Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Reportáž: Na Hurghadu zapomeňte. Skutečný Egypt lze ještě najít u pobřeží Středozemního moře

Egyptské letovisko Marsa Matruh
Newstream/Petra Jansová
Petra Nehasilová

Češi dosud detailně prozkoumávali Egypt hlavně u pobřeží Rudého moře. Nově, je to jen pár týdnů, se přímým letem z Prahy dostanou i do města Marsa Matruh na pobřeží Středozemního moře. Co tam najdou?

Reklama

Z původně rybářské osady a později i významného centra vojenského velitelství se Marsa Matruh, které leží na severu Egypta u břehu Středozemního moře zhruba uprostřed mezi hranicí s Libyí a městem Alexandrie, od kterých je vzdálené přes 300 kilometrů, postupem času přeměnila na oblíbenou dovolenkovou destinaci. 

Dosud si ale tamní klima, které je o něco příjemnější než u Rudého moře díky středozemskému větru, užívali především bohatší Egypťané z Káhiry i Alexandrie. Prvními evropskými turisty se teprve nedávno stali Italové, po nich Poláci a teď už i Češi. 

Na reportáž nejenom z Marsa Metruh se můžete podívat do následující galerie.

Reklama

Lokalita ale neláká jenom na moře a písečné pláže, ale také na historii. Z Marsa Matruh lze pohodlně vyrazit třeba do oázy Siwa, kam rád jezdil i Alexandr Veliký, přístavu Al Alamein, místa, kterým se přehnala druhá světová válka nebo Alexandrie. Všechny tyto lokality jsou z Marsa Matruh ve velmi příjemné dojezdové vzdálenosti. 

Co je ale bezesporu největší výhodou místa, kde je turismus teprve v plenkách? Autenticita, na níž už v dalších egyptských letoviscích jen těžko narazíte. 

„Do letoviska Marsa Matrouh u Středozemního moře se poprvé v historii dostanete jen za tři hodiny přímo z Prahy. Letadla tam míří jednou týdně a letošní letní novinka bude pokračovat i během příštího léta," uzavírá Kateřina Pavlíková z Čedoku.

Ostrov Murter ve střední Dalmácii.

REPORTÁŽ: Cenové „drama“ v Chorvatsku? Malé pivo stojí 48 korun, rodinný oběd i dva tisíce

Stejně jako další země i Chorvatsko trápí rekordní inflace. Ta vyšplhala už ke 12 procentům. Přestože razantně zdražily potraviny, energie, pohonné hmoty i služby, je dovolená u Jadranu pro Čechy i nadále finančně únosná. Radíme ale nepřepočítávat, a to hlavně v restauraci. I přes razantní nárůst cen ale místní hovoří o rekordní sezóně.

Přečíst článek

Ark-Shelter

Stylová dovolená v Nízkých Tatrách. Z lesního apartmánu je vidět i na sjezdovku

Architektonické studio Ark Shelter se věnuje modulární architektuře. Navrhuje dřevěné moduly tak, aby se dokázali přizpůsobit různým potřebám. Ve spolupráci s hotelem v Nízkých Tatrách architekti realizovali i výstavbu lesních apartmánů.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Dovolené o Vánocích jdou na dračku. Vítězí Egypt, Maledivy či Kanáry
video

Dovolené o Vánocích jdou na dračku. Vítězí Egypt, Maledivy či Kanáry

Přečíst článek
Češi už kupují letní zájezdy. Cestovky přispěchaly s first minute slevami.

Češi již nakupují zájezdy na léto jako diví. Kvůli inflaci jsou ale opatrnější

Přečíst článek

REPORTÁŽ: Letní dovolená za babku. Gruzie je rájem pro dobrodruhy i plážové povaleče

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme