Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Netflix zveřejnil nabídku na rok 2022 včetně pražského Gray Mana. A také zdražuje

Against the Ice (2022)
Lilja Jonsdottir/Netflix
Stanislav Šulc

Největší streamingová služba světa v letošním roce chystá desítky původních snímků. K vrcholům by měl patřit The Gray Man natáčený v Česku či nová verze Na západní frontě klid. Netflix však zároveň zdražuje, stejně jako konkurenční služba Amazon Prime zatím jen v USA.

Reklama

Největší streamingová služba světa Netflix se dostává do nové fáze existence. Velká hollywoodská studia jí již neposkytují práva na své tituly, které raději pouštějí na vlastních videotékách, a Netflix se tak čím dál víc musí soustředit na původní obsah. V boji o předplatitele totiž začal znatelně pokulhávat a mladé služby jako Disney+ a HBO Max rostou daleko rychleji.

Poslední výsledky Netflixu ukázaly, že se mu daří lákat publikum stále hůř. Nejspíš i proto nyní Netflix zveřejnil nabídku originálních filmů, kterými se v následujících měsících bude snažit odrážet nápor konkurentů a bojovat s odlivem předplatitelů.

Efekt covid vyprchal. Lidé už doma zase cvičí míň

Pandemie je u konce, naznačují propady Netflixu, Pelotonu a Clubhousu

Během koronavirové krize se z nich stali miláčkové lidí nedobrovolně zavřených doma. Díky Netflixu se lidé v pandemii měli na co dívat, díky Pelotonu cvičili, díky sociální síti Clubhouse si spolu povídali. Poslední výsledky Netflixu naznačují, že pandemické kouzlo vyprchalo, totéž platí i pro Peloton. Ani jednomu se nedaří lákat dostatečné množství nových zákazníků. A ještě hůř na tom je Clubhouse, fenomén konce prvního pandemického roku. 

Přečíst článek

„Netlix celkem nabídne 87 nových filmů jen v roce 2022. K hlavním lákadlům bude patřit zejména pokračování krimikomedie Na nože, novinka oscarového režiséra Guillerma del Tora Pinocchio nebo doposud nejnákladnější projekt Netflixu The Gray Man,“ uvedl Kasey Moore ze serveru What’s on Netflix.

Právě nákladná adaptace kultovní knižní série The Gray Man se natáčela v Praze a dalších lokacích České republiky a patřila k nejdražším projektům, které se kdy na českém území točily s podílem tuzemských filmařů. Směsice dobrodružství, sci-fi a krimi s hvězdným obsazením zatím nemá stanovené datum premiéry, očekává se však, že by mohlo jít o jeden z oscarových hitů, což by znamenalo premiéru až v prosinci letošního roku.

Případ Roubal

Netflix, HBO i Disney chtějí české diváky. Jak zareaguje Nova a ostatní?

Do Česka v nadcházejících měsících zamíří tři globální streamovací služby. Doplní tak nabídku interaktivních televizí v čele s Netflixem. Reagovat na to musí také tuzemské stanice. Nova proto tlačí své Voyo a má s ním velké plány. Jaký bude boj o diváka, který se stale více odklání od tradiční televize a zábavu hledá aktivně sám?

Přečíst článek

Netflix investuje miliardy dolarů

Celkem plánuje Netflix v letošním roce podle odhadů amerického Forbesu utratit 19 miliard dolarů za původní obsah (tedy vedle filmů také za seriály, reality show a počítačové hry). Díky rostoucím výdajům a údajně velmi vstřícnému jednání se Netflixu zatím daří lákat významné tvůrce a hitmakery.

To vedle zmíněného Guillerma del Tora potvrzují i další jména včetně komerčně mimořádně efektivního Tylera Perryho. The Gray Mana ostatně natočili bratři Anthony a Joe Russoovi, kteří mají na kontě komerčně nejúspěšnější film všech dob (závěrečný díl Avengers). A platí to také pro herecké hvězdy, z nichž na Netflixu diváci uvidí například Adama Drivera, Christiana Balea, Ryana Goslinga či Jennifer Lopezovou.

Netflix, ilustrační foto

Netflix, Disney a další služby utratí stamiliardy dolarů za filmy a seriály. Vydělávají na tom i Češi

V boji o diváka značně přituhuje. Jednotlivé streamingové platformy letos utratí na původní obsah 140 miliard dolarů, uvádí odhady amerických investičních bank. Nárůst počtu předplatitelů tomu přitom vůbec nemusí odpovídat.

Přečíst článek

Netflixu se pak v posledních letech daří také točit hity i v jiných jazycích než v angličtině a cílit tak na velké trhy s místním obsahem. Letos se tak dočkají diváci hned několika korejských snímků (jasná návaznost na úspěch Hry na oliheň) či například německých (velká očekávání jsou spojena například s novou verzí klasiky Na západní frontě klid) a francouzských.

Netflix zdražuje a není sám

Sebevědomí Netflixu zjevné nechybí, protože navzdory rostoucí konkurenci a pochybnostem o lákání nových předplatitelů se rozhodl zdražit. Ceny zvýšil zejména v USA a Kanadě, podle magazínu Variety šlo o průměrný nárůst o 17 procent (v závislosti na typu předplatného).

Netflix však není sám. Růst ceny ohlásil také Amazon, jehož předplatné Premium nabízí vedle jiných služeb právě také širokou videotéku. Také Amazon zvyšuje ceny především v USA.

Amazon, ilustrační foto

Amazon v USA zdraží službu Prime

Amazon zažil slušný závěr roku, v posledním čtvrtletí zdvojnásobil čistý zisk na 7,2 miliardy dolarů. Firma také oznámila, že v USA zdraží službu Prime. Američané si připlatí navíc 20 dolarů, měsíčně je tak sledování filmů a seriálů online vyjde na 139 dolarů.

Přečíst článek

Naopak tuzemští diváci letos dostávají možnost na streamingu ušetřit. Nově na tuzemský trh totiž vstoupí hned tři velké videotéky. První bude HBO Max nabízející širokou knihovnu titulů Warner Bros. A hned při vstupu nabízí velkou doživotní slevu v řádu desítek procent. Vstup SkyShowtime zase nabídne za jedno předplatné hned několik amerických videoték najednou. V létě pak přibude ještě Disney+, jejíž předplatitelské podmínky zatím nejsou známé.

HBO Max v České republice

Boj o diváky se vyostřil. Kus sledovanosti si od března utrhne HBO Max

Prémiová streamovací platforma HBO Max, která patří americkému mediálnímu konglomerátu WarnerMedia, otevře českým divákům svůj obsah 8. března. Nové předplatitele láká výhodnými podmínkami. Stačí se stihnout zaregistrovat se konce března.

Přečíst článek

Disney

Potvrzeno: Disney+ bude v Česku již v létě. Datum ale zatím tají

Očekávaná streamovací služba nabídne tisíce pořadů včetně populárních filmů a seriálů ze světů Hvězdných válek a komiksovek Marvel, potvrdila The Walt Disney Company.

Přečíst článek

Logo SkyShowtime

Do Česka vstupuje nová streamovací služba

Ani Disney +, ani HBO Max. Českým divákům se ještě před těmito prémiovými streamovacími službami představí SkyShowtime, která nabídne tisíce hodin zábavy od celé řady studií.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Programový ředitel České televize Milan Fridrich

Šéf programu ČT Fridrich: Docent je hit, už chystáme druhou řadu. Maďaři natočili vlastní Most

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme