OBRAZEM: Fantastické jídlo v unikátním domě. Hliněná bašta dá zapomenout, že jste kousek za Prahou

Na okraji Průhonic jsem před téměř dvaceti lety objevil rodinnou restauraci, která zaujme nejen svou kuchyní, ale i samotnou stavbou. Hliněná bašta je prvním moderním domem v Česku postaveným z nepálené hlíny. Architekt Zdeněk Rajniš a studio SEA dokázali vytvořit místo, jež přirozeně zapadá do okolní zeleně a k rybníkům.
Hned po vstupu na nás čeká velké akvárium s humry. Děti ho okukovaly s velkým zájmem, zatímco my jsme zamířili na terasu nad rybníkem. Tamní posezení má opravdu kouzlo – voda pod nohama, klid a prostor, který působí jako malý únik z města. Restaurace má kolem 120 míst, půlku uvnitř, půlku venku.
FOTOGALERIE: Nahlédněte do Hliněné bašty
Naše degustace: od prosecca po Wagyu
Večer jsme začali skleničkou kvalitního prosecca, která příjemně naladila atmosféru. K jídlu jsme si nejprve dali variaci předkrmů pro dva – talíř, který nám dovolil ochutnat hned několik specialit najednou. K tomu dorazil i hovězí tatarák s kapary a dijonskou majonézou a čerstvým pečivem. Na první pohled klasika, ale pokrm byl chuťově krásně vyvážený.
Na hlavní chody jsme se rozdělili. Dopřál jsem si japonskou hovězí roštěnou Wagyu A5 s chimichurri a bramborovými dugátky – maso, které se doslova rozplývalo na jazyku. Druhý talíř patřil bifteku ze svíčkové s demi glace a mačkaným bramborem, připravenému přesně na medium rare. A děti vsadily na farmářský cheeseburger se sázeným vejcem, pikantní majonézou a coleslawem – poctivý burger, který potěšil velikostí i chutí. K oběma steakům jsme si nechali doporučit Merlot z vinařství Súkal – plné červené víno, které maso krásně doplnilo.
Vidět Prahu z padesátimetrové výšky je zážitek sám o sobě. Když se k tomu přidá tříchodové menu od šéfkuchaře, vznikne kombinace, která spojuje adrenalin, výhledy a gastronomii v jedinečný celek.
OBRAZEM: Adrenalin a skvělá gastronomie v padesáti metrech nad Prahou. Levné to není
Enjoy
Sladká tečka
Bohužel na dezerty jsme si počkali déle, než bychom chtěli, ale alespoň to stálo za to. Jeden talíř nesl čokoládový fondant s vanilkovou zmrzlinou, horký, s tekutým středem, jak má být. Druhý nabídl lehčí kontrast – plátky čerstvého ananasu plněné mascarpone krémem a jahodami. Fondant potěšil děti, ananas s mascarpone byl ideální zakončení pro nás dospělé.
Verdikt
Rodinná večeře vyšla zhruba na pět tisíc korun, ale čerství humři by udělali větší „škodu“ – kilogram vyjde na 3300 korun. Náš večer v Hliněné baště se vydařil i přes čekání na dezerty. Od akvária s humry, přes Wagyu steak doplněný sklenkou merlotu až po lehký ananas s mascarpone – vše doplnilo prostředí u rybníka, kde se dá snadno zapomenout, že jsme jen pár kilometrů od Prahy.
JARNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Porazit všechny a stát se jedničkou. Na českém trhu se to podařilo spoustě hráčům. Co když se ale pokusí prosadit na evropském, asijském, americkém, nebo dokonce globálním trhu? Pak začínají podnikatelé i firmy narážet na celou řadu problémů. Přesto řada z nich uspěla.
Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič, zakladatel Unicorn Attacks Vít Šubert, majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale či zakladatel a CEO globální platformy FTMO Otakar Šuffner. To je část hvězd jarního vydání magazínu Newstream CLUB, jehož hlavním tématem je GLOBÁLNÍ ÚSPĚCH. Jak ho dosáhnout z Česka? A lze se prosadit na celosvětovém kolbišti v éře, kdy druhé místo téměř vždy znamená prohru?
Magazín se dále věnuje velkým finančním skupinám, které svět dobývají investicemi. Zvláštní kapitolou pak je Německo, které pro tuzemské podnikatele i finančníky velmi často představuje první velkou zkoušku nebo příslovečnou bránu do světa. A platí to i ve chvíli, kdy se německá ekonomika potýká s celou řadou strukturálních problémů.
Podíváme se na největší investice, které čeští hráči v posledních letech učinili a které představují historicky největší akvizice českého kapitálu v zahraničí.
A hudební promotér David Gaydečka čtenáře pozve do tajemného Doupěte, které je úplně novým typem hudebního klubu, v němž vystupují hvězdy, které zná celý svět.
Sedmé vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v červnu.