Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Beton a dřevo. I na malém pozemku může vzniknout působivá architektura

Dům od architektů ze studia SENAA
Alex Shoots Buildings
Petra Nehasilová
pej

Zadání investorů směrem k architektům ze studia SEENA znělo jasně: „Rodinný dům. Pokud se dá na pozemku vůbec něco postavit“. Místo, na němž dnes dům stojí i s vinným sklípkem a zahradním domkem, totiž není příliš rozlehlé, a navíc má i náročný svažitý terén.

Reklama

Návrh proto reaguje na morfologii terénu. „Řešení jsme založili na maximálním využití každé části pozemku, cestou bylo co největší propojení mezi zahradou a vnitřkem domu,“ přibližují architekti koncept. 

Polozapuštěné atrium, které vzniklo, umožnuje pohodlný vstup do domu z přízemí i podkroví a navíc vizuálně zvětšuje interiér. 

V přízemí se nachází prostorná hala a zároveň soukromá část s dětskými pokoji, které jsou orientované do ulice, a ložnicí s přístupem do atria. Celé horní podlaží je řešeno jako jeden prostor otevřený do střechy domu. I odsud lze pohodlně využít exteriéru, z jídelny a obývacího pokoje lze vyjít na venkovní terasu.

Reklama

K domu je navržen zahradní domek s venkovní kuchyní a skladem zahradního vybavení, který má formu dřevěného pavilonu. V suterénu se nachází vinný sklípek. 

„Zahrada svou velikostí spíše rozšiřuje vnitřní obytný prostor. Není rozlehlá, ale splňuje veškeré představy investorů o užívání. Zahrnuje bazén se sprchou a relaxační částí nebo bylinkové záhony,“ uzavírají architekti.

EU dotace, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Nová vláda a dotace? Zase to bude láska

Dotace jsou trochu bláznivé téma. Projevuje se v nich nejen národní povaha, ale osobnost každého z nás. Dotace jsou téma jako sexuální orientace nebo vztah ke klimatickému náboženství. Dotace rozdělují. Ale také spojují.

Přečíst článek

Jaromír Jágr v pořadu Victory Club

Jágr: Co se dělo dřív, by dnes byla šikana. Všichni jsou hrozně přecitlivělí

Jací byli hokejisté v dobách začátků kariéry Jaromíra Jágra a jací jsou dnes? Jaké jsou mezi nimi hlavní rozdíly? Především ve výchově, říká legendární hokejista Jaromír Jágr v pořadu Victory Club.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme