Socha je 3D, tvoří ji přes dva metry vysoký lightbox, jenž tvoří čtveřice displejů o 16k rozlišení. NFT skulpturu koupil švýcarský investor do kryptoměn a rizikového kapitálu Ryan Zurrer.

Beeple: Human One
video

Zpopularizoval NFT, nyní umělec známý jako Beeple prodává netradiční sochu

Skulptura nazvaná Human One je v nabídce aukční síně Christie's jako nezaměnitelný digitální token. Její cena by podle odhadů měla překonat 15 milionů dolarů.

Přečíst článek

>>>>>>Více o aleternativních investicích nejen do umění čtěte zde<<<<<<

[[[[article:1698]]]]]

David Petřík

Petřík z Together: Gastro scénu čekají velké turbulence. My věříme onlinu

Do gastronomické sítě Together přibyl před třemi týdny další podnik. „Optikou aktuální situace se další restaurace jeví jako šílenství, to uznávám,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz spolumajitel sítě David Petřík. Sektor gastronomie podle něj ještě čekají velké turbulence. V Together se proto víc zaměří na projekt „cloudové kuchyně” Wevar.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme