Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Propad liry odpálil zájem turistů o Turecko. Zamíří jich tam víc než před pandemií

Propad liry odpálil zájem turistů o Turecko. Zamíří jich tam víc než před pandemií
Pixabay
Lukáš Kovanda

Svět se ocitá v horečce zájmu o nákup letních zájezdů, pro Čechy je hitem Turecko. Nahrává jim k tomu i silná koruna. Největší světová cestovka TUI hlásí mimořádný růst sháňky, jenž i o 20 procent předčí zájem z doby před pandemií.

Reklama

Hotely a dovolenkové lety pro nadcházející letní sezónu si lidé v těchto hodinách a dnech celosvětově zamlouvají zcela mimořádným tempem. Po dvou letech pandemických uzavírek jsou hladoví po cestování a poznávání nových zemí, ti z vnitrozemí baží po moři, ti z dolin a rovin po horách. Horečka zájmu o koupi dovolené se tak nevyhýbá ani Česku.

Obavy z dopadu šíření covidové varianty omikron slábnou, přičemž proočkovanost světové populace, zvláště pak zranitelných skupin obyvatelstva, nadále stoupá.

Akcie největší světové cestovky TUI v úterý na londýnské burze přidaly až dvě procenta. Firma oznámila, že tempo objednávání zájezdů na letošní léto dokonce předčí úrovně před pandemií.

Lidé si neváhají připlatit za luxus

Navíc lidé během pandemie neměli moc zač utrácet, ani za dovolené příliš ne, takže si to nyní chtějí vynahradit. Podle zmíněné německé cestovky TUI utrácejí průměrně za zájezd meziročně o 22 procent více. Jsou tedy ochotni vydávat za letní dovolenou více. Byť část zmíněného cenového nárůstu je důsledkem obecné inflace, lidé rozhodně pořizují nákladnější zájezdy a připlácejí si za luxus – ve stylu „dva roky jsme teď nikde nebyli, tak si to teď o to více užijeme“.

Zvýšený zájem pozorují samozřejmě také aerolinky. Nízkonákladoví letečtí dopravci jako Ryanair, EasyJest nebo Wizz Air už minulý měsíc oznámili dramatické navýšení svých dopravních kapacit na letošní sezónu, aby mohli vyjít vstříc právě rostoucí poptávce.

Zájem o luxusní dovolené vzrostl

Covid vystřelil zájem o luxusní dovolené. Před davy bohatí utíkají i na jižní pól

Soukromý tryskáč, ostrov nebo jachta jsou hlavními prioritami pro čím dál větší počet cestovatelů. Segment luxusních dovolených během pandemie nebývale narostl a stejně tak i zisky cestovních kanceláří, které je zajišťují.

Přečíst článek

U cestovky TUI si zatím zájezd objednalo o čtvrtinu méně lidí než ve stejném období posledního předpandemického roku 2019, avšak dechberoucí je tempo objednávek v posledních dnech a týdnech. To je tak výrazné, že dává silnou naději, že letošní letní sezóna bude z hlediska uskutečněných pobytů odpovídat poslední předpandemické sezóně, té roku 2019.

Například v Británii, jež představuje klíčový trh pro celý segment zájezdů, hlásí TUI nárůst objednávek zájezdů na letošní léto v rozsahu takřka dvacet procent nad úrovní předpandemického roku 2019.    

Zájem o letní dovolené je větší než před pandemií nejen v Británii, ale často také v Česku. Některé tuzemské cestovní kanceláře hlásí nyní až o padesát procent vyšší prodeje na letní sezónu v porovnání se stejným obdobím roku 2019. Cestovky v ČR dávají stále hlasitěji znát, že letos by se turistický ruch mohl vrátit na úrovně z doby před pandemií.

Zájmu o zahraniční pobyty letos v ČR nahrává silná koruna. Ta je blízko svých historických maxim třeba vůči turecké liře, polskému zlotému nebo švédské koruně. Vůči euru je poblíž takřka jedenáctiletého maxima. V uplynulých měsících výrazně zpevnila proti celé řadě dalších měn, neboť Česká národní banka v rámci boje s inflací zvedala svoji základní úrokovou sazbou jedním z nejvýraznějších temp v celém světě.

Nákupy v Polsku, supermarket Biedronka

Nákupy za čárou jsou výhodné jako nikdy. Polsko snižuje DPH, u základních potravin na nulu

Polská vláda počínaje dneškem na půl roku snižuje DPH na pohonné hmoty, hnojiva či potraviny. Česká koruna přitom zpevňuje na svoji nejsilnější úroveň vůči polskému zlotému v historii. Co to znamená pro Čechy? Že za čárou nakoupí tak výhodně jako nikdy.

Přečíst článek

Extrémně silná je koruna třeba proti zmíněné turecké liře. Turecká lira dramaticky oslabuje vinou prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který tlačí na centrální banku země, aby úroky nezvedala. Turecká hlava státu míní, že vyšší úroky zrychlí inflaci, což je v rozporu s většinovým názorem mezi ekonomy a ostatně i s většinovým názorem centrálních bank jinde ve světě. I díky nebývale slabé liře je tak Turecko mezi Čechy nynějším hitem v objednávkách zájezdů na léto. Silná koruna zlevňuje například nákup jídla, suvenýrů nebo služeb a výletů v dovolenkové destinaci.

Celosvětový rozmach cestovního ruchu ale znamená také další tlak na růst cen ropy a pohonných hmot. Pohonné hmoty v ČR by se tak mohly i přes silnou korunu v létě prodávat až kolem úrovně čtyřiceti korun za litr benzínu či nafty, neboť hrozí, že barel ropy Brent do to doby zdraží výrazně nad úroveň jednoho sta dolarů.

čerpací stanice, ilustrační foto

Benzín dál zdražuje. Ale v Polsku je levnější o osm korun za litr

Zdražování pohonných hmot nabírá na obrátkách, u ropy hrozí cena 100 dolarů za barel. V uplynulém týdnu v Česku zdražily jak benzín, tak nafta o více než dvacet haléřů na litr. Natural 95 vyjde podle údajů společnosti CCS na 36,41 koruny, nafta na 35,36 koruny za litr. Jedinou úlevou je Polsko – litr benzínu je hned za hranicemi levnější o osm korun a stojí tak zhruba stejně jako v Česku před rokem.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pláž Lustica Bay v Černé Hoře.

Dovolená může stát i 20 milionů, říká šéf luxusní cestovky. Bohatí milují soukromé tryskáče a jachty

Přečíst článek
Ani požáry a spáleniště neodradily turisty od hrátek u moře, jako ve čtvrtek 27. července 2023 na pláži poblíž vesnice Gennadi na ostrově Rhodos v jihovýchodním Řecku v Egejském moři.

Dalibor Martínek: Češi si za drama na Rhodosu můžou sami. Cestovky nejsou charita

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme