Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Nová vláda a dotace? Zase to bude láska

EU dotace, ilustrační foto
Pixabay
Dalibor Martínek

Dotace jsou trochu bláznivé téma. Projevuje se v nich nejen národní povaha, ale osobnost každého z nás. Dotace jsou téma jako sexuální orientace nebo vztah ke klimatickému náboženství. Dotace rozdělují. Ale také spojují.

Reklama

Pravicové strany jako ODS nebo TOP 09 se vždy verbálně vyjadřovaly proti bruselskému dotačnímu systému. Dotace podle mnohých jejich voličů totiž: Ohýbají volný trh. Jsou nespravedlivé. Využívají se na nesmyslné projekty, jako třeba cyklostezky odnikud nikam. Využívají je jen šikovní podnikatelé k posílení svého byznysu. Stavějí se za ně hotely, které se následně stávají luxusními haciendami příjemců. Jsou podhoubím ke korupci.

Asi by se dala najít řada dalších argumentů proti evropským dotacím.

Zajímavé je, že žádná pravicová vláda, ani Topolánkova, ani Nečasova, si v době svého působení nedovolila vůči dotacím z Bruselu ani ceknout. Naopak, dotyční přebrali rétoriku levicových stran, že je třeba dotace vyčerpat co nejvíce, že jde o český zájem.

Jaký je tedy český zájem? Pobrat co nejvíce peněz z cizího a pěkně si za ně užít? Nebo být svébytní a umět si poradit i bez dotací? 

Volební urna, ilustrační foto

Přehledně: Co před volbami slibují politici podnikatelům

Snížení administrativy, zrušení zbytečných kontrol nebo zvýšení limitu u paušální daně. Nejen těmito sliby si politické strany a koalice chtějí v říjnových volbách naklonit podnikatele.

Přečíst článek

Pravicové strany byly vždy v jakési schizofrenii. Jejich zástupci peníze mezi své voliče a podporovatele potřebovali rozdělit, ale navenek se chtěli tvářit, že systém dotací je špatný až zvrácený. Těžká práce. Ve výsledku to vždy dopadlo tak, že dotace prostě chceme. Protože naši voliči je chtějí. Chtějí peníze zadarmo. Kdybychom jim nedali dotace, v příštích volbách pohoříme. Když byly za Paroubka pravicové strany v opozici, horečně bojovaly proti dotacím. Když se dostaly do vlády, bylo národním zájmem urvat jich co největší kus.

Vždy mě fascinovalo, jak třeba bývalý ministr financí Miroslav Kalousek mluvil pohrdlivě o evropských dotacích. Vysokým procentem jejich čerpání se však v době svého vládního angažmá nikdy nezapomněl pochlubit. 

V tomto étosu tak ministerstvo financí dosud vydává oslavné zprávy typu, že se nám povedlo za rok 2020 přijmout o 85 miliard korun víc, než jsme do společného fondu vložili. No to je přece jasné vítězství, že? Sníme víc, než jsme uvařili. A není to jen ministerstvo financí. Takovýto přístup je prosáklý celou společností. Hurá, zase bude něco bez práce, zadarmo!

Karel Janeček na předávání Českého slavíka

Antivaxerský Český slavík rozhodil Novu i Babiše

Od několikahodinové reklamy na Karla Janečka se distancoval téměř každý. Končícího premiéra Andreje Babiše pak návrat pěvecké ankety vybudil k faktickému ohlášení prezidentské kandidatury.

Přečíst článek

Jak se k evropským dotacím staví budoucí vláda? Nebude to žádné překvapení. Bude to zase láska. Nebude se o nich příliš mluvit, ale hlavní opět bude, aby se všechny ty miliardy pěkně vyčerpaly. Na žádné rebelie není prostor. Součástí koalice jsou Starostové, a ti by se těžko mohli podívat svým voličům do očí, kdyby nepostavili za evropského přispění nějaké ty kilometry silnic. Na dopravu má jít do roku 2027 až sto třicet miliard korun evropských dotací.

Ale nejsou to jen Starostové, čerpat dotace je při vládním angažmá bráno jako národní povinnost. Andrej Babiš byl sice za dotace tepán, ale to je jiná píseň. On hrabal do vlastní kapsy. Od vlády se čeká, že bude dávat do kapes těch druhých. Co nejvíce vyčerpat. Celkem má Česko k dispozici do roku 2027 asi 550 miliard korun. A navíc, od poloviny příštího roku předsedáme Evropské unii. Tady už by nějaké mrmlání kolem dotací bylo vysloveně nevhodné.

Příkladem toho, co může boj proti dotacím a potažmo celé EU přinést, je bývalý nadějný rebel Petr Mach. Pro něj byly dotace vysloveně „škodlivé“. V roce 2014 se s podobnou rétorikou dostal až do Evropského parlamentu, z nějž však o tři roky dobrovolně odešel, stejně jako z politiky.
Současná vláda nevypadá, že by odněkud chtěla odcházet. Naopak. Kdo viděl desítky natěšených, dobře oblečených a energicky kráčejících, více méně mladých mužů, jak 17. listopadu následují Národní třídou v Praze Petra Fialu, a podobnou kohortu za Markétou Pekarovou Adamovou, bylo mu jasné, kde je nyní moc. Chudák Kalousek kráčel s růží v ruce sám jak starý slon stoupající na Kilimandžáro. A Andrej Babiš? Ten tam šel raději v noci.
Až prezident Zeman v pátek jmenuje Fialovu vládu, nová garnitura se pevně usadí u moci. A dotace ji rozhodně nebudou vadit.

>>>>>>Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte zde<<<<<<

Martin Cígler

Budoucí miliardář Cígler: Vizi prodat firmu nemám, zajímavé nabídce bych se ale nebránil

Hned po sametové revoluci začal Martin Cígler podnikat, vytvořil svůj první účetní program pro firmy. Nyní je společnost Solitea, kterou založil a vede ji, hegemonem podnikového software ve střední Evropě. A dál roste. Její programy využívá přes čtvrt milionu firem v Česku, na Slovensku, v Rakousku, Slovinsku a dalších zemích. Solitea v posledních letech kupuje ve spojení s investiční skupinou Sandberg jednu firmu za druhou a zvětšuje svůj dosah. Má Dotykačku, iDoklad a dalších víc než třicet produktů. Už kolem ní začaly kroužit nadnárodní IT koncerny. Cígler má našlápnuto stát se jedním z nejbohatších lidí v Česku.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Podpora Ukrajiny Česko znevýhodňuje. Poznáme to na ceně chleba

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme