Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Netflix je v Česku stále nejoblíbenější. Navzdory globálnímu odlivu diváků

Netflix, HBO Go, hulu, streaming
iStock
 ČTK

Streamovací služba Netflix zůstává v Česku nejoblíbenější placenou televizní službou s podílem okolo 37 procent. Následuje HBO Max s pětinovým podílem, zhruba deset procent patří platformě Voyo. Do čísel bude stále více promlouvat Disney+, který je českým divákům k dispozici od poloviny června. Vyplývá to z údajů distribučních firem.

Reklama

Netflix v tuzemsku funguje od roku 2016, česká verze webu Netflixu a vybraných filmů z nabídky je v provozu od roku 2019.

Nadcházející sezona přináší pro Netflix podle mediální expertky Eriky Luzsiczy výzvy v podobě posilující konkurence a rostoucí inflace. „Například Disney+, který letos vstoupil do Česka, už hlásí, že má celosvětově více předplatitelů než tahoun trhu Netflix. V České republice to nebude mít úplně jednoduché, protože zdejší publikum je jednak konzervativnější a hlavně citlivější na cenu,“ uvedla.

Kvůli inflaci se sníží počet předplatitelů

V souvislosti s rostoucí inflací a ekonomickým ochlazením se podle Luzsiczy dá očekávat, že část diváků streamovacích služeb bude předplatné rušit.

ilustrační foto

Srovnání streamovacích služeb. Co nabízí Netflix, Disney+, HBO Max, Apple a Amazon

Čeští diváci mají od poloviny června k dispozici téměř všechny hlavní streamovací služby světa. Co mohou na jednotlivých videotékách zhlédnout? A jak se jednotlivé služby profilují? Zde je stručný přehled v Česku dostupných videoték, jejich profilace, ceny a hlavní lákadla. Letos by pak měla přibýt ještě SkyShowtime, která nabídne zároveň obsah několika služeb včetně Paramount+ a Peacock.

Přečíst článek

Reklama

Výhledově proto do celkových statistik může nejvíce promluvit reklamou podpořené předplatné. To by mohlo dobře fungovat i v tuzemsku,“ řekla. Dodala, že boj o diváky se přesune od nabídky zpět k ceně, potažmo k tomu, kdo nabídne výhodnější podmínky právě třeba díky reklamě ve vysílání.

Původně streamovací společnosti typu Netflix, HBO Max nebo Apple TV+ v posledních letech začaly samy vytvářet video obsah, tedy natáčet filmy a seriály, čímž zcela změnily podobu audiovizuálního průmyslu. Souvisí s tím také odklon od lineárního sledování televizního programu, kdy divák sleduje to, co televize vysílá, v čase, kdy televize chce, k nelineárnímu sledování, tedy k videu na vyžádání v čase, který si divák vybere.

Netflix natáčí i v Česku

Pobídky zahraničním filmovým štábům, tedy vrácení peněz, které v dané zemi utratí, poskytují více než tři desítky států. Česká republika má tuto sumu určenou na 20 procent, mnohé země v Evropě i mimo ni vratky zvyšují i přes 30 procent.

Disney

Disney+ skokově zdraží. V USA nabídne levnější předplatné s reklamou

Zábavní gigant Disney oznámil, že od 8. prosince zvýší ceny za streamovací služby. Zdražování odstartuje v USA, kde také zavádí levnější balíček s reklamou. Společnost to uvedla spolu s výsledky hospodaření za poslední čtvrtletí.

Přečíst článek

Přesto americké i další produkce Česko vyhledávají. „Jezdíme tam, kde mají i něco navíc. Tady jsou báječné stavby, lokace, vybavená studia. Vedle Británie tady jsou nejlepší filmové štáby v Evropě,“ řekl před časem na pražské konferenci Film jako byznys producent Kevan Van Thompson.

Netflix v ČR natáčel seriál Dopis pro krále, Armádu lupičů, Vyproštění 2, Kosmonauta z Čech nebo akční hit The Gray Man. Jen loni zde štáby Netflixu strávily 120 natáčecích dní, v tomto trendu hodlá pokračovat i dále, uvedla společnost dříve.

Kevin Costner v seriálu Yellowstone

Kdo bere v americké televizi nejvíc? Kevin Costner a Mahershala Ali

Pryč jsou doby, kdy filmové hvězdy pobíraly obří honoráře ve výši desítek milionů dolarů. V současnosti sice podobné mzdy nejsou neobvyklé, ale většinou se pojí s producentskou rolí. A tak se stále častěji děje, že více berou seriálové hvězdy. Ty nejlepší si přijdou i na milion dolarů (asi 24 milionů korun) za epizodu. A pak tu jsou oscaroví herci Kevin Costner a Mahershala Ali, kteří podle magazínu Variety berou ještě víc.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Programový ředitel České televize Milan Fridrich

Šéf programu ČT Fridrich: Docent je hit, už chystáme druhou řadu. Maďaři natočili vlastní Most

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme