Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Tulsi je univerzální lék proti stresu

Bazalka posvátná
ČTK
Alžběta Shejbalová

Tulsi, nebo také bazalka posvátná (lat. Ocimum tenuiflorum nebo Ocimum sanctum) je adaptogenní bylina, používaná tradičně v ajurvédské medicíně a její název znamená v hindštině „nesrovnatelná“. Je to aromatický keř z čeledi bazalkovitých. Předpokládá se, že pochází ze severní části střední Indie a nyní již roste po celé východní Asii. Má lehkou citronovou vůni a čaj z ní připravený je považován za jeden z nejzdravějších nápojů vůbec. Tulsi, tak jako ostatní adaptogeny, funguje v lidském těle jako univerzální lék tam, kde je potřeba. Zejména jsou vhodné pro kompenzaci nezdravého životního stylu, zvláště dopadů stresu. Tulsi má schopnost pomáhat udržovat homeostázu imunitního, reprodukčního, centrálního nervového i kardiovaskulárního systému.

Reklama

Tulsi proti stresu

Existuje řada různých typů stresu a před nimi bazalka posvátná působí jako přirozený ochránce orgánů a tkání. Pomáhá například před chemickým stresem způsobeným průmyslovými škodlivinami či před dopady těžkých kovů na organismus. Také fyzický stres a příznaky přetrénování při dlouhodobé fyzické námaze, vystavení chladu a horku či nadměrný hluk představují pro tělo stres, s kterým se musí vyrovnat. Studie ukazují, že bazalka posvátná obsahuje tři fytochemické sloučeniny, které jsou klasifikovány jako antistresové sloučeniny.

Mohou snižovat hladinu stresového hormonu kortizolu v krvi a také zvyšovat hladiny neurotransmiterů v mozku a působit tak pozitivně na náladu. Tulsi tak pomáhá se snížením úzkosti. Užívání extraktu z listů bazalky posvátné dvakrát denně po jídle může pomoci se zvládáním jejích příznaků. Můžete také zkusit pít čaj z tulsi nebo ji přidávat do jídla.

Bazalka posvátná se vyznačuje vysokou koncentrací fytonutrientů, jako je eugenol, myretenal, luteolin, β-sitosterol, karvakrol, apigenin, kyselina oleanolová, kyselina ursolová, kyselina rozmarýnová či kyselina karnosová. Samotné tyto rostlinné nutrienty mají prokazatelné zdravotní benefity. Například β-sitosterol se používá jako přírodní alternativa statinů, léků na vysoký cholesterol. Apigenin je pak v poslední době intenzivně zkoumám a biohackery konzumován jako potenciálně zdraví a život prodlužující substance.

Schizandra (lat. Schisandra chinensis)

Biohacking: Bobule pěti chutí pomáhá proti stresu i trávicím obtížím

Schizandra (latinský Schisandra chinensis, česky klanopraška čínská) je zajímavá rostlina s mnoha léčivými účinky, která se v tradiční čínské medicíně využívají již tisíce let. Konzumují se její bobule, jež mají komplexní chuť složenou z hořké, sladké, kyselé, slané a pálivé. Proto se schizandře někdy říká "bobule pěti chutí". Patří do skupiny léčivek zvaných adaptogeny. To jsou rostliny, které v těle zasahují tam, kde je potřeba. Zejména jsou schopné kompenzovat problémy spojené se stresem a špatným životním stylem.

Přečíst článek

Pomáhá i proti rakovině

Dohromady pak tvoří koktejl, který má pozitivní účinek na celý organismus, zejména na holistické systémy těla, jako je třeba ten imunitní. Výzkumy ukazují, že konzumace tulsi pomáhá předcházet rakovinnému bujení. Má se za to, že je to díky antikarcinogenní a antioxidační aktivitě, která podporuje expresi zdravých genů, vyvolává smrt rakovinných buněk, zabraňuje růstu tumor zásobujících cév, které přispívají k růstu rakovinných buněk, a zastavuje metastázy – čili šíření rakoviny z jednoho orgánu do druhého. Experti také zjistili, že chrání tělo před vedlejšími účinky léčby
rakoviny ozařováním.

Jak již bylo zmíněno, jeden z nejlepších způsobů, jak využít benefitů tulsi, je konzumace čaje z ní připraveného. Ájurvédští lékaři doporučují pravidelnou konzumaci čaje z tulsi jako pravidelný návyk zdravého životního stylu a v Indii se často konzumuje místo kávy. Čaj tulsi najdete v obchodech se zdravou výživou. Dodává se v krabičkách s čajovými sáčky nebo si ho můžete připravit sami ze sušené tulsi. Ta se dá konzumovat i v jídle, jako koření
s aromatickou vůní a mátovou chutí. Je takto oblíbená zejména v indické a thajské kuchyni.

Z tulsi se také získává esenciální olej, který se pak používá do pleťových vod, mýdel, parfémů, šamponů a kondicionérů. Olej můžete také rozptýlit ve své domácnosti a inhalovat. Tímto způsobem podpoří imunitu, pomůže s respiračními problémy a také uklidňuje psychiku. Bazalka posvátná má antibakteriální, antivirové, protiplísňové, protizánětlivé a analgetické účinky. Funguje tak proti bakteriím, které mohou způsobovat vyrážky a kožní infekce, takže je skvělým přírodním prostředkem na rány a navíc domácím lékem na akné a jiná podráždění kůže.

Čaj z gynostemy působí lépe než káva

Biohacking: Čaj z gynostemy působí lépe než káva. A je zdravější

Gynostema pětilistá nazývaná také jiaogulan je druh liány, která pochází z jižní Číny a používá se v tradičních medicínských systémech v Asii. V nich se podává na zvýšení energie a podporu dlouhověkosti. V jejích listech najdeme mnoho zajímavých látek, jako jsou rostlinné steroly, flavonoidy, ginsenosidy a saponiny, které mají mnoho zdraví prospěšných efektů. Jsou také bohaté na enzymy, vitaminy a minerály.

Přečíst článek

Předpokládá se, že prospívá pokožce a léčí kožní infekce jak vnitřně, tak i zevně. Doplňky stravy se sušenou tulsi najdete ve formě kapslí, někdy se nabízí i ve fermentované variantě, díky níž je podle některých zdrojů lépe vstřebatelná. Jedná se o vhodnou variantu, pokud nemáte rádi vůni nebo chuť bazalky. Tulsi je obecně bez vedlejších příznaků, ale doporučují se většinou krátkodobé několikatýdenní cyklické kúry opakující se každých pár měsíců.

Withanie snodárná neboli Ašvaganda

Biohacking: Lepší než antidepresiva? Léčebné účinky byliny ašvagandy již potvrzují i vědci

Ašvaganda je v sanskrtu název pro tradiční bylinu používanou v ajurvédské medicíně, která se latinsky jmenuje Withania somnifera, česky pak Withanie snodárná. Několik desetiletí je již známá i v západní kultuře a za ta léta byla podrobena řadě studií. Výsledek? Bylina pomáhá zlepšit celou řadu neduhů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Čaj z gynostemy působí lépe než káva

Biohacking: Čaj z gynostemy působí lépe než káva. A je zdravější

Přečíst článek
italské espresso

Biohacking: Kofein je zdravý i toxický. Zkuste „neprůstřelné“ kafe

Přečíst článek
Jak vypadat co nejlépe? Poradí vědci

Biohacking: Zdravě žijící lidé jsou krásnější. Má to vědecké důvody

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme