Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Beton a dřevo. I na malém pozemku může vzniknout působivá architektura

Dům od architektů ze studia SENAA
Alex Shoots Buildings
Petra Jansová
pej

Zadání investorů směrem k architektům ze studia SEENA znělo jasně: „Rodinný dům. Pokud se dá na pozemku vůbec něco postavit“. Místo, na němž dnes dům stojí i s vinným sklípkem a zahradním domkem, totiž není příliš rozlehlé, a navíc má i náročný svažitý terén.

Reklama

Návrh proto reaguje na morfologii terénu. „Řešení jsme založili na maximálním využití každé části pozemku, cestou bylo co největší propojení mezi zahradou a vnitřkem domu,“ přibližují architekti koncept. 

Polozapuštěné atrium, které vzniklo, umožnuje pohodlný vstup do domu z přízemí i podkroví a navíc vizuálně zvětšuje interiér. 

V přízemí se nachází prostorná hala a zároveň soukromá část s dětskými pokoji, které jsou orientované do ulice, a ložnicí s přístupem do atria. Celé horní podlaží je řešeno jako jeden prostor otevřený do střechy domu. I odsud lze pohodlně využít exteriéru, z jídelny a obývacího pokoje lze vyjít na venkovní terasu.

K domu je navržen zahradní domek s venkovní kuchyní a skladem zahradního vybavení, který má formu dřevěného pavilonu. V suterénu se nachází vinný sklípek. 

„Zahrada svou velikostí spíše rozšiřuje vnitřní obytný prostor. Není rozlehlá, ale splňuje veškeré představy investorů o užívání. Zahrnuje bazén se sprchou a relaxační částí nebo bylinkové záhony,“ uzavírají architekti.

EU dotace, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Nová vláda a dotace? Zase to bude láska

Dotace jsou trochu bláznivé téma. Projevuje se v nich nejen národní povaha, ale osobnost každého z nás. Dotace jsou téma jako sexuální orientace nebo vztah ke klimatickému náboženství. Dotace rozdělují. Ale také spojují.

Přečíst článek

Jaromír Jágr v pořadu Victory Club

Jágr: Co se dělo dřív, by dnes byla šikana. Všichni jsou hrozně přecitlivělí

Jací byli hokejisté v dobách začátků kariéry Jaromíra Jágra a jací jsou dnes? Jaké jsou mezi nimi hlavní rozdíly? Především ve výchově, říká legendární hokejista Jaromír Jágr v pořadu Victory Club.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme