Reklama

stavba - informace o tématu

Dům v Doubravčicích.

Jak bydlí vyšší střední třída? Podívejte se

V Doubravčicích na Kolínsku postavili krásný minimalistický dům.

Přečíst článek
Stavba metra D

Subterra za 30 miliard dostaví druhý úsek linky metra D

Představenstvo pražského dopravního podniku schválilo vítěze tendru na druhý úsek metra D z Olbrachtovy na Nové Dvory, uspělo sdružení vedené firmou Subterra s nabídnutou cenou zhruba 30 miliard korun bez DPH, uvedl vedoucí odboru komunikace DPP Daniel Šabík. Vedení podniku zároveň pro zásadní nedostatky v nabídce vyloučilo z tendru sdružení firem vedené společností PORR. Stavba metra D začala loni v úseku mezi Pankráci a Olbrachtovou.

Přečíst článek
Interiéry nové otevřené budovy Masaryčka

FOTOGALERIE: Penta ukázala interiéry Masaryčky. Podívejte se do nitra nové budovy

Největší stavba v centru prahy je prakticky hotová. Společnost Penta otevřela budovu Masaryčka, kam se již stěhují první nájemníci. Činnost už také zahájila tamní kavárna Loka. Ceny pronájmu v téměř zaplněném areálu významně přesahují pražský průměr. Nájemné za metr čtvereční tak u kancelářských prostor převyšuje hranici 30 eur. Podívejte se, co zlatá budova ukrývá.

Přečíst článek
Spoření

Stavební spořitelny půjčily lidem do července 20,3 miliard korun. Polovinu toho co loni

Stavební spořitelny poskytly od ledna do konce července úvěry za 20,3 miliardy korun. Je to o 52,9 procenta méně než ve stejném období loňského roku, propadá se zejména objem úvěrů zajištěných zástavním právem k nemovitosti. Meziročně se snížil i počet nově uzavřených smluv o stavebním spoření, stejně jako cílová částka, na kterou lidé spoří. Vyplývá to z údajů všech pěti českých stavebních spořitelen.

Přečíst článek
Stavba nové linky D pražského metra

Úleva pro novou linku metra. Stavební povolení pro „déčko“ obstálo před soudem

Stavební povolení pro trasu metra D obstálo před Nejvyšším správním soudem. Zamítl kasační stížnosti Pankrácké společnosti a muže z Kovařovicovy ulice v Praze 4, kteří už dříve neúspěšně zpochybnili stavební povolení u Městského soudu v Praze. Ve sporu šlo o provozní úsek z Pankráce na Nové Dvory. Stavba už začala, pražský magistrát ji povolil v červnu 2021.

Přečíst článek
Martin Kupka (ODS), ministr dopravy

Rekordní staveniště. Stát letos rozjede stavbu 105 kilometrů dálnic, otevře 15 kilometrů

Stát plánuje v letošním roce zahájit stavbu 105 kilometrů dálnic a 18 kilometrů silnic I. třídy. Díky velké rozestavěnosti budou v příštích letech narůstat počty nově otevřených úseků dálnic. Letos se tak otevře 15,4 kilometru, příští rok až 118 kilometrů, řekli ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl. Loni bylo v Česku zprovozněno 21,2 kilometru dálnic.

Přečíst článek
bytové domy, byty, ilustrační foto

Malí developeři nezvládají, nabízejí své projekty velkým hráčům. Ti se do nich ale nehrnou

Na začátku často bývala myšlenka na výstavbu vlastního, malého developerského projektu o pár desítkách bytů. A na jejich prodeji vydělat majlant. Drobné firmy s pozemkem začaly shánět razítka a rozvíjet plán. V posledních měsících však řada těchto záměrů bere za své. Zdražilo financování, zamrzla poptávka po nových bytech. Sny o pěkném zisku se začaly rozplývat v mlze.

Přečíst článek
Pohled na kopuli Pantheonu v Římě, jejíž beton přežil dvě tisíciletí.

Beton ze starořímského Pantheonu může prospět i dnešním budovám

Vědci chtějí vnést do současného stavebnictví beton starých Římanů. Vydrží totiž tolik, že se o tom současným stavitelům může jenom zdát v hodně sladkých snech, a dokáže se sám zacelovat. Výzkumníci už založili firmu, která by staré postupy měla modernizovat a dodat do praxe.

Přečíst článek
Oprava Barrandovského mostu v roce 2022.

Řidičům v Praze spadne kámen ze srdce. Barrandovský most opustí stavbaři

Letošní opravy pražského Barrandovského mostu skončí v noci na pondělí 17. října. Dokončeny jsou všechny vrstvy vozovky a stavebníci dodělávají pouze drobné práce. ČTK to dnes řekl primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě). Rekonstrukce začala letos 16. května. Původně měly práce skončit 2. září. Kvůli vynuceným úpravám projektu bylo v létě dokončení oprav posunuto do 29. září.

Přečíst článek
Autor sochy David Černý

GALERIE: Obří sochy od Davida Černého vyrůstají na pražské Invalidovně

V pražské Invalidovně dnes probíhá nebývalá akce. U domu Fragment, který tam dokončuje společnost Trigema, je dnes vztyčována obří socha Davida Černého. Je vysoká 24 metrů a váží 35 tun. Celkem budou u domu tři nové sochy Davida Černého – ruka, noha a žena. Všechny tři budou obří a stanou se tak novým pražským monumentem. Jejich celková hmotnost je 60 tun, jsou vytvořené z ušlechtilé oceli.

Přečíst článek
záhon technického konopí

Průzkum: Konopí a vlákna hub jsou stavební materiály budoucnosti

Více dřeva, ale také konopí, sláma a jiné trávy, nebo i vlákna hub můžou patřit ke stavebním materiálům budoucnosti. Nové použitelné stavební materiály by měly přispět k udržitelnosti staveb a uhlíkově neutrálním budovám, což je považováno za hlavní trendy ovlivňující architekturu. Vyplývá to z průzkumu mezi architekty a urbanisty ve 12 zemích světa včetně České republiky. Provedla ho rakouská společnost PlanRadar, která se zaměřuje na digitalizaci procesů u stavebních a realitních projektů.

Přečíst článek
Reklama

News box

Ekologičtí aktivisté  obvinění z trestného činu poškození cizí věci se nemohou hájit svým politickým nebo filozofickým přesvědčením. S odkazem na rozhodnutí odvolacího soudu 👨‍⚖️ v Londýně o tom informovala agentura Reuters, podle které se tím zvyšuje pravděpodobnost, že bude odsouzeno více protestujících.
Elon Musk obhajuje své užívání ketaminu tím, že je to pro investory přínosné. Droga mu pomáhá zvládat "negativní chemický stav" podobný depresi, řekl šéf Tesly v dnes zveřejněném rozhovoru 🎤 s bývalým moderátorem CNN Donem Lemonem. 
Ministři zahraničí členských států EU dosáhli politické shody na nových sankcích vůči Rusku v reakci na nedávnou smrt ✝ ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného. Informoval o tom šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Detaily ohledně těchto sankcí mají být dojednány na pracovní úrovni a budou zveřejněny později.
Ve věku 93 let zemřel někdejší astronaut 🚀 americké NASA Thomas Stafford, který byl zapojený do programů Apollo a Gemini. Čtyřikrát letěl do vesmíru, z toho jednou na oběžnou dráhu Měsíce, a v roce 1975, v době vrcholící studené války, se ve vesmíru na palubách kosmických lodí Sojuz a Apollo 🤝 setkal se sovětskými kosmonauty. 
Komerční banka první den vyplatila 582 věřitelům Sberbank CZ prostřednictvím poboček 3,114 miliardy korun. 🏦 Drtivá většina zvolila osobní žádosti na pobočce před on-line žádostí, kde je nárok na celkovou výplatu do maximálně 100 000 korun. Číst více
Řecké úřady vyzvaly české cestovní kanceláře (CK) k registraci do systému kompenzací pro klienty, kteří se kvůli požárům museli loni v červenci evakuovat z ostrova Rhodos 🌅. Nyní CK čekají na další postup. Poškození turisté podle řecké vlády dostanou poukázku na sedmidenní pobyt na Rhodu mimo hlavní sezonu. Program by se v Česku mohl týkat zhruba 9️⃣0️⃣0️⃣ lidí.
Čistý zisk pojišťovny Uniqa v Česku a na Slovensku loni dosáhl 1,22 miliardy korun. ↘ Ve srovnání s předchozím rokem, kdy činil 1,45 miliardy korun, klesl o zhruba 230 milionů. Na pojistném vybrala pojišťovna v obou zemích přes dvacet miliard korun, o sedm procent víc než před rokem. 
Běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská přijede 23. března do Prahy. Zúčastní se konference běloruské diaspory, otevření Kanceláře Běloruských demokratických sil v Praze nebo promítání dokumentu na festivalu Jeden svět.🤝 Sejde se také s politickými představiteli. 
Členské státy EU odsouhlasily zvýšení Evropského mírového nástroje (EPF) o pět miliard eur 💶(126 miliard korun), které budou určeny na vojenskou pomoc Ukrajině. Na vytvoření zvláštního fondu na pomoc Ukrajině v rámci EPF se dnes na jednání v Bruselu definitivně shodli unijní ministři zahraničí.
Kraj Vysočina podá žádost o vyplacení peněz ze zkrachovalé Sberbank příští pondělí. Zatím dostane 95 procent své pohledávky, která je i s úroky přes 2️⃣,5️⃣ miliardy korun. Očekává, že peníze bude mít od podání žádosti k dispozici do několika dnů, rozdělí je na účty u čtyř bank. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme