Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Pro zvýšení plodnosti lze zhubnout, více cvičit a jíst "bio"

spermie
profimedia.cz
Alžběta Shejbalová

Mít děti bylo po většinu existence lidstva něco automatického, nad čím nebylo třeba nijak přemýšlet. Existovaly samozřejmě „babské rady“, jak nabudit tu či onu funkci ženských či mužských rozmnožovacích orgánů, ale potřeba sofistikované podpory v této oblasti vznikla teprve až poměrně nedávno. Je to například kvůli komplexním strategiím antikoncepce od 60. let minulého století a  jejich dopadům na odsouvání mateřství na pozdější dobu. Dále vliv zhoršeného životního prostředí ve formě přítomnosti rozličných toxinů a syntetických chemických látek a silný vliv životního stylu jako zvýšeného stresu, snížení kvality stravy a celkově zdravotního stavu jedinců hraje významnou roli při kvalitě rozmnožovací funkce.

Reklama

Podle Evropského parlamentu se nějaká forma neplodnosti týká zhruba patnácti procent obyvatel Evropské unie. Toto je obrovské číslo, které postupně roste. Významné je v tomto směru zejména výrazné zhoršení markerů mužské plodnosti v posledních desetiletích. Moderní medicína je v umožnění podpory při otěhotnění a donošení potomků velmi nápomocná, ale biohacking se zaměřuje i na tuto oblast lidského života a má řadu dobrých taktik, které mohou problémy s plodností zmenšit či dokonce vyřešit a můžeme se tak obejít bez invazivních technik.

jodové tablety

Biohacking: Potíže se štítnou žlázou může napravit správný režim

Štítná žláza je malá žláza ve tvaru motýla, která se nachází ve spodní části krku. Je zodpovědná za správné fungování celé řady životně důležitých procesů: metabolismus, regulaci a produkci řady hormonů nezbytných například k trávení a reprodukci. Dvěma nejdůležitějšími jsou hormony štítné žlázy T3 (trijodtyronin) a T4 (tyroxin). Jejich hlavní funkcí je přeměna kyslíku a kalorií na energii. Tato energie je klíčová pro zdravý mozek a optimální kognitivní funkce a subjektivně hodnocenou dobrou náladu, vyrovnanou hladinu energie, regulaci tělesné teploty, pocit hladu a mnoho dalšího.

Přečíst článek

V případě mužské neplodnosti se jako nejúčinnější strategie pro zvýšení počtu a kvality spermií jeví eliminovat obezitu a kouření. Zhoršovat fertilitu může také vystavení většímu (v práci s těmito přípravky) či pravidelnému množství pesticidů či takzvaných endokrinních disruptorů jako jsou ftaláty, bisfenol-A a triklosan.

Změna stravy hraje roli i v případě plodnosti, zejména při zvýšení příjmu antioxidantů a vitamínů ve formě zeleniny a ovoce. Experti doporučují konzumaci ořechů obsahující mikroživiny, které podporují tvorbu zdravých spermií. Vitamíny a minerály, které podporují mužskou plodnost, jsou vitamíny C, D, E a B12 a minerály zinek, selen a také koenzym Q10 a druh omega 3 mastných kyselin.

Složitější náprava u žen

Ženská neplodnost je daleko komplexnější téma. Ženy mají více orgánů zapojených do plození dětí, více synergicky fungujících procesů v těle umožněných řadou endogenních hormonů a látek. Biohacking se v poslední době zaměřuje na onemocnění PCOS, což je syndrom polycystických vaječníků, který postihuje sedm až 10 procent žen v plodném věku.

Tento syndrom způsobuje změnu v procesu ovulace, kdy při uvolnění vajíčka dojde k tvorbě cyst na vaječnících, což může způsobovat neplodnost. Princip vzniku není zcela znám, ale je jasně korelován s inzulínovou rezistencí. To znamená, že kvůli špatnému životnímu stylu jsou tkáně v těle méně citlivé na inzulín produkovaný slinivkou a krevní cukr zůstává zvýšený. Řešením je změna životního stylu ve formě zdravé stravy a zvýšení fyzické aktivity.

Dalšími faktory ovlivňující ženskou fertilitu mohou být obezita, kouření, problémy se štítnou žlázou, sexuálně přenosné nemoci, přehnaná fyzická aktivita a vystavení toxinům jako pesticidy a přílišná konzumace alkoholu. Studie z roku 2018 provedla analýzu stravy 325 žen s léčbou neplodnosti. Zkoumala se koncentrace množství pesticidů nalezené v ovoci a zelenině, které ženy konzumovaly. Studie odhalila, že ženy, které jedly ovoce a zeleninu s vyšší koncentrací pesticidů, měly o 18 procent nižší pravděpodobnost úspěšného otěhotnění a o 26 procent nižší pravděpodobnost narození živého dítěte.

kombucha tea

Biohacking: Střeva mají vlastní "mozek"

Nedávno se zjistilo, že mozek vysílá signály mikrobiomu ve střevech, a současně zdraví střev může mít vliv na vyrovnávání se stresem, vznik úzkosti a deprese a obecně stav kognitivních schopností. 

Přečíst článek

Z toho vychází doporučení pro konzumaci bio certifikované stravy pro ženy plánující těhotenství. Dále se doporučuje konzumovat košťálovou zeleninu jako je brokolice, květák a zelí, která obsahuje látky vyrovnávající hladinu estrogenu. Strava bohatá na ovoce a zeleninu zvýší příjem dalších mikronutrientů jako je kyselina listová a vitamín C, který mimo jiné pomáhá vstřebávání železa nutného pro zvýšenou potřebu krvetvorby v těhotenství.

Pro zvýšené ženské plodnosti odborníci doporučují komplex B vitamínů, vitamín E, pupalku dvouletou, komplex omega 3 mastných kyselin a bylinu vitex, která přirozeně balancuje poměr ženských pohlavních hormonů estrogenu a progesteronu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

ilustrační foto

Biohacking: Slinivku si lze efektivně chránit zdravějším životním stylem

Přečíst článek
Jak vypadat co nejlépe? Poradí vědci

Biohacking: Zdravě žijící lidé jsou krásnější. Má to vědecké důvody

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme