Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jeden z nejúspěšnějších českých umělců Daniel Pitín vystavuje v New Yorku. Ukazuje stroj času

Daniel Pitín vystavuje v newyorské Nicodim Gallery
Nicodim Gallery - použito se svolením
Stanislav Šulc

Dílo Daniela Pitína touží mít ve své sbírce většina českých sběratelů. Poptávka je taková, že ji Pitín většinou ani nestíhá nasytit a odmítá prodej přímo z ateliéru. Zájemci tak pro jeho dílo musejí vždy do galerie. Nyní se budou muset vypravit až do newyorské Nicodim Gallery, kde má Pitín svou první newyorskou samostatnou výstavu. Jmenuje se Time Machine podle díla z loňského roku.

Reklama

Ve čtvrtek 22. června odstartovala v newyorské pobočce Nicodim Gallery ve čtvrti Soho výstava českého umělce Daniela Pitína, který patří k nejvyhledávanějším umělcům mezi českými sběrateli. Pitín zde představuje nejnovější díla zejména z loňského a letošního roku, výstava se jmenuje po jednom z nich The Time Machine.

„Je to moje první samostatná výstava v New Yorku, dříve jsem se tam účastnil několika kolektivních expozicí,“ uvedl pro newstream.cz Pitín. Ten je známý tím, že svá díla téměř vůbec neprodává napřímo, ale zejména přes galerie. Pro jeho aktuální tvorbu tak sběratelé budou muset vyrazit za Atlantik.

video

FreshStart: Učí Čechy, že kus umění nemusí stát stovky tisíc. A plakát z Ikea to rozhodně není

Díky společnosti 100ks, za níž stojí Jakub Svoboda, si na zeď může pověsit umělecké dílo prakticky kdokoliv. A žít jako v galerii. K podnikání Jakuba dovedla snaha zútulnit svůj byt. „Uvědomil jsem si, že jsem už opravdu hodně dospělý na to, abych měl doma prázdné stěny," říká v dalším dílu seriálu FreshStart. Chtěl dostat do svého života kus současného umění, ale zároveň na tom finančně nekrvácet. A tak se zrodil nápad na digitální tisk děl lokálních tvůrců současnosti. Ve spolupráci s kurátory v 100ks vybírají umělce, jejichž díla poté tisknou, jak již sám název vypovídá, stokrát. 

Přečíst článek

A co uvidí? „Ve východní a střední Evropě se minulost stává předmětem historických sporů a reinterpretací. Některé části minulosti se dostávají do popředí, jiné se stanou oběťmi kolektivní amnézie. Obrazy Daniela Pitína se zaměřují na tuto erozi vzpomínek,“ popisuje Pitínův tvůrčí přístup Jana Beránková v katalogu výstavy. „Proto ve své tvorbě využívá archivní fotografie, filmové scény, interiéry budov včetně slavné Vily Tugendhat,“ dodává Beránková.

Jednotlivá díla nesou názvy jako Stroj času, Poutník, Červená karkulka. Podle Beránkové se tu prolínají dva světy a dva různé časoprostory. Dystopická budoucnost plná dronů a podivných létajících předmětů a rozbitý svět vzpomínek na minulost.

Mimořádný autor

Daniel Pitín patří k nejvýraznějším a nejúspěšnějším českým umělcům současnosti. Vystudoval Akademii výtvarných umění (ateliéry Zdeňka Berana a Miloše Šejna). Formálně ho lze zařadit k silné generaci autorů, kteří pracují s kvazi figurativními kompozicemi a architekturou.

Obraz Dáma s vějířem od malíře Gustava Klimta

Poslední obraz Gustava Klimta míří do aukce. Konečná cenovka může být evropským rekordem

V Londýně se bude příští týden dražit obraz vídeňského malíře Gustava Klimta. Jde o jeho poslední dokončený obraz před jeho smrtí v roce 1918. Odhaduje se, že se dílo pojmenované Dáma s vějířem prodá za 65 milionů liber (v přepočtu asi 1,8 miliardy korun), píše BBC.

Přečíst článek

Na jeho kontě je celá řada tuzemských i mezinárodních ocenění, vystavuje v prestižních galeriích doma i ve světě. V Česku jej zastupuje galerie hunt kastner, v USA Nicodim Gallery, ve Vídni Charim Gallery.

O jeho významu vypovídá i aktuální 20. příčka v žebříčku J&T Banka Art Index, který každoročně sestavují odborníci na trh s uměním.

Aktuální výstava v Nicodim Gallery New York končí 12. srpna.

Obraz malířky Toyen Puis, plus tard (Potom, později) z roku 1950

Další rekordní Toyen. Obraz Puis, plus tard se na aukci v Praze prodal za více než 37 milionů

Obraz malířky Toyen Puis, plus tard (Potom, později) z roku 1950 se na aukci v Praze prodal za 37,44 milionu korun včetně aukční přirážky. Jde o nejdražší dílo malířky z jejího poválečného období, vyvolávací cena byla 15 milionů korun. V aukci na pražském Žofíně se dnes prodalo ještě další dílo slavné malířky, plátno s názvem Un vide, un silence (Prázdno, ticho), které je mladší o deset let. Do aukce šlo s cenou 12 milionů korun a prodalo se za 18,48 milionu korun včetně aukční přirážky.

Přečíst článek

Seriál Boj o moc vrcholí čtvrtou sezonou.
video

Nejlepší seriál posledních let končí. Boj o moc ukázal krutost světa miliardářů

Desátou epizodou čtvrté série se v uzavřely peripetie rodiny mediálních magnátů Royových. Skončil tak seriál Boj o moc, který se stal nejvýraznější sondou do světa nejvyšších vrstev, jakou kdy televize, film či literatura zachytily. A navíc jde o neuvěřitelně atraktivní jízdu, která hodně vypovídá o současném uspěchaném světě.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Justin Mortimer: Guru IV, 2022

Justin Mortimer portrétoval královnu Alžbětu II. i Bowieho. Jeho dílo je nyní v Praze

Přečíst článek
Toyen, Cirkus

Průzkum: Většina českých sběratelů umění už do své sbírky vložila aspoň půl milionu korun

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme