Reklama

Švýcaři seberou Netflixu i Disneymu část zisku. Lex Netflix si odhlasovali v referendu

Netflix, HBO Go, hulu, streaming
iStock
Stanislav Šulc

Velké streamovací společnosti budou povinně posílat 4 procenta zisku od švýcarských diváků na místní původní tvorbu. Země Evropské unie mohou podobnou dotaci využívat také díky nové směrnici o audiovizi, zatím se tak ale neděje.

Reklama

Švýcarská přímá demokracie je v praxi daleko odvážnější, než si umí většina Čechů představit. V aktuální vlně referend rozhodovala o celé řadě zásadních otázek. Například podle rozhodnutí Švýcarů se de facto všichni lidé stali dárci orgánů až na ty, kteří se aktivně nechali zapsat do registru nedárců.

Tím to ale nekončí. V nedělním referendu se Švýcaři také usnesli, že na velké streamovací společnosti jako Netflix, Amazon Prime Video nebo Disney+ budou muset 4 procenta ze svého zisku realizovaném na území konfederace investovat do místní audiovizuální tvorby. Tedy zejména do filmové a televizní produkce. Jedná se o dodatečný poplatek nad rámec běžného zdanění.

Netflix, ilustrační foto

Netflix, Disney a další služby utratí stamiliardy dolarů za filmy a seriály. Vydělávají na tom i Češi

V boji o diváka značně přituhuje. Jednotlivé streamingové platformy letos utratí na původní obsah 140 miliard dolarů, uvádí odhady amerických investičních bank. Nárůst počtu předplatitelů tomu přitom vůbec nemusí odpovídat.

Přečíst článek

„Švýcarská kinematografie stejně jako světový filmový průmysl se v posledních letech značně globalizovala. Tento nový zákon jí pomůže dosáhnout ještě dále,“ komentoval výsledek hlasování švýcarský režisér Lionel Baier, jehož snímek Continental Drift bude uveden na letošním festivalu v Cannes.

Švýcarský Netflix

Jak moc složité to pro velké streamovací společnosti bude v reálu, zatím není příliš jasně. Švýcarská audiovize je relativně malá, tržby kin dosahují maximálně desítek milionů švýcarských franků ročně.

Pro úspěch místních filmařů přitom jsou zásadní nejrůznější koprodukce, zejména s jazykově spřízněnými trhy - Německem, Francií a částečně Itálií. Tomu od roku 2019 dopomáhá také podpis smlouvy mezi Švýcarskem a Radou Evropy, díky níž Švýcaři mohou alespoň do jisté míry participovat na evropských dotacích pro filmaře.

Netflix, HBO Go, hulu, streaming

Další problém Netflixu. V boji o diváky jej dotahuje Disney

Netflix i přes první pokles diváků ve své historii nadále drží první příčku mezi streamovacími službami. Služby Disney+ a Hulu vlastněné Waltem Disneym však rostou výrazným tempem, ukázaly výsledky jednotlivých provozovatelů globálních streamovacích služeb.

Přečíst článek

Právě zde nejspíš bude ideální cesta pro velké streamovací společnosti, jak naplnit zákon „Lex Netflix“. Největší videotéka světa přitom uvádí hned několik švýcarských děl. Asi největším uváděným projektem je osmidílný seriál Nové výšiny (New Heights) z roku 2021.

Ochrana místních filmařů

Švýcarsko není jedinou zemí světa, která zavádí nějakou formu ochrany vlastní audiovizuální tvorby. Významná je eurounijní úprava, která nařizuje v kinech a televizích vysílat určitý podíl evropských filmů a seriálů. Neméně důležitou je také dotační politika velkých evropských programů na podporu audiovize, kde k hlavním podmínkám patří podíl evropských koproducentů (většinový).

Simpsonovi

Disney+ vtrhne do Česka v polovině června. Nabídne i komplet Simpsonovi

Nejpopulárnější seriál planety bude k dispozici dabovaný, uvedla The Walt Disney Company, která streamovací službu Disney+ v Česku a dalších zemích střední a východní Evropy spustí 14. června.

Přečíst článek

Podobné principy pak Evropská unie zkouší aplikovat také na streaming. Podle směrnice přijaté v roce 2020 globální videotéky musí ve svých katalozích zajistit alespoň 30% podíl evropského obsahu a tento obsah zdůrazňovat.

Kromě toho směrnice umožňuje, aby členské státy za určitých podmínek požadovaly, aby poskytovatelé mediálních služeb, kteří jsou usazeni v jiném členském státě, ale zaměřují se na diváky na jejich území, finančně přispívali na výrobu evropských děl. Švýcaři tak využili těchto principů.

Against the Ice (2022)

Netflix zveřejnil nabídku na rok 2022 včetně pražského Gray Mana. A také zdražuje

Největší streamingová služba světa v letošním roce chystá desítky původních snímků. K vrcholům by měl patřit The Gray Man natáčený v Česku či nová verze Na západní frontě klid. Netflix však zároveň zdražuje, stejně jako konkurenční služba Amazon Prime zatím jen v USA.

Přečíst článek

Dubai Marina

V Dubaji je to samý Rus. Město se stává oázou pro peníze pochybného původu

Emirátská megapole se stala bezpečným přístavem, kde se mohou ruští boháči schovat před západními sankcemi. Během posledních měsíců se v Dubaji vyrojilo rekordní množství ruských podnikatelů, ukazují data společnosti Virtuzone, jež pomáhá klientům založit byznys v Dubaji.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Programový ředitel České televize Milan Fridrich

Šéf programu ČT Fridrich: Docent je hit, už chystáme druhou řadu. Maďaři natočili vlastní Most

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme