Vyberte si z našich newsletterů

Přihlásit odběr

OBRAZEM: Adrenalin a skvělá gastronomie v padesáti metrech nad Prahou. Levné to není

Dinner in the Sky: Oběd padesát metrů nad zemí
Zdeněk Pečený/Newstream
Zdeněk Pečený

Vidět Prahu z padesátimetrové výšky je zážitek sám o sobě. Když se k tomu přidá tříchodové menu od šéfkuchaře, vznikne kombinace, která spojuje adrenalin, výhledy a gastronomii v jedinečný celek.

Jeřáb pomalu zvedá plošinu do vzduchu, sedačky se mírně pohupují a pod nohama se otevírá panorama města. Ještě než „odlétáme“, přistává před námi první chod – ceviche z tygří krevet s rajčatovým extraktem, bylinkami z Beladic a jemným nádechem křenu. Lehký, svěží start doplňuje sklenka vychlazené španělské cavy.

FOTOGALERIE: Jak vypadá oběd nad Prahou?

Šéfkuchař v oblacích

Za menu odpovídá slovenský šéfkuchař Peter Slačka, který své zkušenosti sbíral mimo jiné v Austrálii a dnes patří k výrazným osobnostem středoevropské moderní gastronomie. Přímo uprostřed stolu připravuje jednotlivé chody, a tak hosté sledují kuchařskou show z bezprostřední blízkosti.

Ve výšce padesáti metrů si vychutnáváme hlavní chod – jemné telecí líčko s karamelizovaným jablkem a chipsy z topinamburu s lískovými oříšky. Porce jsou menší, což má asi svou logiku: ve vzduchu trávíme jen čtyřicet minut a organizátoři potřebují, aby všichni hosté stihli dojíst včas. Atmosféra je ale natolik intenzivní, že to nikomu nevadí – výhled na Prahu funguje jako další chod navíc.

Asador Etxebarri – Axpe, Španělsko: Grilování povýšené na umění. Skrytý na baskickém venkově patří Etxebarri k nejlepším restauracím světa (v současnosti 2. v seznamu World’s 50 Best). Servíruje příběh ohně, dřeva a dokonalé jednoduchosti na každém talíři.

Michelinky, ale i venkovské hospůdky. Které restaurace vyhledávají nejbohatší Češi?

Chcete vědět, ve kterých světových restauracích můžete nejčastěji potkat nejbohatší Čechy? Cestovní kancelář EliteVoyage připravila výběr gastronomických skvostů oblíbených mezi českými miliardáři.

Přečíst článek

Výhledy trochu jinak

Letos se Dinner in the Sky koná v areálu Mrázovka. Z plošiny je krásně vidět Strahovský stadion, v dálce se rýsuje Žižkovská televizní věž a na opačné straně se lesknou skleněné věže pankráckých mrakodrapů. Jen panorama Hradčan letos zůstává schované – o důvod víc zaměřit se na jiné tváře města. 

Po hlavním chodu plošina krátce sjíždí k zemi, aby se vyměnilo nádobí a naložilo vše potřebné pro dezert. Hosté zůstávají připoutaní a za pár minut už znovu stoupáme vzhůru. Sladká tečka tak opět přichází „v oblacích“ – malinové crème brûlée s růžovým pepřem, tonikem a dusíkovou krustou. Originální kombinace chutí, která uzavírá netradiční hostinu s Prahou pod nohama.

Verdikt

Dinner in the Sky není o dlouhém stolování ani o vydatných porcích. Je to spíše kompaktní mix gastronomie, emocí a výhledů, který se nedá srovnat s žádnou restaurací na zemi. Cena pro jednoho za tříchodové menu vyjde na 3 890 korun. Večeře při západu slunce už je skoro za 6 tisíc korun.

JARNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Porazit všechny a stát se jedničkou. Na českém trhu se to podařilo spoustě hráčům. Co když se ale pokusí prosadit na evropském, asijském, americkém, nebo dokonce globálním trhu? Pak začínají podnikatelé i firmy narážet na celou řadu problémů. Přesto řada z nich uspěla.

Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič, zakladatel Unicorn Attacks Vít Šubert, majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale či zakladatel a CEO globální platformy FTMO Otakar Šuffner. To je část hvězd jarního vydání magazínu Newstream CLUB, jehož hlavním tématem je GLOBÁLNÍ ÚSPĚCH. Jak ho dosáhnout z Česka? A lze se prosadit na celosvětovém kolbišti v éře, kdy druhé místo téměř vždy znamená prohru?

Magazín se dále věnuje velkým finančním skupinám, které svět dobývají investicemi. Zvláštní kapitolou pak je Německo, které pro tuzemské podnikatele i finančníky velmi často představuje první velkou zkoušku nebo příslovečnou bránu do světa. A platí to i ve chvíli, kdy se německá ekonomika potýká s celou řadou strukturálních problémů.

Podíváme se na největší investice, které čeští hráči v posledních letech učinili a které představují historicky největší akvizice českého kapitálu v zahraničí.

A hudební promotér David Gaydečka čtenáře pozve do tajemného Doupěte, které je úplně novým typem hudebního klubu, v němž vystupují hvězdy, které zná celý svět.

Sedmé vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v červnu.

Související

Bar Golden Eye v hotelu Fairmont

Bar Golden Eye v hotelu Fairmont: Výlet do Asie začíná na konci Pařížské

Přečíst článek
Rainforest Negroni

REPORTÁŽ: V Above Rooftop nad Václavákem se potkává Latinská Amerika s Japonskem

Přečíst článek
Kevin Fleming

Šéf kuchyní v luxusním hotelu Fairmont: Používáme české hovězí, je nejlepší

Přečíst článek
Doporučujeme