OBRAZEM: Fantastické jídlo v unikátním domě. Hliněná bašta dá zapomenout, že jste kousek za Prahou
Na okraji Průhonic jsem před téměř dvaceti lety objevil rodinnou restauraci, která zaujme nejen svou kuchyní, ale i samotnou stavbou. Hliněná bašta je prvním moderním domem v Česku postaveným z nepálené hlíny. Architekt Petr Suske a studio SEA dokázali vytvořit místo, jež přirozeně zapadá do okolní zeleně a k rybníkům.
Hned po vstupu na nás čeká velké akvárium s humry. Děti ho okukovaly s velkým zájmem, zatímco my jsme zamířili na terasu nad rybníkem. Tamní posezení má opravdu kouzlo – voda pod nohama, klid a prostor, který působí jako malý únik z města. Restaurace má kolem 120 míst, půlku uvnitř, půlku venku.
FOTOGALERIE: Nahlédněte do Hliněné bašty
Naše degustace: od prosecca po Wagyu
Večer jsme začali skleničkou kvalitního prosecca, která příjemně naladila atmosféru. K jídlu jsme si nejprve dali variaci předkrmů pro dva – talíř, který nám dovolil ochutnat hned několik specialit najednou. K tomu dorazil i hovězí tatarák s kapary a dijonskou majonézou a čerstvým pečivem. Na první pohled klasika, ale pokrm byl chuťově krásně vyvážený.
Na hlavní chody jsme se rozdělili. Dopřál jsem si japonskou hovězí roštěnou Wagyu A5 s chimichurri a bramborovými dugátky – maso, které se doslova rozplývalo na jazyku. Druhý talíř patřil bifteku ze svíčkové s demi glace a mačkaným bramborem, připravenému přesně na medium rare. A děti vsadily na farmářský cheeseburger se sázeným vejcem, pikantní majonézou a coleslawem – poctivý burger, který potěšil velikostí i chutí. K oběma steakům jsme si nechali doporučit Merlot z vinařství Súkal – plné červené víno, které maso krásně doplnilo.
Vidět Prahu z padesátimetrové výšky je zážitek sám o sobě. Když se k tomu přidá tříchodové menu od šéfkuchaře, vznikne kombinace, která spojuje adrenalin, výhledy a gastronomii v jedinečný celek.
OBRAZEM: Adrenalin a skvělá gastronomie v padesáti metrech nad Prahou. Levné to není
Enjoy
Sladká tečka
Bohužel na dezerty jsme si počkali déle, než bychom chtěli, ale alespoň to stálo za to. Jeden talíř nesl čokoládový fondant s vanilkovou zmrzlinou, horký, s tekutým středem, jak má být. Druhý nabídl lehčí kontrast – plátky čerstvého ananasu plněné mascarpone krémem a jahodami. Fondant potěšil děti, ananas s mascarpone byl ideální zakončení pro nás dospělé.
Verdikt
Rodinná večeře vyšla zhruba na pět tisíc korun, ale čerství humři by udělali větší „škodu“ – kilogram vyjde na 3300 korun. Náš večer v Hliněné baště se vydařil i přes čekání na dezerty. Od akvária s humry, přes Wagyu steak doplněný sklenkou merlotu až po lehký ananas s mascarpone – vše doplnilo prostředí u rybníka, kde se dá snadno zapomenout, že jsme jen pár kilometrů od Prahy.
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.
Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.
Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.
Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.