Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Slinivku si lze efektivně chránit zdravějším životním stylem

ilustrační foto
profimedia.cz
Alžběta Shejbalová

Slinivka břišní neboli pankreas je orgán v břišní dutině, zodpovědný za řadu funkcí. Je to takzvaná podvojná žláza se zároveň vnitřní i vnější sekrecí, stejně jako játra. Vnitřní funkce slinivky spočívá ve vylučování inzulinu a jemu podobných hormonů, které regulují hladinu krevního cukru v krvi. Vnější funkce pak představuje tvorbu trávicích enzymů, které se využívají v tenkém střevě pro trávení stravy.

Reklama

Nejčastějšími chorobami spojenými se slinivkou je cukrovka I. a II. typu. Cukrovka I. typu je autoimunitní onemocnění. Spočívá v tom, že imunitní systém napadá takzvané beta buňky slinivky, které produkují inzulin, což způsobuje jeho nedostatek a následně vysokou hladinu krevního cukru. Začíná v dětství nebo mladém věku. Léčbou je tedy vždy dodání chybějícího inzulinu z vnějších zdrojů.

V moderním světě je daleko častější cukrovka II. typu, což je kvalitativně jiný druh onemocnění. Zde vzniká vysoká hladina cukru v krvi jako důsledek spojení inzulínové resistence a snížené funkce poškozených beta buněk při produkci inzulinu. Při vzniku diabetu druhého typu hrají roli genetické faktory, zejména však ale životní styl. Léčba zahrnuje medikamenty namířené na různé stupně porušeného procesu tvorby inzulinu, ale velkou roli při kompenzaci cukrovky by měly hrát změny cílené na každodenní životní rutinu zahrnující stravu, pohyb a další aspekty.

Nastartování spirály

Životní styl člověka ovlivňuje oba aspekty při vzniku cukrovky II. typu, inzulínovou rezistenci i sníženou tvorbu inzulínu. Inzulínová rezistence je stav, kdy různé tkáně nejsou dostatečně citlivé na daný přísun inzulínu a hladina krevního cukru tak zůstává zvýšená. Beta buňky ve slinivce jsou vyčerpané neustálou produkcí inzulínu v důsledku přílišného množství a příliš časté frekvence přísunu jídla a nejsou tedy schopné tvořit dostatečné množství inzulínu.

Tyto dva problémy se vzájemně spiralizují a bez intervence vedou k prediabetu a následně pak i cukrovce. Inzulínová rezistence je spojená s onemocněním zvaném metabolický syndrom. Ten je kombinací právě problémů s krevním cukrem, obezitou, vysokým tlakem a vysokým cholesterolem. Metabolický syndrom vede k řadě chronických nemocí v moderním světě.

pampeliška silně pomáhá čistit játra

Biohacking: Znakem špatných jater je únava

Játra jsou orgánem často trpícím současným moderním životním stylem. Stav jater může značně ovlivnit celkové zdraví organismu i kvalitu života. Jsou největším vnitřním orgánem v těle a  jsou primárním detoxikačním orgánem. Nedetoxikují pouze zřejmé škodlivé látky z vnějšího prostředí, ale také metabolity vnitřních procesů jako je trávení, dýchání, opravy tkání a orgánů, a podobně.

Přečíst článek

Není tedy překvapením, že inzulínové rezistenci a vyčerpání buněk slinivky můžeme celkem jednoduše předcházet sami úpravou životního stylu. A nejen předcházet. Už při problémech se slinivkou i rozvinutém diabetu lze úspěšně snížit i zcela znormalizovat markery cukrovky, a to pouze díky opatřením životního stylu.

Biohackeři mají celkem jasno, že největším nepřítelem zdravého metabolismu sacharidů je průmyslově zpracovaná strava kombinující nezdravé sacharidy a tuky. A to hned z několika důvodů. Nejen že vysoký obsah sacharidů ve stravě zatěžuje slinivku přílišnou produkcí inzulínu, ale vysoký obsah nezdravých tuků způsobuje zaplnění buněk lipidy, které už pak nejsou schopné sacharidy přivedené inzulínem do sebe vstřebat.

Také přídatné látky jako přemíra soli a nezdravá aditiva musí být v těle zpracovány, což dále zatěžuje orgány jako jsou játra a ledviny. Navíc jídlo kombinující vysoký obsah cukrů a tuků podporuje tvorbu hormonů, které nás dále nutí jíst tyto potraviny častěji a ve větším množství. Začarovaný kruh tloušťky a následných zdravotních problémů je tedy na světě.

kombucha tea

Biohacking: Střeva mají vlastní "mozek"

Nedávno se zjistilo, že mozek vysílá signály mikrobiomu ve střevech, a současně zdraví střev může mít vliv na vyrovnávání se stresem, vznik úzkosti a deprese a obecně stav kognitivních schopností. 

Přečíst článek

Fyzická aktivita je další strategií pro vyrovnanou hladinu cukru v krvi. Biohackeři například po hlavním jídle doporučují procházku, či jiný nenáročný pohyb. Tím se rychle zbavíme cukrů a při delším pohybu i tuku přijatých ze stravy.

Existují doplňky stravy, které efektivně vyrovnávají hladinu cukru v krvi. Z minerálů je to chrom a hořčík - oba hrají roli v metabolismu sacharidů a podporují zdraví slinivky. Kyselina alfa lipoová (ALA) je antioxidant, který zlepšuje citlivost tkání na inzulin a také zmírňuje příznaky již vzniklého diabetu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jak vypadat co nejlépe? Poradí vědci

Biohacking: Zdravě žijící lidé jsou krásnější. Má to vědecké důvody

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme