Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Smutný rekord. Inflace v Turecku vzrostla o desítky procent, nejvíce za 20 let

Turecká lira (ilustrační foto)
Pixabay
 ČTK

Míra inflace v Turecku v dubnu vystoupila na 69,97 procenta a je na dalším maximu za více než 20 let. K růstu přispěly zejména vysoké ceny za dopravu a také drahé potraviny, oznámil turecký statistický úřad. Před rokem byla inflace mírně nad 17 procenty.

Reklama

Ceny se zvyšují už jedenáctým měsícem v řadě a míra inflace se dostala na maximum od února 2002. Ekonomové s dalším růstem počítali, v průměru ale míru inflace odhadovali na 66 až 68 procent.

Jen za duben se ceny v Turecku zvýšily o 7,25 procenta, zatímco v březnu meziměsíčně vzrostly o 5,46 procenta. I dubnový růst překonal odhady analytiků, kteří čekali, že se ceny za měsíc nezvýší o více než šest procent.

Jerome Powell, šéf Fed

Nejvyšší růst sazeb za 22 let. Fed brojí proti inflaci a úroky zvyšuje o půl procenta

Americká centrální banka (Fed) rozpoutala úrokovou bitvu proti pádící inflaci. Základní úrokovou sazbu zvýšila o 50 bazických bodů do rozmezí 0,75 procenta až jedno procento. To představuje nejagresivnější navýšení od roku 2000, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Ceny za dopravu se v dubnu meziročně zvýšily o 105,9 procenta, zatímco potraviny a nealkoholické nápoje zdražily o 89,1 procenta. Na jejich růst měly vliv zejména vysoké ceny energií, kde má vliv i válka na Ukrajině a související problémy se zásobováním. Výrazně dražší je i bydlení a vybavení domácností, stejně jako ceny za ubytování a volný čas, například posezení v kavárně či restauraci.

> > > > > Vše o inflaci čtěte zde < < < < <

Růst cen do značné míry odráží propad kurzu turecké liry, která za loňský rok ztratila zhruba polovinu hodnoty. Dolar se teď prodává asi za 14,80 liry, loni v lednu to bylo zhruba 7,30 liry. Centrální banka má základní úrok na 14 procentech, což znamená, že reálné úrokové sazby jsou záporné.

Warren Buffett

Warren Buffett: Inflace napálí všechny. Trhy se staly hráčským salonkem

Proslulé „Orákulum z Omahy“ na výroční konferenci své investiční společnosti Berkshire Hathaway dal kolegům pár cenných rad. Tou hlavní však bylo, že před inflací se nejspíš neschová nikdo, ať investuje do čehokoli.

Přečíst článek

Byty, ilustrační foto

A je to tady. Úrok průměrné hypotéky pokořil hranici 5 procent a dál poroste kvůli ČNB

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu v květnu překročila hranici 5,3 procenta. Měsíční splátky hypotéky se ve srovnání s rokem 2017 již nyní prodraží téměř o polovinu. Úroky z hypoték navíc dál porostou, ČNB je totiž odhodlaná v boji s rostoucí inflací dál navyšovat sazby, které zdražují úvěry. Zkrátka, kdo letos refinancuje, měl by si určitě pospíšit.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Turecká lira dramaticky padá, stojí méně než jednu korunu

Lukáš Kovanda: Svéráz národní „erdoganomiky“. Turecká lira dramaticky padá, poprvé stojí méně než korunu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme