Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

REPORTÁŽ: Newyorské delikatesy No.1. Nejslavnější americká jídelna čepuje i české pivo

Věra Tůmová

New York je proslulý skvělým jídlem a pro řadu gurmánů je Mekkou, kam je nutné vyrazit alespoň jednou v životě. Neznamená to ale vůbec, že musíte chodit jen do nejluxusnějších restaurací. I jeho nejkoncentrovanější část Manhattan, má spoustu bister, kde se dobře najíte za přijatelné peníze. Jednou z nejproslulejších jídelen je tu už více jak 135 let Katz´s Delicatessen v Lower East Side. Pojďte se podívat, jak to tam vypadá a co si tam dát k jídlu. Rozhodně to stojí za to. Z těch nejstarších sendvičových jídelen už totiž zůstala po období covidové pandemie prý jen tato jediná. 

Reklama

Božský sendvič s masem vyskládaným do více než deseticentimetrové výšky kdysi neopakovatelně zpopularizovala slavná scéna z amerického filmu „Když Harry potkal Sally“ z roku 1989. Meg Ryan v ní při debužírování nad jedním ze sendvičů legendární manhattanské jídelny Katz´s Delicatessen předstírá orgasmus natolik dokonale, že si okolní dámy hned chtějí objednat to samé, co má ona. A stejné objednávky se prý dožadují zákazníci i po více jak třiceti letech od uvedení filmu. Katz's Delicatessen má proto i přímo ve své jídelně zavěšenou ceduli, která označuje, kde tehdy Meg Ryan ve filmu seděla.

Božský sendvič uprostřed davů

Vcházíte-li ke Katzovi v době oběda či večeře, je třeba se připravit na pořádné davy, fronty tělo na tělo a překřikování se s řezníky přes pult. Proslulá jídelna je už prý poslední z těch tradičních, která po covidové pandemii v New Yorku ještě zůstala. A vzhledem k tomu, že ji uvádí snad všechny turistické bedekry, strávníků tam chodí ještě větší skupiny než před deseti lety. Také proto má Katz hned u dveří u speciálního pultíku usměrňovače davů, který vám dá lístek na zapisování útraty, co nesmíte pod pohrůžkou pokuty ztratit, a současně vás má nasměrovat tam, kde je kratší fronta. Při delším pozorování, je ale zřejmé, že má tento přísně vyhlížející zaměstnanec Katze jen nepatrný vliv na to, jak se hordy sendvičů-chtivých turistů organicky přeskupují ve frontách na masové delikatesy.

Prohlédněte si v naší fotogalerii, jak to v tradiční newyorské jídelně Katz´s Delicatessen vypadá:

Objednávka s adrenalinem

Vystát si frontu v davu, který působí jako fanoušci čekající na zápas New York Yankees, nejslavnějšího basebalového týmu světa, ale rozhodně stojí za to. Požitkem je i samotné pozorování toho, jak brilantně muži za pultem ovládají obří nože a během minuty nakrájí na tenké plátky velké flákoty naložených mas. Je to souhra dokonalých pohybů, při kterých si krátkými výkřiky upřesňují objednávku a podle odpovědí skládají váš vysněný sendvič. 

I pro zkušené newyorčany je ale objednávka u Katze adrenalinovou zábavou. Klasické jídelní cedule jsou docela vysoko a vyznat se v nich v rychlosti umí jen ti, kdo už tam párkrát byli. Rozhodně se tak vyplatí projít si webové stránky Katze předem a naplánovat si svoji objednávku, abyste opravdu dostali to, kvůli čemu tam jdete. Tedy ten vysoký božský sendvič plný opravdu skvělého masa.

Reuben sendvič od Katze s kysaným zelím, Reuben dressingem a slavným pastrami. Věra Tůmová, newstream.cz

Vedle volby chleba, máte z mas na výběr slavné pastrami, corned beef, delikatesní bůček (brisket), roast beef, krůtí maso a uzený jazyk, který jinak běžně mimo koscher restaurace v USA neseženete. Pokud si chcete dát sendvič ve stylu opravdových newyorčanů, nezapomeňte si k tomu objednat i originální místní hořčici a nakládané okurky. Ty mají dva typy, déle a krátce naložené, a servírují je obvykle oba. V nabídce je i o jeden až dva dolary dražší varianta sendviče s kysaným zelím zvaná Reuben. Osobně ale dávám přednost klasice.

Útesy na Madeiře

REPORTÁŽ: Nejlepší gurmánské speciality Madeiry, které stojí za ochutnání

Každý, kdo se cítí být gurmánem, by měl alespoň jednou v životě zavítat na Madeiru. Místo, kde se potká nejen s výbornými místními víny a destiláty, ale i božskými zákusky a mořskými specialitami. Snad každá restaurace na tomto malém ostrůvku v Atlantiku umí připravit delikatesy, které stojí za ochutnání. A vedle labužnických pokrmů tu navíc na každém rohu naleznete i neuvěřitelné „kochací“ speciality pro oči. Tahle kombinace chutí a přírodních krás rozhodně stojí za navštívení, jak představuje další část naší reportáže z Madeiry, kam se leteckými speciály dostanete pravidelně z Prahy a nově s cestovní kanceláří Čedok i přímo z Brna.

Přečíst článek

Na útratu počítejte minimálně s 50 dolary

Cenově se Katzovy obrovské sendviče s vysoko vyskládaným masem ve dvou půlkách chleba tedy pohybují kolem 27 až 29 dolarů. Pokud chcete vyzkoušet více typů mas, můžete si dát Combo sendvič a v každé půlce mít jiný typ masa. Variantou jsou i zvýhodněné sady více sendvičů, které už ale překračují stodolarovou sumu a mají cenu nejspíš pro organizované skupiny. Velikost jednoho zdejšího sendviče totiž běžně stačí dvěma našincům. Odnášet si tak příliš velký sendvič na hotel a jíst ho druhý den, nedoporučuji, protože to už pak není jaksi „ono“.  

Pokud se ale děsíte velkých sendvičů, Katz má na menu i poloviční verze nebo samostatně servírovaná masa. Za 46 dolarů má velký talíř, kam vám řezník tři vybraná masa vyskládá a jíte si je samostatně nebo s chlebem podle sebe. Na jídelníčku jsou i polévky a hotdogy nebo majonézové saláty, které se ale blíží naší kuchyni natolik, že pro našince až tak moc zajímavé nejsou.

Katz pro vegetariány a ty, kdo se chtějí vyhnout frontám

Ačkoliv je Katz jídelna vysloveně zaměřená na konzumaci masa, najde se v menu i pár položek pro vegetariány. Ti si mohou dát kupříkladu velký sendvič s vaječným salátem, specializované zeleninové koláčky „Round Knish“ za necelých osm dolarů či klasické americké fazole v červené omáčce anebo některý z místních zákusků. Ten, který rozhodně stojí za to, je Rugelach, což jsou delikatesní židovské rohlíčky s čokoládou nebo skořicí prodávané po tuctech za zhruba 14 dolarů.

Prodavač v Casa Magazines Syed Khalid Wasim zvaný "Ali"

REPORTÁŽ: Mizející svět papírových médií uchovává unikátní obchůdek v New Yorku

V New Yorku najdete tisíce míst, o kterých má cenu psát. Patří k nim i malinkatá trafika Casa Magazines, která od sedmdesátých let patří k neodmyslitelným ikonám umělecké čtvrti Chelsea. Dnes tu seženete magazíny z celého světa.

Přečíst článek

Kdo u Katze netouží po adrenalinu ve frontě má možnost projít jídelnou až na konec, kde je zvlášť vyhrazená část s obsluhou. Pokud bude mít štěstí, najde tu i místo. Slavná jídelna má ale i e-shop a své delikatesy v rámci USA a Kanady posílá i na objednávku. Při odchodu z jídelny nezapomeňte ukázat pokladníkovi na rohu v kukani svůj lístek s útratou a počítejte s tím, že k uvedeným sumám za delikatesy musíte připočítat i daň, jak je v USA zvykem. Zdejší novinkou je možnost platit i kartou, což dlouhá léta nešlo. 

Trocha historie na závěr

Původně to byla malá jídelna, kterou v roce 1888 založili Iceland Brothers. O patnáct let později dorazil z další velkou přistěhovatelskou vlnou také Willi Katz, který se k nim přidal a roku 1910 spolu se svým bratrancem Bennym koupili celé bistro, které se od té doby až dosud jmenuje Katz´s Delicatessen. Jednou z velkých změn, kterou toto bistro za 135 let své existence zažilo, bylo stěhování přes ulici kvůli výstavbě další z mnoha tras newyorského metra. Od té doby ho najdete stále na jednom místě, totiž na rohu ulic East Houston a Ludlow. Za druhé světové války se jídelna Katz´s Delicatessen proslavila i sloganem „Pošli salám svému klukovi na frontu“.  

Jídelnu provozovala rodina Katzů sto let a při stoletém výročí ji oficiálně prodala rodinnému příteli Martinu Dellovi a jeho synovi Allanovi, protože nebyl v rodině nikdo, kdo by mohl pokračovat v rodinném podniku. V současnosti vede jídelnu Allanův syn. 

Úvodní plakát k výstavě "A line of beauty" k celoživotní tvorbě oděvního návrháře Karla Lagerfelda

Newyorské Metropolitní muzeum umění hostilo unikátní výstavu z tvorby Karla Lagerfelda

Zcela jedinečný průřez 65 lety tvorby slavného oděvního návrháře Karla Lagerfelda představila letos newyorská výstavní síň – Metropolitní muzeum umění. Fanoušci německo-francouzské ikony módního průmyslu měli ale na shlédnutí unikátní výstavy „Karl Lagerfeld: Linie krásy“ jen pár týdnů, a tak se na ni stály nekonečné fronty. Stálo to za to si je ale vystát. Ať už se vám totiž Lagerfeldovy módní kreace líbí či nikoliv, jeho téměř neohraničená fantazie, absurdní duality a kontrasty a zásadní vliv na módní průmysl i řadu generací žen, které jeho modely nosily, se mu upřít opravdu nedá. Přinášíme vám ve FOTOGALERII alespoň malou ochutnávku z této jedinečné výstavy. 

Přečíst článek

Big Mac nelže. Dolar výrazně posiluje, euro ztrácí

Big Mac nelže. Dolar výrazně posiluje, euro ztrácí

Americká měna výrazně posiluje. A není to dáno jen poklesem eura a dalších měn. Dolaru se daří, což dokazuje také nejspravedlivější index světa – cena oblíbené pochoutky Big Mac. Ten sice v USA zdražil meziročně téměř o desetinu. To je však výrazně méně než v dalších zemích. Takzvaná „Mcflace“ je zvlášť vysoká například v Kanadě.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme