Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Turecko pružně reaguje: Láká ruské oligarchy a jejich peníze

jedna z dvou jachet oligarchy Abrahamoviče u pobřeží Turecka
AP
Petra Jansová
pej

Ruští oligarchové hledají útočiště před západními sankcemi. Kromě Dubaje je vítá i Turecko. Obě dvě země ale deklarují, že vše musí probíhat "v souladu s mezinárodním právem".

Reklama

"Pokud veškeré obchodní transakce proběhnou v souladu s mezinárodním právem, je Turecko připraveno přijmout ruské oligarchy, ať už jako turisty nebo investory," uvedl turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu v rozhovoru pro server CNBC. „Přidáváme se k sankcím, které schválila OSN. Ale pokud chtějí ruští občané v Turecku trávit dovolenou nebo investovat, nebudeme jim bránit,“ uvedl Mevlut Cavusoglu.

Pokud jachty zůstávají mimo teritoriální vody zemí, které by mohly využít sankcí, jde podle tureckého ministerstva zahraničí o legitimní krok.

Roman Abramovič

Peacemaker Abramovič? Oligarcha se zapojí do mírových rozhovorů

Ruský prezident Vladimir Putin osobně schválil zapojení miliardáře Romana Abramoviče do mírových rozhovorů Ruska s Ukrajinou, píše s odvoláním na své zdroje list Financial Times (FT).

Přečíst článek

Tento týden se v tureckých pobřežních vodách objevily dvě jachty údajně patřící Romanovi Abramovičovi. Luxusní lodě, každá z nich v hodnotě 600 milionů dolarů, se ruský oligarcha údajně snažil „schovat“ mimo země Evropské unie, které by na jeho majetek mohly uvalit sankce.

Ruské investice jsou v Turecku vítány

Turecko ruskou invazi na Ukrajinu kritizuje, na druhou stranu se ale neutrálně staví k sankcím, které byly na Rusko uvaleny. A jak upozorňuje CNBC,  tento názor se v nejbližší době nejspíš nezmění, a to kvůli silným diplomatickým i ekonomickým vazbám. 

Turecko se rovněž snaží pasovat do role prostředníka rusko-ukrajinských rozhovorů.  Ankara se angažuje ve snahách o ukončení trvající rusko-ukrajinské války a mimo jiné už uspořádala schůzku ministrů zahraničí Sergeje Lavrova a Dmytra Kuleby.

Dubai Marina

Dubajští makléři a developeři si mnou ruce. Rusové tam ve velkém skupují nemovitosti

Rusové pod tlakem sankcí nachází bezpečný přístav pro své peníze v Dubaji. Realitní trh v emirátu díky boháčům z Moskvy zažívá nebývalý boom, upozorňuje server CNBC. 

Přečíst článek

Územní celistvost Ukrajiny podpořil turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan i na summitu NATO, v bilaterálních jednáních také hovořil o diplomatickém úsilí, které Turecko v tomto ohledu již vyvinulo.

„Dělají, co mohou,“ konstatoval nizozemský premiér Mark Rutte. Země se tak logicky stala oblíbenou dovolenkovou destinací Rusů a zároveň místem, kde lze uchovat svoje bohatství.

Letiště Bělehrad

Cesta Rusů na Západ vede nyní přes Srbsko. Ceny letenek neřeší

Neutrální postoj srbské vlády k ruské invazi na Ukrajinu vytvořil z Bělehradu vstupní bránu Rusů na západ. Jen během posledních dvou týdnů došlo kvůli nárůstu poptávky na navýšení přepravní kapacity mezi Ruskem a Srbskem o 50 procent, upozorňuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Průliv Dardanely překlenul nejdelší visutý most na světě. Podívejte se

Turecko slavnostně zahajuje provoz nejdelšího visutého mostu na světě, který překlenul průliv Dardanely. Vybudování mostu trvalo pět let a náklady na jeho stavbu se vyšplhaly na 3,4 miliardy dolarů (76,5 miliardy korun), uvedl místní tisk.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme