Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Analýza: Takhle vypadá opravdová inflace. Ze situace v Turecku by Češi páchali sebevraždy

Analýza: Takhle vypadá opravdová inflace. Ze situace v Turecku by Češi páchali sebevraždy
iStock
Stanislav Šulc

Inflace 70 procent je podle Turků jen papírová. Ve skutečnosti je nárůst cen podle místních daleko rychlejší, což se týká zejména cen pohonných hmot a nájmů. Ty jen za poslední rok vystřelily na troj- i čtyřnásobek. Pro srovnání: v Česku benzin a nafta podražily „jen“ o necelou polovinu, nájmy se na mnoha místech dokonce snížily kvůli pandemii. A co je horší: problémy se začínají podepisovat na turistickém ruchu, který je pro Turecko významným zdrojem příjmů. 

Reklama

V souvislosti s rostoucí inflací v Česku se od zastánců razantního zvyšování úrokových sazeb často skloňuje takzvaný turecký scénář, který údajně hrozí i Česku. Akorát, že vůbec. 

Situace obou zemí je totiž zásadně odlišná, což se však pohledem excelových tabulek a jednotlivých makroúdajů nemusí jevit. 

Ekonomická situace Turecka je dramatická. Inflace je jen další motiv, který hloubku problému podtrhuje. Ale je výsledkem dekády problematických politických rozhodnutí, která postupně zemi vedou ke stále větší izolaci zejména od USA. Spojené státy na Turecko dokonce uvalily částečné sankce kvůli spolupráci s Ruskem a údajně potlačenému puči v roce 2016. 

GALERIE: Nic než drahota. Turci už kupují jen to nejnutnější

Padá lira 

Symbolem ekonomických potíží se stala turecká lira. Ještě v roce 2012 si ji čeští turisté měnili kvůli dovoleným v kurzu téměř 12 korun za liru. A v současnosti? 1 lira rovná se 1 koruna a 40 haléřů. Jen za prvních pět měsíců letošního roku turecká měna oslabila o další čtvrtinu. 

Propad liry odpálil zájem turistů o Turecko. Zamíří jich tam víc než před pandemií

Svět se ocitá v horečce zájmu o nákup letních zájezdů, pro Čechy je hitem Turecko. Nahrává jim k tomu i silná koruna. Největší světová cestovka TUI hlásí mimořádný růst sháňky, jenž i o 20 procent předčí zájem z doby před pandemií.

Přečíst článek

Podle dat agentury Bloomberg pak Turecko zároveň vynakládá nemalé prostředky na alespoň částečné zbržďování pádu vlastní měny. Jen od února do poloviny května se kvůli tomu turecké dolarové rezervy snížily z 72,5 miliardy dolarů na 61 miliard. Za stejné období lira vůči dolaru propadla z kurzu 13,7 liry za dolar na 16,3. 

Za postupným pádem liry stojí řetězec skandálů a tragických rozhodnutí. Zásadním okamžikem se stal květen roku 2013, kdy tehdejší šéf Fedu Ben Bernanke oznámil konec odkupu dluhopisů zemí z emerging markets (rozvíjejících se trhů - pozn. red.), což se výrazně podepsalo na turecké ekonomice. Na domácí scéně navíc nastal obří korupční skandál, kvůli němuž rezignovalo několik ministrů. 

Prezident Recep Tayyip Erdoğan navíc i kvůli volbám vystupoval proti růstu úrokových sazeb navzdory zhoršující se situaci, což vedlo k prvnímu razantnímu propadu liry. O dva roky později přišel již zmíněný potlačený „puč“ a následné americké sankce. I tehdy Erdoğan prosazoval rozvolněnou měnovou politiku. A lira dál padala. Od pandemie je pak hlavním problémem Turecka jedna z nejrychlejších inflací na světě. 

jedna z dvou jachet oligarchy Abrahamoviče u pobřeží Turecka

Turecko pružně reaguje: Láká ruské oligarchy a jejich peníze

Ruští oligarchové hledají útočiště před západními sankcemi. Kromě Dubaje je vítá i Turecko. Obě dvě země ale deklarují, že vše musí probíhat "v souladu s mezinárodním právem".

Přečíst článek

Dramaticky zdražují potraviny a nafta 

Podle tureckého statistického úřadu činila meziroční inflace za květen 73,5 procenta. Z českého, ale i globálního pohledu šílené číslo. Pro Turky je to však jen číslo, navíc „oficiální“, protože ve skutečnosti je inflace daleko horší. 

Turecká lira (ilustrační foto)

Smutný rekord. Inflace v Turecku vzrostla o desítky procent, nejvíce za 20 let

Míra inflace v Turecku v dubnu vystoupila na 69,97 procenta a je na dalším maximu za více než 20 let. K růstu přispěly zejména vysoké ceny za dopravu a také drahé potraviny, oznámil turecký statistický úřad. Před rokem byla inflace mírně nad 17 procenty.

Přečíst článek

„Podívejte se na ceny nafty, na nájmy, na potraviny. Nafta dneska stojí 26 lir, před rokem to bylo osm. Nájem ve městě? Ještě v lednu vyšlo 1+1 na 2500 lir na měsíc, dneska to je třeba 10 tisíc,“ řekl mi manažer v turistickém ruchu, který nechtěl být jmenován. 

A částečně mu dává za pravdu i rozklad inflace jednotlivých položek spotřebního koše tureckého statistického úřadu. „Rychleji než průměr roste pětice významných oblastí. Zejména doprava, jídlo a nealkoholické nápoje, vybavení domácností, hotely a restaurace,“ uvádí turecký statistický úřad. Navíc meziroční inflace v dopravě dokonce překročila 100 procent (konkrétně rostla o 107 procent). 

Účet, ilustrační foto

Studie: Inflace v ČR je 26. nejvyšší na světě

Inflace, která v ČR v květnu stoupla na 16 procent, je devátá nejvyšší v Evropě a 26. nejvyšší ve světě. Nejhůře si v Evropě vede Turecko s inflací 73,5 procenta, hned za ním je Moldavsko s 29,1 procenta a na třetím místě Estonsko s 20 procenty.

Přečíst článek

V Turecku pak zdražují všechny sledované skupiny zboží a služeb, a to meziročně minimálně o 20 procent. 

Problém pro turismus 

Nastalá situace zejména s levnou lirou by zdánlivě měla nahrávat turistickému ruchu a u velkých hotelů to tak částečně je. Nicméně turecký turismus do velké míry žije také z neorganizovaných střednědobých cestovatelů, například německých či britských seniorů. Ti byli zvyklí, že si za evropské důchody mohli v Turecku pronajmout byt či dům na několik měsíců, a to přímo v centru letoviska. 

Podle aktuálních nabídek však ceny těchto střednědobých pronájmů vystoupaly meziročně na troj- až čtyřnásobek, což se výrazně podepisuje na celkovém rozpočtu turistů. 

Když jich výrazné množství letos nepřijede, bude to další rána pro turismus a celou řadu regionů, které jsou na něm závislé. Místní přitom čelí inflaci, aniž by získali nějakou státní pomoc. Při standardním platu v turistických službách kolem 6500 lir za měsíc si tak nemohou již dovolit ani obyčejné 1+1. 

GALERIE: Modelka Tereza Maxová vybudovala v Turecku luxusní rezort:

Reakce státu? Bez šance, míní odborníci 

Stát vedený prezidentem Recepem Tayyipem Erdoğanem na vzniklou situaci nedokáže efektivně reagovat, zejména proto, že prezident má dlouhodobě negativní vztah k vysokým úrokovým sazbám. Logicky kvůli prodražování obsluhy státního dluhu. 

Mezi opatřeními tak najdeme zejména chystané rozvolnění podmínek pro zahraniční investory. Dále pak zpřísnění podmínek pro poskytování úvěrů i pro samotné úvěrové společnosti. Dopady současné situace tak ponesou skutečně zejména domácnosti. 

Luxusní turecký resort Terezy Maxové
video

REPORTÁŽ: Turecký resort Terezy Maxové nabízí skutečný luxus. Jezdí sem i Češi

Luxusní resort Kaplankaya poblíž tureckého města Bodrum byl letos zařazen mezi top dovolenkové destinace prestižního výběru Daily Mail. Resort, který i nabízí 140 pokojů a 27 vil, vybudovala Tereza Maxová spolu se svým manželem, tureckým miliardářem Burakem Oymenem. Reportér byznysového portálu newstream.cz resort navštívil. „Češi jsou rozhodně mezi návštěvníky z top deseti zemí,“ prozradil Sarp Okçuoğlu, obchodní šéf společnosti Six Senses, která resort provozuje.

Přečíst článek

Agentura Reuters například popisuje situaci obyčejného holiče Ondera Ozturka žijícího v Istanbulu. „Večer do restaurace už vůbec nechodíme. Své výdaje jsme snížili jen na oblečení a hygienické potřeby,“ přiznává Ozturk. 

A ekonomové pochybují, že by oznámená opatření mohla inflaci výrazněji zbrzdit. „Zatím nevidím nic, co by vládě pomohlo stabilizovat liru. Erdoğan se příliš zhlédl v nízkých úrokových sazbách,“ uvedl odborník na emerging markets Per Hammarlung z výzkumné společnosti SEB. 

REPORTÁŽ: V Thajsku vrcholí turistická sezona. Hoteliéři optimismem zrovna nehýří

Thajská ekonomika je závislá na příjmech z turismu, ale zároveň se snaží vyhnout nekontrolovatelnému nárůstu nových případů nemoci covid-19. Hlavní sezóna tam právě vrcholí, a ačkoliv thajská vláda turisty za přísných podmínek do země pouští, hoteliéři radostí zrovna nesrší.

Přečíst článek

Ilustrační foto

Inflace dostihla i ty nejbohatší. Nejvíc si za luxus připlatí v Šanghaji

Vůči inflaci není imunní nikdo, ani ti nejbohatší. Nejvíc zdražování luxusního zboží pociťují bohatí obyvatelé Hongkongu, naopak v New Yorku nárůst cen luxusního zboží není tak razantní, jak je tomu u toho běžného, píše server CNBC.

Přečíst článek

vysoké účty

Dalibor Martínek: Kdo nezaplatí energie, propadne peklu. Exekuční mafie už se těší na nové duše

Dodavatelé energií zhruba od dubna posílají nově nastavené zálohy na energie. Nárůst cen není o šestnáct procent, což je aktuální meziroční inflace. Energie, tedy plyn a elektřina, jsou pro zákazníky oproti loňskému roku dražší o sto procent. A u některých dodavatelů ještě více.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Turecká lira dramaticky padá, stojí méně než jednu korunu

Lukáš Kovanda: Svéráz národní „erdoganomiky“. Turecká lira dramaticky padá, poprvé stojí méně než korunu

Přečíst článek
Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme