Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

REPORTÁŽ: Navštívili jsme nejvoňavější kout světa. Je jím Salála v Ománu

REPORTÁŽ: Navštívili jsme nejvoňavější kout světa. Je jím Salála v Ománu
Stanislav Šulc / Newstream
Stanislav Šulc

Ideální klima, 30 stupňů, příjemné moře. Za 10 minut se přesunete do hor a za půl hodiny můžete kráčet po měsíční krajině místní pouště. Salála v Ománu je okouzlující místo, odkud putují voňavé františky do celého světa. A děje se tak již tisíce let. I proto to tady všude voní omamnými éterickými oleji z pryskyřic.

Reklama

Na tu omamnou vůni narazíte skutečně všude. Tady jsou na svůj hlavní vývozní artikl totiž dostatečně hrdí. Jsou jím i u nás populární františky, tedy pryskyřice, které po zahřátí na uhlíku začnou uvolňovat ty nejkouzelnější éterické oleje světa.

„Ostatně kadidlo, tedy právě františky, přivezli také tři králové jako dar narozenému synu božímu,“ připomíná průvodkyně Rayyah při cestě na plantáž františků.

Tu najdete v Ománu a konkrétně v jeho jižní části u přístavu Salála. Toto místo za posledních 20 let urazil neuvěřitelnou cestu a z rybářské osady se stala destinací, kam ročně přicestují desítky tisíc Čechů.

„Do Ománu se lidé dostanou z Prahy přímým letem, který trvá necelých sedm hodin. Časový posun jsou tři hodiny, takže ani s aklimatizací není problém. Do Ománu se léta od poloviny října do konce srpna a cena týdenního pobytu v 5* resortu s all inclusive stravou se pohybuje kolem 30 tisíc korun,“ připomíná Jan Bezděk z Fischeru.

Letiště Singapur-Changi, terminál 3, na snímku z roku 2018

Singapurské letiště Changi je opět nejlepším na světě, Prahu v první stovce nenajdete

Jeden z hlavních dopravních uzlů v Asii, letiště Singapur-Changi, se po třech letech vrátilo do čela žebříčku nejlepších letišť na světě Skytrax World Airport Awards, jehož pořadí určuje hlasování zákazníků. Z čela po dvou letech odsunulo letiště Dauhá Hamad v Kataru. Ve stovce nejlepších letišť byste to pražské hledali marně, vyplývá z výsledků, které zveřejnila agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Krom jiného mohou navštívit hned několik míst spojených právě s historií i současností kadidel. Současností je samozřejmě trh. Tady koupíte františky různých kvalit od 4 rialů za kilo po 20 rialů (mimochodem 1 rial je téměř 60 korun). Prodejci však přiznávají, že kilo si většina lidí nekupuje. A i díky tomu vydělávají, protože si většina turistů koupí raději než kilo za 12 (po slevě) 100 gramů za 3 rialy. Matematika tak rozhodně není na straně turistů.

Most mezi východem a západem

Co se té historie týče, je tu několik zcela zásadních míst. Skutečně mimořádný je přístav Khor Rori, neboli Sumhurman. „Ten tu byl již ve třetím století před Kristem a patřil k nejdůležitějším přístavům světa. Z východu sem pluly lodě z Indie plné koření a exotických zvířat, ze západu pak veškeré zboží ze Středozemí. Na všechny strany pak směřovaly právě františky,“ vypráví průvodkyně Rayyah. Tento přístav tak byl skutečným mostem mezi tehdejšími nejdůležitějšími civilizačními okruhy, mezi nimiž bujel obchod živelněji, než si mnozí myslí. A zdaleka se z Indie na západ nevozilo jen koření, ale také exotická zvířata včetně slonů.

Právě Sumhurman nebo ztracené město Wubar, které se podařilo najít až před několika desítkami let, patří k oblíbeným destinacím turistických výletů.

Omán se stal v posledních letech hitem mezi Čechy. A není se čemu divit. Je přímou konkurencí Spojeným arabským emirátům nebo třeba Egyptu. „Je to zejména pro lidi, kteří v Egyptě již byli několikrát a nyní hledají další dostupnou exotiku. Proti Egyptu tu jsou trochu vyšší standardy služeb. No a proti Emirátům tu je opravdu mnohem zajímavější příroda,“ dodává aktuální popularitu Ománu delegát David Schmied.

The View at the Palm

Nejlepší pas na světě mají poprvé Spojené arabské emiráty. Jak je na tom ten český?

Srovnání nejlepších cestovních pasů na světě co se týče možností cestování letos ovládl doklad vydávaný obyvatelům Spojených arabských emirátů. Jde zároveň o „skokana roku“, neboť loni skončil až 32., k čemuž mu pomohlo i otevírání se převážně muslimské země světu a jeho pravidlům. Český cestovní doklad si i letos vedl velmi dobře, neboť patří ke světě ke špičce, vyplývá z indexu daňové a imigrační poradenské společnosti Nomad Capitalist, který zveřejnil server CNBC.

Přečíst článek

Moře, hory, poušť

A s tou přírodou, to je svatá pravda. Omán totiž možná nemá tak dokonalá nákupní centra jako Dubaj, ale zato se tam opravdu je na co koukat a kam vyrazit. V Salále je samozřejmě moře, a to velmi příjemné po většinu roku. Ale během pouhých desítek minut se odsud dostanete do krásných hor (a z nich třeba i na tajné pláže), nebo do pouště. A co může být příjemnější než piknik při západu slunce na poušti?

Praktické rady

Hlavní sezona v Salále začíná v říjnu a do dubna nabízí stabilní počasí příjemné pro středoevropské turisty. V období mezi červencem a polovinou září zde je období dešťů, které výrazně proměňuje ráz počasí a je zakázáno se zde koupat.

Výhodou je, že v celé oblasti fungují mobilní data, a to i včetně velmi odlehlých částí pouště. Většinou jde o 5G signál. Nevýhodou je, že populární komunikátory jako WhatsApp či Facebook Messenger mají zablokovanou možnost hovoru i videohovoru. Textové zprávy však chodí spolehlivě.

Dubaj zažívá zlaté realitní časy. Trh loni ovládli Rusové

Dubaj zažívá zlaté realitní časy. Trh loni ovládli Rusové

Dubaj loni překonala letitý rekord v počtu realitních transakcí. Hlavním motorem tamního lukrativního trhu se stali Rusové, kteří prchají ze země okupující Ukrajinu, ať už z politických důvodů, nebo před sankcemi západního světa. A výhled pro letošní rok zůstává rovněž slibný, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Místní SIM kartu koupíte hned na letišti, 8GB balík dat stojí 5 ománských rialů.

Jeden rial stojí necelých 58 korun a patří k nejstabilnějším měnám světa.

Seriál The Last of Us

HBO dělá radost fanouškům Last of Us a Boje o moc. Nové série se blíží

Streamovací služba HBO Max prožívá velmi dobré časy. Seriál Last of Us se stal jedním z největších hitů posledních let, ačkoli má za sebou teprve dvě odvysílané epizody. HBO již dalo zelenou natáčení druhé sezony seriálu natočeného podle kultovní počítačové hry. A novinky hlásí také mimořádný seriál Boj o moc, neboli Succession.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Egyptské letovisko Marsa Matruh

Reportáž: Na Hurghadu zapomeňte. Skutečný Egypt lze ještě najít u pobřeží Středozemního moře

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme