Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

výročí - informace o tématu

Stanice metra A Jiřího z Poděbrad se po rekonstrukci opět otevřela pro cestující

Příběh metra: Cesta od sovětského razicího štítu k Tondovi a Adéle

Metro převáží cestující pražským podzemím již půl století. Ostrý provoz odstartoval 9. května 1974. Za tu dobu se stalo každodenní součástí metropolitního života, kterou denně využívají stovky tisíc lidí. Za podzemním dílem stojí práce techniků tehdy státního podniku Vodní stavby a následně Metrostavu a Subterry, kteří vybudovali tunely na všech trasách pražského metra a celkem 49 stanic, z toho 33 hloubených a 16 ražených. Metrostav nyní zveřejnil vzpomínky lidí, kteří se na výstavbě podíleli. Přinášíme druhou část, která nás zavede do doby výstavby po otevření první etapy linky C. 

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Pavel není Havel. Ač by jím byl rád. Co přinesl rok se současným prezidentem?

Přečíst článek
Henry Kissinger slaví 100 let

Obdivovaný i nenáviděný. Poradce amerických prezidentů Henry Kissinger zemřel ve věku 100 let

Přečíst článek
Osobní výletní loď Queen Mary 2 opouští francouzský středomořský přístav Marseille, Francie - 15. června 2023

FOTOGALERIE: Vrchol luxusu. Největší zaoceánský parník Queen Mary 2 slaví 20 let

Co byl před sto lety co se týče luxusu – tedy do svého ztroskotání – Titanic, to je již 20 let největší zaoceánská loď pro osobní dopravu Queen Mary 2. Od její první, zkušební plavby z francouzského přístavu Saint-Nazaire je to dnes 25. září přesně 20 let. Podívejte se ve fotogalerii, jak se na přepychové lodi bydlí a co vše nabízí – a v neposlední řadě, kolik takový zážitek stojí.

Přečíst článek
Krach banky Lehman Brothers v roce 2008 šokoval nejen věřitele, ale i celý svět, neboť zásadně přispěl k následné globální finanční krizi.

FOTOGALERIE: Největší bankrot v dějinách USA. Lehman Brothers padli před 15 lety. Na co dojeli?

Září mají Američané spojené nejen s tragickým útokem na newyorská “dvojčata” World Trade Center, ale i s největším bankrotem v historii USA. 15. září 2008 vyhlásila bankrot - po 158 letech existence - čtvrtá největší banka Lehman Brothers.

Přečíst článek
První verze Porsche 911, jak jej uchovává Porsche Museum v Zuffenhausenu.

FOTOGALERIE: Legendární Porsche 911 slaví šedesátku. Do důchodu se nechystá

Před šedesáti lety, 12. září 1953, byl na frankfurtském autosalonu představen model Porsche 911, který se stal nejslavnějším modelem v historii firmy. A sláva vozu, který oslovil tisíce herců, umělců a dalších celebrit trvá stále, neboť vozy s označením 911 se prodávají dodnes. Připomeňte si ve fotogalerii, jak první Porsche 911 vypadalo a jak se lišil od svého předchůdce, jenž takové slávy nedosáhl?

Přečíst článek
První model walkmanu představila společnost Sony 1. července 1979.

FOTOGALERIE: Walkman slaví 44 let. V dětství dnešních padesátníků jej chtěl každý

Měl postavení legendy, byl dnešními slovy řečeno „cool“, toužil po něm v osmdesátých letech snad každý. Řeč je o walkmanu, který 1. července slaví 44 let. Tolik uplynulo od chvíle, kdy jej v roce 1979 v Tokiu veřejnosti představil skateboardista se sluchátky na uších, aby dokázal, jak praktický vynález to je a jaké prudké pohyby vydrží.

Přečíst článek
Jeden z prvních inzerátů vydavatelství Columbia Records propagující nový vynález, nahrávky na dlouhohrající vinylové LP desce z roku 1948.

Vinylová LP deska slaví 75 let. Před lety přežila klinickou smrt, slaví návrat ve velkém stylu

21. června 1948 svolalo vydavatelství Columbia do newyorského hotelu Waldorf Astoria tiskovou konferenci. Na ní šéf firmy Edward Wallerstein představil novou technologii nahrávání zvuku na dlouhohrající (long play neboli LP) desku z vinylu. Firma rovnou představila katalog se 135 nahrávkami vylisovanými v desítkách tisíc kusů a směle prohlásila, že je schopna je ihned prodat. Stalo se - a vinylová “elpíčka” se prodávají dodnes.

Přečíst článek
Burzovní palác

Přežila války i komunisty. Pražská burza si připomíná 30 let po znovuotevření

Novodobé obchodování na Burze cenných papírů v Praze bylo se sedmi emisemi zahájeno 6. dubna 1993. Historie pražské burzy je ale mnohem delší. Psát se začala už 17. dubna 1871, tedy před téměř 152 lety. Přestála světové války i komunisty.

Přečíst článek
Lidé čekají ve frontě před budovou České národní banky (ČNB), která nabízí k zakoupení speciální tisícikorunovou bankovku s přítiskem ke 30. výročí rozdělení československé měny, 8. února 2023, Praha.

Pamětní tisícovka jde na dračku. Stála na ni obří fronta, na černém trhu stojí násobně víc

Česká národní banka (ČNB) dnes uvedla do oběhu speciální tisícikorunovou bankovku s přetiskem k 30. výročí rozdělení československé měny. Bankovku, která bude platná i v běžném obchodním styku, mohou zájemci zakoupit za tisíc korun na pokladnách centrální banky v Praze, Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem. Hradci Králové, Brně a Ostravě.

Přečíst článek
Karel Schwarzenberg
video

Karel Schwarzenberg slaví 85. Jak vidí české dějiny? A co říká o prezidentské volbě? Podívejte se na Victory Club

Býval kancléřem prezidenta Václava Havla, ministrem, kandidátem na prezidenta. A neustále zůstává bystrým pozorovatelem české politiky a společnosti. Jak Karel Schwarzenberg vidí současné prezidentské volby? Podívejte se na epizodu z pořadu Victory Club s jubilantem Karlem Schwarzenbergem.

Přečíst článek
17. listopadu 1989

Dalibor Martínek: Smrt komunistům, vykřikl muž z davu. Hned u něj byli čtyři estébáci

Děti jsou už znuděné, když jim každoročně v návalu nutkání vyprávím, jak jsem jim před dávnými třiatřiceti lety jako student „přinesl svobodu a demokracii“. Ale tati, to už si vyprávěl tolikrát, říkají.

Přečíst článek
Václav Havel

Inflace přes padesát procent nebo první supermarket. 15 klíčových bodů polistopadové ekonomiky

Překotná transformační doba na počátku devadesátých let přinesla hned několik zásadních událostí navždy měnící naše životy. Ale tím velké ekonomické události zdaleka nekončí. Za posledních třicet let od 17. listopadu 1989 jich byla celá řada. Redakce newstream.cz vybrala 15 nejdůležitějších, ať už pozitivně, tak i negativně měnící naše životy i podnikání.

Přečíst článek
Reklama

News box

Populární sociální síť pro sdílení krátkých videí TikTok a její čínská mateřská společnost ByteDance zažalovaly americkou vládu. Cílem je 🛑 zablokovat zákon, který má firmu ByteDance přimět k prodeji sítě TikTok. Informovaly o tom dnes agentury AP a Reuters. Žaloba by podle AP mohla znamenat začátek vleklého právního sporu ohledně budoucnosti sítě TikTok ve Spojených státech.
Celosvětové zadlužení v letošním prvním čtvrtletí vzrostlo o zhruba 1,3 bilionu dolarů na rekordních 315 bilionů dolarů (asi 7️⃣,3️⃣ biliardy korun). Uvedl to podle agentury Reuters v dnešní zprávě Institut pro mezinárodní finance (IIF). Poměr celosvětového dluhu ke globálnímu hrubému domácímu produktu (HDP) se zvýšil na 333 procent. Zaznamenal tak první nárůst po třech čtvrtletních poklesech za sebou.
Estonci budou mít možnost odevzdat svůj hlas ve volbách i za pomoci 📱 mobilního telefonu. Příslušnou změnu zákonů dnes podle agentury DPA schválil tamní parlament. Už dříve mohli obyvatelé 1,3milionové pobaltské země volit přes počítač.
Pražská burza dnes stejně jako v pondělí 📈 vzrostla. Index PX se zvýšil o 1,23 procenta na 1548,65 bodu. Víc než dvě procenta přidaly akcie energetické společnosti ČEZ, rostly také cenné papíry bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna dnes k euru i dolaru zakončila téměř beze změny.
Česká koruna dnes oproti pondělnímu závěru 📈 posílila k euru i dolaru shodně o haléř. K euru skončila na úrovni 25,01 koruny za euro a k dolaru na 23,20 koruny za dolar. Vyplývá to z informací uvedených k 17:00 na serveru Patria Online.
Rusko zvažuje, že  zruší zákaz vývozu benzinu. Uvádějí to zdroje agentury Reuters z řad ruských úředníků a vládní činitelé. Krok umožňuje fakt, že se rafinerie vracejí do normálního provozu a že zásoby pohonných hmot rostou. Rusko zavedlo částečný zákaz vývozu benzinu na šest měsíců od 1. března. 
Rusko letos v bývalé továrně japonské 🚗 automobilky Toyota Motor v Petrohradu zahájí výrobu luxusních vozů značky Aurus, které používá ruský prezident Vladimir Putin. Uvedl to dnes podle agentury TASS prozatímní ruský vicepremiér Denis Manturov.
V departementu Drôme na jihu Francie četnictvo objevilo a zadrželo dodávku více než milionu tablet extáze. Zásilka drog o celkové hmotnosti 5️⃣4️⃣2️⃣ kilogramů by na černém trhu měla cenu zhruba deset milionů eur (250 milionů korun). Zadržená zásilka svým objemem odpovídá zhruba dvěma třetinám extáze zabavené ve Francii za celý rok 2022. 
Bělorusko zahájilo prověrku připravenosti své armády k nasazení 🚀 taktických jaderných zbraní, informovalo dnes podle agentury AFP ministerstvo obrany v Minsku. Bělorusko nedisponuje jaderným arzenálem, ale na jeho území během již více než dva roky trvající rusko-ukrajinské války rozmístilo své taktické jaderné zbraně Rusko. Dnešní oznámení Minsku přišlo poté, co v pondělí Moskva informovala, že takové cvičení chystá ruská armáda.
Slovenská policie dnes zaznamenala přes 1️⃣1️⃣0️⃣​​​​​​​0️⃣​​​​​​​ hrozeb pumovými útoky po celé zemi. Většina se týkala škol, další byly zaměřené na banky či prodejny elektrotechniky. Odpoledne to uvedla policie, která dříve během dne informovala, že výhrůžky dostalo přes 200 škol.
Reklama
Reklama
Doporučujeme