Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Jak si udělat funkční ledvinovou očistu

Uzeniny
iStock
Alžběta Shejbalová

Poškodit ledviny umí nezdravý životní styl - včetně stravy s vysokým podílem uzenin a průmyslově zpracovaných jídel. Škodí jim také cukrovka a vysoký krevní tlak.

Reklama

Ledviny jsou párový orgán, který zbavuje organismus řady odpadních látek. Nacházejí se těsně pod hrudním košem po obou stranách páteře a jsou velké asi jako pěst. Odpadní produkty, které ledviny filtrují, zahrnují přebytečné tekutiny, částice zanechané v trávicím systému, sodík a ostatní elektrolyty a různé další látky, které se nacházejí v krvi. Ledviny nejenže odvádějí nežádoucí látky z těla ven ve formě moči, ale také pomáhají kontrolovat krevní tlak, odstraňovat léky nebo toxiny, regulovat hormony a udržovat silné kosti.  

Nejzávažnějším onemocněním ledvin, které patří čistě do kompetence lékaře, je jejich selhání. To pak vyžaduje vysokou míru medicínské intervence, a to často ve formě dialyzační léčby, při které se často a pravidelně dochází do nemocnice na přístrojovou filtraci krve. Drtivá většina rizikových faktorů pro vznik tohoto onemocnění patří do kategorie dlouhodobě nezdravého životního stylu. Vysoký krevní tlak a cukrovka jsou choroby patřící mezi ty, které mohou vážně poškodit stav ledvin a lze jim také předcházet právě pomocí racionálního přístupu k životu. 

Ovocné a zeleninové šťávy

Ledviny nás nemusí potrápit pouze v případě již klinicky závažných stavů. I oslabení ledvin se může projevovat nepříjemnými příznaky. Jedním z prvních jsou otoky, zejména dolních končetin a obličeje, únava a fyzická slabost. Základním pravidlem je samozřejmě dostatečná konzumace tekutin, a to primárně ve formě kvalitní čisté vody. Doporučený denní příjem vody činí zhruba 35 mililitrů na kilo váhy. Ledviny také benefitují z příjmu tekutin, které obsahují elektrolyty, zejména draslík, vápník a hořčík. To pomohou splnit například džusy z čerstvě vymačkaného ovoce a zeleniny.  

Multivitamíny, vitamíny

Biohacking: Jak zvolit multivitamín, co neudělá jen „drahou moč“

Multivitamín. Má odpůrce i propagovatele. Co tedy říkají nejnovější výzkumy k otázce, zda soubor vitamínů a minerálů v jedné tabletce má smysl? Jsou to vyhozené peníze a výsledkem je pouze „drahá moč“, jak se často s nadsázkou hodnotí jejich benefity?

Přečíst článek

Nejlepší dlouhodobá strategie pro udržení zdravých ledvin je zdravá strava. To v každém případě znamená minimalizace průmyslově zpracovaných potravin jako uzeniny, sladkosti a sladké nápoje a potraviny obsahující ztužené tuky a rafinované oleje. Ledvinám nejlépe prospěje přirozená strava obsahující plnohodnotné potraviny pro lidskou spotřebu- kvalitní živočišné produkty v rozumné míře, denní příděl malého množství ořechů a semínek a co nejvíce zeleniny a ovoce, z větší části nezpracované a čerstvé.

Existují potraviny, které umí specificky posílit funkci ledvin, a tím celkově zlepšit kvalitu života. Jsou to zejména bobuloviny jako brusinky, borůvky, rybízy, dále pak tmavá listová zelenina, červená řepa, řapíkatý celer, citrusové ovoce či mořské řasy. Tyto potraviny obsahují řadu fytochemikálií, jako jsou flavonoidy či antokyany, které jsou v organismu hrají antioxidační a detoxikační roli. Také obsahují řadu vitamínů a minerálů, které ledviny dále posilují. Z doplňků stravy lze na ozdravení ledvin doporučit zejména hořčík, vitamín B6 a vitamín E. Dále pak extrakt z brusinek či lopuchu a vhodná je i konzumace aloe vera. 

Schizandra (lat. Schisandra chinensis)

Biohacking: Bobule pěti chutí pomáhá proti stresu i trávicím obtížím

Schizandra (latinský Schisandra chinensis, česky klanopraška čínská) je zajímavá rostlina s mnoha léčivými účinky, která se v tradiční čínské medicíně využívají již tisíce let. Konzumují se její bobule, jež mají komplexní chuť složenou z hořké, sladké, kyselé, slané a pálivé. Proto se schizandře někdy říká "bobule pěti chutí". Patří do skupiny léčivek zvaných adaptogeny. To jsou rostliny, které v těle zasahují tam, kde je potřeba. Zejména jsou schopné kompenzovat problémy spojené se stresem a špatným životním stylem.

Přečíst článek

Pokud to se zdravím našich ledvin myslíme vážně, doporučujeme následující třídenní očistu. Podle vlastních preferencí zvolíme ovoce a zeleninu, které rozmixujeme na smoothie či odšťavníme na džus. Ten si dáme k snídani a obědu a k večeři si připravíme zeleninový salát s kousky libového masa či posypaného semínky a jako zálivku použijeme trochu octa či citrónové šťávy. Jako příklad jemného smoothie s příjemnou chutí lze doporučit banán, hrst římského salátu, hrst borůvek, kousek oloupaného zázvoru, lžičku řasy spiruliny a šťávu z půlky citronu. Očistnou bombou je pak čerstvý džus ze čtyř stonků celeru, jednoho jablka, půlky grapefruitu a malé červené řepy. Po takové očistě je dobré několik dní dodržovat lehčí režim stravy. 

Ledvinové kameny jsou nepříjemnou a bolestivou zkušeností, se kterou se také můžeme setkat, pokud zanedbáme zdraví ledvin. Hlavními rizikovými faktory při jejich vzniku je malý příjem tekutin a obezita. V případě již vzniklých ledvinových kamenů je cílem, aby se kameny zmenšily a bylo možné je vyloučit spontánně spolu s močí. Biohackeři pro toto doporučují koktejl z  jednoho citrónu, půl lžíce jablečného octa, pár lístků bazalky či máty doplnit dvě deci vody a vypít ráno před snídaní. Účinným přípravkem pro odstranění ledvinových kamenů je také čaj z rostliny smilax lékařský, zvané také sarsaparila, který má příjemnou nasládlou chuť s vanilkovo-kořeněnou vůní. 

Jak se starat o mozek?

Biohacking: Mozek je to nejcennější, co máme. Umíte se o něj starat?

Lidský mozek. Orgán, který nás z mnoha úhlů činí tím, čím jsme, a odlišuje nás od jiných živých forem. Návod, jak ho udržet zdravý a co nejdéle funkční až do vysokého věku, tvoří kombinace řady strategií, které je nejlepší zapojit do života co nejdříve a předejít tak jakýmkoliv problémům ještě než se objeví.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Špenátový salát

Biohacking: Dáváte si předsevzetí jíst na nový rok lépe? Zkuste nutritariánství

Přečíst článek
Salát, zdravá strava

Biohacking: Člověk je zvíře závislé na salátech. Tedy, měl by být

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme