Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Záhadný pětihaléř za milion a půl, starý dukát za sedm milionů. Sběratelé se činili

Vzácný pětidukát Leopolda I. z roku 1675 měl vyvolávací cenu 4,7 milionu a nový majitel si jej na aukci 21. dubna 2023 odnesl za 7,332 milionu Kč včetně aukční přirážky.
aukční dům Macho & Chlapovič, se svolením
 ČTK

Na výroční aukci mincí, bankovek a dalších vzácných numismatických předmětů, která se konala od 21. dubna, se vydražily položky za 105 milionů korun. Před rokem se na aukci vydražila numismatika za 154 milionů korun. Hitem letošní aukce byl pětihalíř z roku 1924. Akci pořádal aukční dům s numismatikou Macho & Chlapovič.

Reklama

Pětihalíř z roku 1924, který byl zachycen v kremnické bance za první republiky, byl na aukci vydražen za 1,55 milionu korun. Jde o nejzáhadnější československou oběhovou minci, protože dosud není jasné, proč byla vlastně vyražena, upozornili pořadatelé aukce. 

Pětihalíř z roku 1924, který byl zachycen v kremnické bance za první republiky, byl na aukci 27. dubna 2023 vydražen za 1,55 milionu Kč. Jde o nejzáhadnější československou oběhovou minci, protože dosud není jasné, proč byla vlastně vyražena. aukční dům Macho & Chlapovič, se svolením

Na aukci se dražil i vzácný pětidukát Leopolda I. z roku 1675 (na hlavním snímku). Jeho vyvolávací cena byla 4,7 milionu a nový majitel si jej odnesl za 7,332 milionu korun včetně aukční přirážky. „Kabinetní kus s nádhernou patinou a zrcadlovým leskem v plochách měl vyvolávací cenu 4,7 milionu korun," uvedl spolumajitel domu Elizej Macho.

Svatováclavské dukáty za miliony

V aukci se dražily i svatováclavské dukáty z roku 1951 ve všech čtyřech nominálních hodnotách (desetidukát, pětidukát, dvoudukát a dukát). Jejich souhrnná vyvolávací cena byla 5,64 milionu korun a v aukci se dohromady vydražily za 9,2 milionu korun.

Původní Alenka v říši divů patří k nejdražším knihám historie

Harry Potter, nebo Hobit? Nejdražší dětské knihy stojí miliony

Do aukce se již za měsíc dostane jeden z výtisků první edice Harry Pottera J. K. Rowlingové. Jedná se o jeden z pouhých 200 kusů, které se v roce 1997 dostaly do volného prodeje. Poslední takový výtisk v aukci vynesl 471 tisíc dolarů. Které dětské knihy jsou na prestižním seznamu nejcennějších sběratelských artiklů?

Přečíst článek

Zajímavou položkou aukce byla medaile z roku 1765. Jejím autorem je dvorní medailér vídeňské mincovny Anton Wideman. Vytvořil ji k přijetí císařského titulu Josefa II. a začátku spoluvlády s ovdovělou císařovnou Marií Terezií. Sběratelé dražili exemplář, který byl ve špičkově zachovalém stavu, pocházel z francouzské šlechtické pozůstalosti a jeho vyvolávací cena byla 1,4 milionu korun. Cena v dražbě dosáhla 4,23 milionu korun.

Výroční 30. aukce Aukčního domu Macho & Chlapovič se konala prezenčně za sálové účasti, přes internet a telefon v pátek 21. dubna 2023 v Praze. Její součástí bylo 492 položek. V nabídce aukce bylo téměř 2800 položek. Další položky se dražily následně, ve dnech 24. až 27. dubna byla aukce elektronická. Sběratelé mohli získat téměř 2300 mincí, medailí, bankovek či vyznamenání.

Freddie Mercury na snímku z léta 1986 na koncertě v Kolíně nad Rýnem. Nyní jeho osobní věci půjdou do aukce.

Mercuryho osobní věci půjdou do aukce. Včetně ručně psaného textu We Are The Champions

Ručně psané texty písní, kostýmy a celá řada osobních věcí Freddieho Mercuryho bude v září nabídnuta v aukci. Zpěvák skupiny Queen ji budoval 30 let a vše uchovával ve svém domě v Kensingtonu v západním Londýně. Když v roce 1991 zemřel, vše odkázal jedné ze svých nejstarších přítelkyň Mary Austinové.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Obraz malířky Toyen Puis, plus tard (Potom, později) z roku 1950 se v květnu na aukci v Praze prodal za 37,44 milionu korun včetně aukční přirážky. Jde o nejdražší dílo malířky z jejího poválečného období.

Čeští sběratelé utratili do června za umění tři čtvrtě miliardy. Nejvíce za Toyen a Fillu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme