OBRAZEM: Fantastické jídlo v unikátním domě. Hliněná bašta dá zapomenout, že jste kousek za Prahou
Na okraji Průhonic jsem před téměř dvaceti lety objevil rodinnou restauraci, která zaujme nejen svou kuchyní, ale i samotnou stavbou. Hliněná bašta je prvním moderním domem v Česku postaveným z nepálené hlíny. Architekt Petr Suske a studio SEA dokázali vytvořit místo, jež přirozeně zapadá do okolní zeleně a k rybníkům.
Hned po vstupu na nás čeká velké akvárium s humry. Děti ho okukovaly s velkým zájmem, zatímco my jsme zamířili na terasu nad rybníkem. Tamní posezení má opravdu kouzlo – voda pod nohama, klid a prostor, který působí jako malý únik z města. Restaurace má kolem 120 míst, půlku uvnitř, půlku venku.
FOTOGALERIE: Nahlédněte do Hliněné bašty
Naše degustace: od prosecca po Wagyu
Večer jsme začali skleničkou kvalitního prosecca, která příjemně naladila atmosféru. K jídlu jsme si nejprve dali variaci předkrmů pro dva – talíř, který nám dovolil ochutnat hned několik specialit najednou. K tomu dorazil i hovězí tatarák s kapary a dijonskou majonézou a čerstvým pečivem. Na první pohled klasika, ale pokrm byl chuťově krásně vyvážený.
Na hlavní chody jsme se rozdělili. Dopřál jsem si japonskou hovězí roštěnou Wagyu A5 s chimichurri a bramborovými dugátky – maso, které se doslova rozplývalo na jazyku. Druhý talíř patřil bifteku ze svíčkové s demi glace a mačkaným bramborem, připravenému přesně na medium rare. A děti vsadily na farmářský cheeseburger se sázeným vejcem, pikantní majonézou a coleslawem – poctivý burger, který potěšil velikostí i chutí. K oběma steakům jsme si nechali doporučit Merlot z vinařství Súkal – plné červené víno, které maso krásně doplnilo.
Vidět Prahu z padesátimetrové výšky je zážitek sám o sobě. Když se k tomu přidá tříchodové menu od šéfkuchaře, vznikne kombinace, která spojuje adrenalin, výhledy a gastronomii v jedinečný celek.
OBRAZEM: Adrenalin a skvělá gastronomie v padesáti metrech nad Prahou. Levné to není
Enjoy
Sladká tečka
Bohužel na dezerty jsme si počkali déle, než bychom chtěli, ale alespoň to stálo za to. Jeden talíř nesl čokoládový fondant s vanilkovou zmrzlinou, horký, s tekutým středem, jak má být. Druhý nabídl lehčí kontrast – plátky čerstvého ananasu plněné mascarpone krémem a jahodami. Fondant potěšil děti, ananas s mascarpone byl ideální zakončení pro nás dospělé.
Verdikt
Rodinná večeře vyšla zhruba na pět tisíc korun, ale čerství humři by udělali větší „škodu“ – kilogram vyjde na 3300 korun. Náš večer v Hliněné baště se vydařil i přes čekání na dezerty. Od akvária s humry, přes Wagyu steak doplněný sklenkou merlotu až po lehký ananas s mascarpone – vše doplnilo prostředí u rybníka, kde se dá snadno zapomenout, že jsme jen pár kilometrů od Prahy.
ZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Myslet na budoucnost. To je hlavní téma zimního vydání magazínu Newstream CLUB. Hvězdou magazínu je Rony Plesl, který v rozhovoru poodkrývá velké plány pro další roky, které chce strávit v novém ateliéru za Prahou. Dále si můžete přečíst rozhovor s miliardářem a investorem Michalem Zahradníčkem, který před rokem otevřel fond Life BioCEEd a hledá skryté poklady ve vědeckých laboratořích.
Se svými vizemi budoucnosti se podělí i další výrazné figury českého veřejného dění včetně technologického evangelisty Petra Máry nebo ekonoma a filozofaTomáše Sedláčka.
O zachování hodnot, tradic a budování odkazu hovoří Štěpán Laichter, který opravuje rodový dům na pražských Vinohradech od architekta Kotěry.
Čeští a slovenští dolaroví milionáři prožívají dobré časy. A to nikoli jen kvůli úspěchům v podnikání, ale také díky situaci na trzích, ukazuje nejnovější vydání Wealth Reportu, který ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd připravila J&T Banka. Výnosy z akcií se vůbec poprvé staly hlavním zdrojem příjmů, když překonaly i výnosy z podnikání. A co je neméně podstatné: většina respondentů očekává, že dobře bude i nadále, třeba kvůli investicím do private equity. Kam dále tuzemští milionáři investují? I to zjistíte v novém vydání magazínu Newstream CLUB.
Desáté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo magazínu se můžete těšit opět na jaře.