Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Toyen, Kupka i Karel Černý. To jsou lákadla aukce v Galerii Kodl

Karel Černý: Tanec v zahradě
Galerie Kodl - použito se svolením
Stanislav Šulc

Hned několik obrazů, které mohou pokořit hranici 20 milionů korun, se bude již tuto neděli dražit v Galerii Kodl. Prestižní galerii se v posledních letech podařilo hned několikrát vyprodat celý katalog. Povede se to i tentokrát?

Reklama

Loňská jarní aukce Galerie Kodl přinesla mimořádný rekord. Za více než 123,6 milionu korun se podařilo prodat obraz Bohumila Kubišty Staropražský motiv, čímž padl absolutní rekord českých aukcí. A vůbec poprvé byla na české půdě pokořena hranice 100 milionů korun za jedno umělecké dílo během veřejné aukce.

Aktuální aukce Galerie Kodl podobný rekord nejspíš nepřinese, nicméně přesto nabízí hned několik děl, která by měla cenou pokořit hranici 20 milionů korun. Ta je přitom v Česku považována za zlomovou pro kategorii nejdražších děl tuzemských aukcí.

Téměř jistě ji pokoří obraz Marie Černínové alias Toyen nazvaný Puis, Plus Tard. Do aukce vstupuje s vyvolávací cenou 15 milionů korun, odhad činí 20 až 40 milionů korun. Jedná se o dílo z roku 1950, což v tvobě Toyen představuje zvláštní období.

Americká aukční síň Sotheby’s dává do aukce nejstarší téměř kompletní rukopis hebrejské bible, zvaný Codex Sassoon. Očekává se, že bude vydražen za 30 až 50 milionů dolarů (664 milionů až 1,1 miliardy Kč).

VIDEO: Do dražby jde 1100 let starý rukopis hebrejské bible, nejstarší na světě. Padne aukční rekord?

Americká aukční síň Sotheby’s dává do aukce nejstarší téměř kompletní rukopis hebrejské bible, zvaný Codex Sassoon. Očekává se, že bude vydražen za 30 až 50 milionů dolarů (664 milionů až 1,1 miliardy korun), napsal americký list The New York Times. Jestliže se tak stane, půjde o nejdražší knihu či historický dokument, které byly kdy vydraženy. Podívejte se níž na video od Sotheby´s představující rukopis.

Přečíst článek

„Toyen se podařilo krátce po vycestování do Paříže rozvinout vlastní představivost, která propojovala dvě oblasti: na jedné straně se zajímala o ptáky a ryby a zlomky lidských těl, na druhé o hermetismus, jímž se po válce soustavně zabýval André Breton a několik dalších členů jeho surrealistické skupiny. Pod tímto vlivem vznikla v letech 1950–1951 skupina jedinečných jakoby do sebe uzavřených hermetických obrazů, které si však uchovávají svou emotivnost a poezii,“ popisuje v aukčním katalogu kurátor Karel Srp.

Do aukce jde však i další obraz Toyen Un vide, un silence, který pochází z roku 1960. „Obraz je skvělou ukázkou propojení vnitřní vize, vycházející z úzkosti, a technických prostředků, které pro Toyen stále zůstávaly velkou výzvou. Ukazuje, že její práce byla založena především na této syntéze, jejíž obě polarity, vizionářská a materiální, se úzce propojovaly. Obraz je skvělým obohacením našeho poznání Toyen,“ dodává Srp.

Vyvolávací cena je 12 milionů, odhadovaná cena je 20 milionů korun.

Bývalý majitel módních značek Pietro Filipi a Kara Michal Mička.

Investor Mička dluží miliardu. Pomoct mu má aukce obrazů Kupky a Dokoupila z jeho majetku

Na internetovém portále verejnedrazby.cz začala aukce 25 obrazů a uměleckých fotografií z majetku investora Michala Mičky, bývalého majitele firem Kara Trutnov a Pietro Filipi. Mička je v insolvenci a soud mu povolil oddlužení. Obrazy a fotografie, jejichž vyvolávací cena se pohybuje od 16 050 korun do 563 tisíc korun, draží brněnská společnost Gaute. Dražit se bude například obraz Františka Kupky.

Přečíst článek

Kupka i Filla

Do aukce míří velmi kvalitní díla většiny proslulých autorů zejména meziválečné avantgardy, o něž je stále mimořádný zájem. Zájemci tak budou moci usilovat například o obraz Čtenářka od Františka Kupky (vyvolávací cena 7 milionů korun), o Zátiší s mandolínou a sklenicí od Emila Filly (vyvolávací cena 4,5 milionu korun), na 3 milionech korun pak začne dražba obrazu Ženy s květinami od Josefa Čapka.

Samotná Galerie Kodl je pyšná také na možnost prodeje obrazu Tanec v zahradě od Karla Černého, který je také hlavním motivem obálky předaukčního katalogu. Ten jde do dražby s vyvolávací cenou 4 miliony korun, ale cena tohoto mimořádného díla je odhadována až na 12 milionů.

Vzácný pětidukát Leopolda I. z roku 1675 měl vyvolávací cenu 4,7 milionu a nový majitel si jej na aukci 21. dubna 2023 odnesl za 7,332 milionu Kč včetně aukční přirážky.

Záhadný pětihaléř za milion a půl, starý dukát za sedm milionů. Sběratelé se činili

Na výroční aukci mincí, bankovek a dalších vzácných numismatických předmětů, která se konala od 21. dubna, se vydražily položky za 105 milionů korun. Před rokem se na aukci vydražila numismatika za 154 milionů korun. Hitem letošní aukce byl pětihalíř z roku 1924. Akci pořádal aukční dům s numismatikou Macho & Chlapovič.

Přečíst článek

Současné umění za statisíce

Galerie Kodl pak tradičně do svých aukcí zařazuje také díla současných tvůrců, a to jak do první části aukce, jejíž výtěžek je věnován Centru Paraple, tak i do hlavní části aukce.

Zájemci tak mohou získat kvalitní díla většiny slavných žijících tvůrců. V nabídce je tvorba mimo jiné Josefa Bolfa, Jaroslava Róny, Karla Štědrého či Pasty Onera.

První vydání Harryho Pottera a kamene mudrců, kterého vyšlo jen pět set kusů. Jeden z nich se bude v dubnu 2023 dražit s vyvolávací cenou čtvrt milionu dolarů.

Do aukce jde vzácné první vydání Harryho Pottera. Padne rekord?

Vzácné první vydání knihy Harry Potter a Kámen mudrců bude k dispozici za 225 tisíc dolarů na New York International Antiquarian Book Fair, který se bude konat od 27. do 30. dubna. Pouze 500 vázaných kopií knihy – první ze série J. K. Rowlingové – vytisklo v roce 1997 vydavatelství Bloomsbury Publishing. Z drobného tisku šlo 300 výtisků do knihoven a jen dvě stovky do prodeje, uvedl deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Freddie Mercury na snímku z léta 1986 na koncertě v Kolíně nad Rýnem. Nyní jeho osobní věci půjdou do aukce.

Mercuryho osobní věci půjdou do aukce. Včetně ručně psaného textu We Are The Champions

Ručně psané texty písní, kostýmy a celá řada osobních věcí Freddieho Mercuryho bude v září nabídnuta v aukci. Zpěvák skupiny Queen ji budoval 30 let a vše uchovával ve svém domě v Kensingtonu v západním Londýně. Když v roce 1991 zemřel, vše odkázal jedné ze svých nejstarších přítelkyň Mary Austinové.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Daniel Pitín vystavuje v newyorské Nicodim Gallery

Jeden z nejúspěšnějších českých umělců Daniel Pitín vystavuje v New Yorku. Ukazuje stroj času

Přečíst článek
Justin Mortimer: Guru IV, 2022

Justin Mortimer portrétoval královnu Alžbětu II. i Bowieho. Jeho dílo je nyní v Praze

Přečíst článek
Toyen, Cirkus

Průzkum: Většina českých sběratelů umění už do své sbírky vložila aspoň půl milionu korun

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme