Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Reportáž: Na Hurghadu zapomeňte. Skutečný Egypt lze ještě najít u pobřeží Středozemního moře

Egyptské letovisko Marsa Matruh
Newstream/Petra Jansová
Petra Jansová

Češi dosud detailně prozkoumávali Egypt hlavně u pobřeží Rudého moře. Nově, je to jen pár týdnů, se přímým letem z Prahy dostanou i do města Marsa Matruh na pobřeží Středozemního moře. Co tam najdou?

Reklama

Z původně rybářské osady a později i významného centra vojenského velitelství se Marsa Matruh, které leží na severu Egypta u břehu Středozemního moře zhruba uprostřed mezi hranicí s Libyí a městem Alexandrie, od kterých je vzdálené přes 300 kilometrů, postupem času přeměnila na oblíbenou dovolenkovou destinaci. 

Dosud si ale tamní klima, které je o něco příjemnější než u Rudého moře díky středozemskému větru, užívali především bohatší Egypťané z Káhiry i Alexandrie. Prvními evropskými turisty se teprve nedávno stali Italové, po nich Poláci a teď už i Češi. 

Na reportáž nejenom z Marsa Metruh se můžete podívat do následující galerie.

Lokalita ale neláká jenom na moře a písečné pláže, ale také na historii. Z Marsa Matruh lze pohodlně vyrazit třeba do oázy Siwa, kam rád jezdil i Alexandr Veliký, přístavu Al Alamein, místa, kterým se přehnala druhá světová válka nebo Alexandrie. Všechny tyto lokality jsou z Marsa Matruh ve velmi příjemné dojezdové vzdálenosti. 

Co je ale bezesporu největší výhodou místa, kde je turismus teprve v plenkách? Autenticita, na níž už v dalších egyptských letoviscích jen těžko narazíte. 

„Do letoviska Marsa Matrouh u Středozemního moře se poprvé v historii dostanete jen za tři hodiny přímo z Prahy. Letadla tam míří jednou týdně a letošní letní novinka bude pokračovat i během příštího léta," uzavírá Kateřina Pavlíková z Čedoku.

Ostrov Murter ve střední Dalmácii.

REPORTÁŽ: Cenové „drama“ v Chorvatsku? Malé pivo stojí 48 korun, rodinný oběd i dva tisíce

Stejně jako další země i Chorvatsko trápí rekordní inflace. Ta vyšplhala už ke 12 procentům. Přestože razantně zdražily potraviny, energie, pohonné hmoty i služby, je dovolená u Jadranu pro Čechy i nadále finančně únosná. Radíme ale nepřepočítávat, a to hlavně v restauraci. I přes razantní nárůst cen ale místní hovoří o rekordní sezóně.

Přečíst článek

Ark-Shelter

Stylová dovolená v Nízkých Tatrách. Z lesního apartmánu je vidět i na sjezdovku

Architektonické studio Ark Shelter se věnuje modulární architektuře. Navrhuje dřevěné moduly tak, aby se dokázali přizpůsobit různým potřebám. Ve spolupráci s hotelem v Nízkých Tatrách architekti realizovali i výstavbu lesních apartmánů.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Dovolené o Vánocích jdou na dračku. Vítězí Egypt, Maledivy či Kanáry
video

Dovolené o Vánocích jdou na dračku. Vítězí Egypt, Maledivy či Kanáry

Přečíst článek
Češi už kupují letní zájezdy. Cestovky přispěchaly s first minute slevami.

Češi již nakupují zájezdy na léto jako diví. Kvůli inflaci jsou ale opatrnější

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme