Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Startuje aukční podzim. Potvrdí rekordní rok?

Výstava Vladimira 518 v pražské DSC Gallery.
Stanislav Šulc / Newstream
Stanislav Šulc

Hlavní aukční síně finišují s přípravou svých podzimních dražeb. Stále ještě přijímají díla pro sálové aukce, které vynesou stovky milionů korun. České umění navíc bude k mání také v Londýně.

Reklama

V září se rozjíždí podzimní část aukčního roku 2021. Jeho jarní část byla přitom navýsost úspěšná, když se při sálových aukcích prodalo umění za téměř 850 milionů korun. A při započtení odhadovaných tržeb všech internetových aukcích se u nás jen za první pololetí prodalo umění za rekordní částku přesahující miliardu korun. 

„Letošní první pololetí tak plynule navázalo na vynikající výsledky z druhé poloviny loňského roku, kdy se po výpadku v prvním pololetí způsobeném protipandemickými opatřeními trh s uměním vrátil v plné síle,“ uvedl pro portál Art Plus odborník na tuzemský aukční trh Jan Skřivánek. Podle něj letošní první pololetí bylo rekordní nejen na domácím, ale i na mezinárodním trhu. „A řeč není jen o senzačním prodeji Kupkova obrazu Tryskání II za čtvrt miliardy korun v březnu v Londýně. Nových maxim na aukcích v Paříži a Kolíně nad Rýnem dosáhli také Josef Šíma a Zdeněk Sýkora,“ uvedl Skřivánek.

Bedřich Piskač, Dívka v černých šatech, výstřižek

Aukce v Česku boří rekordy. Za pololetí se prodalo umění za 846 milionů

Umění táhne. Sběratelé a investoři v prvním pololetí na sálových aukcích umění a starožitností v ČR utratili rekordních 846 milionů korun. Spolu s internetovými dražbami by to bylo určitě přes miliardu.

Přečíst článek

Podaří se podzimní sezoně na rekordní jaro navázat? Data z posledních let naznačují, že by se to mohlo stát, v řadě aukčních síní totiž právě podzim je silnějším pololetím. Například loňská podzimní aukce Galerie Kodl se stala vůbec nejúspěšnější aukcí svého druhu u nás v historii. A to navzdory pandemii a vynucenému prázdnému sálu. Celková vyvolávací částka 210 milionů se takřka zdvojnásobila a poprvé tak byla překonána hranice 400 milionů v jedné aukci.

Právě podzimní aukce „u Kodlů“ bude patřit k nejočekávanějším podzimním dražbám a pojí se s ní největší očekávání. Bude se konat 28. listopadu, den po aukci v Adolf Loos Apartment and Gallery. Aukční síň 1. Art Consulting nabídne výběr z moderního i současného umění dokonce již o více než měsíc dřív, konkrétně 24. října. V posledních letech se zajímavé prodeje daří také Arthouse Hejtmánek, tato galerie však zatím termín své velké podzimní aukce nezveřejnila.

Mládí v Londýně

Stejně jako loni či předloni také letos tuzemskou aukční podzimní sezonu okoření očekávaná akce v londýnské síni Sotheby's 20th Century Art: A Different Perspective. Ta mezi 29. říjnem a ⁠11. listopadem podle pozvánky nabídne řadu děl nejslavnějších jmen české meziválečné avantgardy včetně již zveřejněného obrazu Václava Špály Zátiší s květinami z roku 1940, jehož odhadovaná cena je mezi 25 tisíci a 35 tisíci librami.

Zatímco tvorba meziválečné moderny se již na světových aukcích etablovala a díla Františka Kupky, Toyen či Josefa Šímy se prodávají na obou březích Atlantiku, pro české mladé umění to však zatím pravidlo není.

O to důležitější je fakt, že součástí této aukce bude také prodej 11 děl současných mladých tvůrců z České republiky a Slovenska. Jedenáct autorů i jejich díla opět vybíral tým Kodl Contemporary ve spolupráci s odborníky ze Sotheby's. V Londýně se tentokrát budou dražit díla Ondřeje Basjuka, Vladimíra Houdka, Jana Kalába, Martina Krajce, Pavly Malinové, Jiřího Petrboka, Karla Štědrého, Michala Škapy, Jakuba Špaňhela, Márie Švarbové a Zdeňka Trse.

„Pro umělce je to samozřejmě skvělá příležitost, jak se prezentovat na zahraničním trhu s uměním. Bude zajímavé vidět, jak na to budou reagovat zahraniční sběratelé. Nechám se překvapit, jak to celé dopadne,” prohlásil pro newstream.cz Vladimír Houdek.

Martin Mikuláš, spolumajitel obchodu Phono.cz

Gramofony značky Tesla jsou stále skvělé, říká majitel recordshopu

Český venkov stále poslouchá Dalibora Jandu, Standu Hložka, Hanu Zagorovou a kapely jako Tublatanka, Citron a Turbo, říká spolumajitel známého pražského recordshopu Phono.cz Martin Mikuláš. Během pandemie se zvýšil zájem o audioknihy. „Současné firmy už nepracují s takovými budgety, jaké míval k dispozici Československý rozhlas do roku 1989 a dnešní audioknihy a dramatizace nemají zdaleka takovou úroveň, jako ty tehdejší,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Vendula Chalánková v ateliéru

Vendula Chalánková: Dovolila jsem si mírně zdražit

Je skokankou roku v letošním vydání prestižního žebříčku mladých umělců Art Index. A letos v létě má hned několik výstav. Dílo brněnské umělkyně Venduly Chalánkové je rozhodně jednou ze zajímavých sběratelských i investičních příležitostí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bored Ape

Sotheby's prodala digitální umění za miliony. Dvě díla patří k nejdražším NFT historie

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme