Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Kdo nezaplatí energie, propadne peklu. Exekuční mafie už se těší na nové duše

vysoké účty
iStock
Dalibor Martínek

Dodavatelé energií zhruba od dubna posílají nově nastavené zálohy na energie. Nárůst cen není o šestnáct procent, což je aktuální meziroční inflace. Energie, tedy plyn a elektřina, jsou pro zákazníky oproti loňskému roku dražší o sto procent. A u některých dodavatelů ještě více.

Reklama

Nastává krutá doba. Dodavatel se s vámi v současnosti nebude vůbec bavit o úpravě záloh. Distributoři energií jsou vystrašení, bojí se, že by mohli skončit jako Bohemia Energy Jiřího Písaříka, který za sebou zanechal stovky tisíc nešťastných zákazníků.

Firmy prodávající energie neznají ceny, za které budou za měsíc nakupovat plyn či elektřinu. Důsledek je jasný. Všechno zaplatí zákazník.

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu

Dalibor Martínek: Šest fatálních chyb ministra Síkely

Nejslabší stránka současného ministra průmyslu a obchodu je nedostatek komunikace. Stěžují si na to podnikatelé i organizace spadající pod resort. Platí to i směrem k veřejnosti. Vypadá to, že bývalý bankéř sedí na židli, na které nemá co dělat.

Přečíst článek

Stoprocentní nárůst cen energií nejvíce dopadne na důchodce a sociálně slabé. Ale silně ho pocítíme všichni. Ze zálohy dva tisíce korun jsou najednou čtyři tisíce korun. Není z toho žádná cesta ven. Neexistuje možnost přejít k levnějšímu dodavateli. Žádný takový není.

V call-centru nejmenovaného dodavatele energií operátor oznámí, že má pokyn zálohy nesnižovat. A to máte štěstí, když se vůbec nějakému zaměstnanci telefonického centra dodavatele dovoláte, teď je tam plno. Obvykle to funguje tak, že zmáčknete na mobilu dvojku nebo trojku, posloucháte hudbu a nikoho se nedovoláte.

Pokud chcete, můžete si zálohy zvýšit, zní aktuální doporučení dodavatelů energií.

Nastává doba dravců

Distribuční firmy nyní rozesílají dopisy lidem, kteří si zálohy nezvýšili. Ano, jsem jedním z nich. Zvýším, ale zvýší všichni? Celkem jde o desítky tisíc lidí. Což je mimochodem vynikající vedlejší produkt pro Českou poštu, která dopisy roznáší.

Za výzvu k doplacení „dlužné“ navýšené zálohy si distributoři energií klidně účtují i sto korun. Což potvrzuje fakt, že na krizi nedoplácejí firmy a jejich majitelé, ale koncoví zákazníci. Přichází doba dravců.

Bleší trh, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Lidé začali šetřit. Co jde, prodávají a méně nakupují. Co přijde dál?

Už jste si toho mohli všimnout v březnu, kdy raketově vystřelila cena benzínu a nafty. Při cestě po dálnici najednou mnohem více řidičů jezdilo v pravém pruhu, rychlost 120 v hodině. O pár měsíců dříve půlka aut svištěla v levém pruhu, sto padesát na tachometru. Jasná a jednoznačná změna spotřebitelského chování, kterou dokládají i první statistická data.

Přečíst článek

V loňském roce se počet zahájených exekucí zvýšil meziročně o 6,8 procenta. Pod kuratelou exekutorů se nachází každý jedenáctý Čech. Další růst se čeká v letošním roce. To už nejsou jenom lidé, kteří nepracují a popíjejí v parku. Je to spousta pracujících, kteří nezvládají nárůsty cen všeho.

Do sněmovny a Senátu nastupovala před pár lety spousta lidí, kteří tvrdili, že zatočí s exekuční mafií. Někteří z nich v současnosti kandidují na budoucího prezidenta. Nestalo se v zásadě nic. Je to prý příliš složité, přetlačit tuto lobby, která má z chudých lidí miliardový byznys.

Pak tady máme vládu. Ta oznámila, že pomůže jenom těm, kteří se probijí úřední mašinerií. Kdo to absolvovat nechce, ať platí ze svého. Kdo by ale chtěl podstoupit ponižující proces na úřadě s očekávaným výsledkem několika málo tisíc korun? Jenom zoufalec. Těch teď bude přibývat. Úřady by mohly začít nabírat nové otravné babky předdůchodového věku, které tyto nešťastníky budou týrat svými formuláři.

exekuce

Dalibor Martínek: Vláda v přístupu k cenám energií totálně selhává. Češi kvůli tomu platí tisíce korun navíc

Energetické firmy vydělávají miliardy, Češi se přitom hroutí pod drahými energiemi. A co dělá vláda? Zamýšlí se ve svém komentáři Dalibor Martínek z Newstreamu.

Přečíst článek

Jaká je z toho cesta ven? Po pravdě, není na obzoru. Krásně Čechům v minulých letech rostly platy. Zvláště těm zaměstnávaným státem. Úspory domácností jsou pořád na rekordní úrovni kolem tří bilionů korun. Ovšem celkové dluhy domácností činí asi dva biliony. Se současným zdražováním začne kotníky mnoha lidí oblizovat pekelný exekuční jazyk.

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde

Jaroslava Palendalová, ředitelka Kruk International pro Česko a Slovensko

Jaroslava Palendalová: Dopad inflace a války na Ukrajině do nesplácených dluhů čekáme až v druhé půlce roku

Inkasní agentury řeší nesplácené pohledávky až tak s půlročním zpožděním od chvíle, kdy člověk přestane platit, vysvětluje šéfka české a slovenské pobočky pohledávkové společnosti Kruk Jaroslava Palendalová. Negativní efekty se podle ní sčítají. Ale během pandemie se i dlužníci rozplatili, dodává.

Přečíst článek

Vladimír Dlouhý, šéf Hospodářské komory

Šéf Hospodářské komory Dlouhý: Podzim bude kritický, inflace potrápí i střední třídu

O Vladimíru Dlouhém, prvním porevolučním ministrovi hospodářství a současném prezidentovi Hospodářské komory, se na jaře mluvilo jako o jednom z favoritů na post budoucího guvernéra ČNB. I on sám připouští, že tato varianta byla ve hře. Vítězem se však stal Aleš Michl. Dlouhý kvůli volbě nového guvernéra opustil poradní sbor prezidenta Miloše Zemana. A strhl tím lavinu, kdy i další členové tohoto orgánu odešli. Pro newstream.cz nyní vysvětluje pozadí celého dění.

Přečíst článek

Reklama

Související

Jan Palaščák

Jan Palaščák: Nikdo pro Putina neudělal tolik, jako spekulanti na trhu s energiemi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme