Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Singapurské letiště Changi je opět nejlepším na světě, Prahu v první stovce nenajdete

Letiště Singapur-Changi, terminál 3, na snímku z roku 2018
profimedia.cz
Dušan Kütner
duk

Jeden z hlavních dopravních uzlů v Asii, letiště Singapur-Changi, se po třech letech vrátilo do čela žebříčku nejlepších letišť na světě Skytrax World Airport Awards, jehož pořadí určuje hlasování zákazníků. Z čela po dvou letech odsunulo letiště Dauhá Hamad v Kataru. Ve stovce nejlepších letišť byste to pražské hledali marně, vyplývá z výsledků, které zveřejnila agentura Bloomberg.

Reklama

Singapurské letiště Changi získalo pomyslnou zlatou medaili zpět poté, co před nástupem covidu kralovalo žebříčku osm let. V letech 2021 a 2022 během vrcholu protipandemických cestovních omezení ale bralo jen bronz, neboť první místo v obou letech obdrželo katarské letiště v Dauhá, uvedl Bloomberg.

Qatar Airways byly v roce 2022 opět vyhlášeny nejlepšími aerolinkami světa

Nejlepšími aerolinkami jsou Qatar Airways, evropské společnosti přihlížejí z dáli

Cestovní ruch letos nabral po razantním zmírnění proticovidových opatření opravdu silný dech, a s tím vyvstala tradiční otázka – s jakou společností letět? Jednou z odpovědí jsou i výsledky prestižní soutěže Skytrax World Airline Awards, v níž opět dominovala společnost Qatar Airways, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Letiště Changi je poctěno, že celkově podvanácté bylo jmenováno nejlepším letištěm světa," řekl  Lee Seow Hiang, generální ředitel Changi Airport Group. „Toto uznání je velkým povzbuzením pro naši letištní komunitu, která v posledních dvou letech pevně stála při sobě v boji s výzvami COVID-19,“ dodal.

Changi odsunulo letiště Hamad v Dauhá na druhé místo, třetí skončilo tokijské letiště Haneda. Nápadná je absence v Top 10 letišť v USA, podotkl Bloomberg s odkazem na výsledky Skytrax World Airport Awards 2023.

Nejlepší v Evropě je letiště v Paříži

Nejlepším evropským letištěm je Charles de Gaulla v Paříži, které si meziročně polepšilo o jednu příčku na aktuální pátou. Londýnské Heathrow po loňských peripetiích kleslo o devět míst na 22. místo. Z bývalých států východního socialistického bloku je v první stovce zastoupeno jen Baku v Ázerbájdžánu (53.) a Budapešť (77.). Praha v první stovce stejně jako loni chybí.

České aerolinie, ČSA, Letiště Václava Havla

Letiště Praha i ČSA patří k nejhorším na světě ve srovnání s konkurencí, říká žebříček AirHelp

Letiště Praha obsadilo v pravidelném žebříčku německé společnosti AirHelp 141. místo ze 151 hodnocených letišť. Nejnižší skóre české letiště získalo za včasnost letů. Letiště Praha uvedlo, že žebříček považuje za zcela zavádějící kvůli kritériím hodnocení, do kterých patří i včasné přílety, na což letiště nemá vliv. Hodnoceny byly také aerolinky, ČSA obsadily 53. místo z 64 hodnocených aerolinek. ČSA získaly nejnižší počet bodů za řešení nároků na kompenzace.

Přečíst článek

Nejlepším severoamerickým letištěm je Seattle-Tacomana na 18. pozici, což znamená meziroční postup o devět příček. K zajímavým momentům žebříčků patří podle Bloombergu to, že newyorské letiště Johna F. Kennedyho se posunulo dolů o tři místa až na 88. místo, naopak čínský Šen-čen vyskočil o 26 pozic na 31. místo a dvě příčky překonal Hongkong. Z australských letišt je nejvyše Melbourne na 19. místě.

Top 20 letiště podle Skytrax World Airport Awards 2023 (v závorce umístění v roce 2022):

1.Singapur-Changi (3.) 11. Vídeň, Rakousko (19.)
2. Dauhá Hamad, Katar (1.) 12. Helsinki-Vantaa, Finsko (11.)
3. Tokyo Haneda, Japonsko (2.) 13. Řím Fiumicino, Itálie (24.)
4. Soul Incheon, Jižní Korea (5.) 14. Kodaň, Dánsko (17.)
5. Paříž Charles de Gaulle, Francie (6.) 15. Ósaka Kansai, Japonsko (10.)
6. Istanbul, Turecko (8.) 16. Centrair Nagoya, Japonsko (12.)
7. Mnichov, Německo (7.) 17. Dubaj, SAE (14.)
8. Curych, Švýcarsko (9.) 18. Seattle-Tacoma, USA (27.)
9. Tokyo Narita, Japonsko (4.) 19. Melbourne, Austrálie (26.)
10. Madrid Barajas, Španělsko (16.) 20. Vancouver, Kanada (28.)

Letadlo Aeroflotu

Zdeněk Pečený: Proč nás aerolinky berou na hůl?

Letenky z Prahy patří poslední dobou k těm nejdražším v Evropě. U delších letů se při odletu z jiného evropského města dají ušetřit desetitisíce korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Rolka s úhořem a lanýžem

Lepší referenci dostat nemohla. Restauraci v Singapuru navštívila Taylor Swift hned dvakrát

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme