OBRAZEM: Adrenalin a skvělá gastronomie v padesáti metrech nad Prahou. Levné to není

Vidět Prahu z padesátimetrové výšky je zážitek sám o sobě. Když se k tomu přidá tříchodové menu od šéfkuchaře, vznikne kombinace, která spojuje adrenalin, výhledy a gastronomii v jedinečný celek.
Jeřáb pomalu zvedá plošinu do vzduchu, sedačky se mírně pohupují a pod nohama se otevírá panorama města. Ještě než „odlétáme“, přistává před námi první chod – ceviche z tygří krevet s rajčatovým extraktem, bylinkami z Beladic a jemným nádechem křenu. Lehký, svěží start doplňuje sklenka vychlazené španělské cavy.
FOTOGALERIE: Jak vypadá oběd nad Prahou?
Šéfkuchař v oblacích
Za menu odpovídá slovenský šéfkuchař Peter Slačka, který své zkušenosti sbíral mimo jiné v Austrálii a dnes patří k výrazným osobnostem středoevropské moderní gastronomie. Přímo uprostřed stolu připravuje jednotlivé chody, a tak hosté sledují kuchařskou show z bezprostřední blízkosti.
Ve výšce padesáti metrů si vychutnáváme hlavní chod – jemné telecí líčko s karamelizovaným jablkem a chipsy z topinamburu s lískovými oříšky. Porce jsou menší, což má asi svou logiku: ve vzduchu trávíme jen čtyřicet minut a organizátoři potřebují, aby všichni hosté stihli dojíst včas. Atmosféra je ale natolik intenzivní, že to nikomu nevadí – výhled na Prahu funguje jako další chod navíc.
Chcete vědět, ve kterých světových restauracích můžete nejčastěji potkat nejbohatší Čechy? Cestovní kancelář EliteVoyage připravila výběr gastronomických skvostů oblíbených mezi českými miliardáři.
Michelinky, ale i venkovské hospůdky. Které restaurace vyhledávají nejbohatší Češi?
Enjoy
Výhledy trochu jinak
Letos se Dinner in the Sky koná v areálu Mrázovka. Z plošiny je krásně vidět Strahovský stadion, v dálce se rýsuje Žižkovská televizní věž a na opačné straně se lesknou skleněné věže pankráckých mrakodrapů. Jen panorama Hradčan letos zůstává schované – o důvod víc zaměřit se na jiné tváře města.
Po hlavním chodu plošina krátce sjíždí k zemi, aby se vyměnilo nádobí a naložilo vše potřebné pro dezert. Hosté zůstávají připoutaní a za pár minut už znovu stoupáme vzhůru. Sladká tečka tak opět přichází „v oblacích“ – malinové crème brûlée s růžovým pepřem, tonikem a dusíkovou krustou. Originální kombinace chutí, která uzavírá netradiční hostinu s Prahou pod nohama.
Verdikt
Dinner in the Sky není o dlouhém stolování ani o vydatných porcích. Je to spíše kompaktní mix gastronomie, emocí a výhledů, který se nedá srovnat s žádnou restaurací na zemi. Cena pro jednoho za tříchodové menu vyjde na 3 890 korun. Večeře při západu slunce už je skoro za 6 tisíc korun.
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.
Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.
Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.
Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.