Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

REPORTÁŽ: Kam v Brně na jídlo? Do Vídně

LENZ – Social Dining
Zdeněk Pečený/Newstream
Zdeněk Pečený

V rámci rodinného výletu v Brně jsme stanuli před rozhodnutím, kam zajít na dobré jídlo. A volba padla na restauraci LENZ – Social Dining. Takže jsme vyrazili do Vídně.

Vídeň je město tradice — císařské paláce, klasické kavárny a elegance na každém rohu. Ale uvnitř moderního hotelu Hilton Vienna Park se nachází restaurace, která nabízí svěží pohled na rakouskou kuchyni: LENZ – Social Dining. Ta „servíruje Rakousko“ v malých, ale nápaditých porcích. Zapomeňte na klasiku podávanou pod stříbrnými poklopy.

Tento stylový podnik poblíž Stadtparku přináší nový koncept sdíleného stolování, kde se místní chutě mísí s globálním přístupem. Říká se jim Austro-Tapas, tedy rakouské tapas: malé, vkusně upravené porce regionálních specialit.

Celou sobotu ve Vídni a okolí prší a my do restaurace přicházíme krátce po otevíračce. V ještě prázdné restauraci pořizuji několik fotografií, nebude to totiž trvat dlouho a podnik se naplní do posledního místa. Interiér působí vzdušně a přívětivě. Světlé dřevo, čisté linie a velká okna vytvářejí příjemnou atmosféru.

Netradiční tapas

Začínáme výběrem šesti rakouských tapas za 38 euro, tedy bezmála tisíc korun. Řada pokrmů připomíná českou kuchyni. Dvě porce hovězího tataráku, podávaného v malých kornoutech a krevety, které jsou místo v japonské tempuře v burizonech. Dále přicházejí bramborové knedlíky plněné šneky se zelím a uzeným, takové štýrské vitello – oproti italské verzi je telecí doplněno krémem z uzeného pstruha. Dále dostáváme ještě guláš z hub s knedlíkem.

Z hlavních chodů zkoušíme klasický vídeňský řízek s výběrem salátů – bramborový, okurkový a zelný. Dále steak ze svíčkové, který je skvěle upraven na medium rare a z méně obvyklých pokrmů pak sezonní nabídku. Tou je hovězí řízek z kýty, který je připraven jako klasický řízek – obalený a smažený – a podává se s brambory a křenem

Ritz-Carlton Doha

REPORTÁŽ: Ritz-Carlton Doha je luxusním útočištěm na soukromém ostrově

Ritz-Carlton v katarském Dauhá nabízí prostorné pokoje s výhledem na Perský záliv, řadu restaurací a hlavně výjimečný salonek Club Lounge. V katarském hlavním městě má ale velkou konkurenci v podobě luxusních hotelů. Stojí Ritz-Carlton Doha za návštěvu?

Přečíst článek

Tradiční dezerty

Konec povedené večeře obstarávají tradiční rakouské dezerty – císařský trhanec, který je zde ve velmi vydařené karamelizované verzi a švestkové knedlíky. Méně tradiční sladkosti zastupuje hruškový koláč ze sezonní nabídky.

K pití je v nabídce široká nabídka vín po skleničky a také všechny myslitelné koktejly. Zkoušíme místní originální spritz s aperolem, campari a pomerančovým džusem. Kombinace funguje skvěle. Další koktejly jsou tradičnější, ale vždy skvěle provedeny – negroni a espresso martini.

Verdikt

Pro cestovatele, kteří chtějí poznat rakouskou kuchyni jinak než jen skrze tradiční recepty, je podnik trefou do černého. Obsluha je milá a profesionální, i když během nejrušnějších hodin může docházet k mírným prodlevám mezi chody.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

V Praze září další kuchařská hvězda. Skrze spálený květák přináší chutě Ameriky, zapečenou fetou vzdává hold Evropě

Přečíst článek
Restaurant Papilio

OBRAZEM: Gastronomický zážitek bez kompromisů. Papilio potvrdila pověst nejlepší restaurace v Česku

Přečíst článek
Doporučujeme