Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Proč sis uříznul ucho? Lidé konverzovali na veletrhu VivaTech skrze umělou inteligenci s Van Goghem

Van Gogh
profimedia
 ČTK

Návštěvníci technologického veletrhu VivaTech ve Francii si díky umělé inteligenci mohli povídat si s nizozemským malířem Vincentem Van Goghem. Na projektu spolupracovala technologická firma Jumbo Mana ze Štrasburku, pařížské Musée d'Orsay a odborník na malířův život a dílo Wouter van der Veen.

Reklama

Výsledkem projektu je trojrozměrná podobizna, která na základě analýzy van Goghových dopisů odpovídá na zvídavé dotazy.

„Proč sis uříznul ucho?” zní nejčastější otázka, říká šéf firmy Jumbo Mana Christophe Renaudineau. „Uřízl jsem si levé ucho, když jsem trpěl těžkými duševními útrapami a depresemi,” odpovídá Van Gogh v nadživotní velikosti. „Ve 23 letech jsem přišel o práci, v 26 letech jsem se marně snažil najít své poslání a když jsem chtěl založit umělecký ateliér v Arles, také jsem neuspěl,” odpovídá umělou inteligencí (AI) poháněná verze malíře, který se v 37 letech střelil do hrudi a zemřel.

Google 21. března 2023 zpřístupnil - zatím jen v USA - svého chatbota Bard s umělou inteligencí, jehož hlavním soupeřem je ChatGPT od Microsoftu.

Tržby na trhu s generativní umělou inteligencí porostou o desítky procent ročně

Zpřístupnění nástrojů umělé inteligence zaměřených na spotřebitele, jako je ChatGPT či Bard, by mohlo vést k silnému růstu, který potrvá deset let. Tržby na trhu s generativní umělou inteligencí (AI) by se tak mohly zvýšit na 1,3 bilionu dolarů, v přepočtu 28,6 bilionu korun, v roce 2032 z loňských 20 miliard dolarů. Uvádí to zpráva analytické společnosti Bloomberg Intelligence, podle níž by odvětví mohlo v následujících deseti letech růst tempem 42 procent ročně.

Přečíst článek

Setkání se zesnulým malířem

Malířova vizuální podoba vychází z jeho mnoha autoportrétů a obsah jeho výroků AI čerpá z dopisů, které napsal. Tvůrci technologie se rozhodli dát mu nizozemský přízvuk, protože pocházel z Amsterodamu. Návštěvníci jeho hlas slyší ve sluchátkách, která si na veletrhu mohou půjčit. Odpovědi se zobrazují i v písemné podobě pod oživlým portrétem.

Nechtěli jsme udělat jen chatbota nebo avatara, který by s vámi mluvil. Chtěli jsme zachytit Van Goghovu osobnost a pracovat s důvěryhodnými informacemi o něm,” uvedla Fatma Chellyová z týmu Jumbo Mana. Po setkání se zesnulým malířem se lidem v očích zračí dojetí, dodala.

Kapele The Batles letos vyjde nový hit. Díky umělé inteligenci v něm zazpívá i John Lennon

Letos vyjde nový hit od The Beatles. Díky umělé inteligenci i se zpěvem Johna Lennona

Umělá inteligence má další zářez v hudebním průmyslu. Tentokrát díky ní ožije hlas Johna Lennona v nikdy nevydané a nedokončené skladbě The Beatles. Pravděpodobně půjde o píseň napsanou Johnem Lennonem v roce 1978.

Přečíst článek

Exponát patřil na veletrhu k nejnavštěvovanějším, od října bude součástí expozice v Musée d'Orsay v Paříži. Pak bude rok k vidění v Auvers-sur-Oise, kde Van Gogh ukončil svůj život a kde je pochovaný.

Hollywoodští scenáristé stávkují. Nejen kvůli penězům, odmítají vliv umělé inteligence na tvorbu

Ať se nám do práce neplete umělá inteligence, žádají hollywoodští scenáristé. A začali stávkovat

V USA začala stávka hollywoodských scenáristů, kteří se s producenty nedohodli na zlepšení finančních podmínek a dalších zárukách, týkajících se vlivu umělé inteligence (AI) na tvorbu. Od pondělní půlnoci tak nepracuje 11 500 tvůrců, které zastupuje sdružení filmových a televizních scenáristů (WGA), což může podstatně zpomalit přípravy na natáčení nových seriálů a filmů. Úplně se zastaví natáčení populárních talk show, jako jsou například ty s moderátory Jimmym Fallonem nebo Jimmym Kimmelem, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kolekce Desigual vytvořená umělou inteligencí

Modelky se bojí o práci. Umělá inteligence boří desítky let zavedená pravidla v módním průmyslu

Přečíst článek
Kmotr umělé inteligence Hinton opustil Google a chce říkat pravdu. AI lze zneužít, varuje

Co když umělou inteligenci zneužije Putin? Kmotr AI Geoffrey Hinton opustil Google a teď chce varovat lidstvo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme