Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

REPORTÁŽ: V Thajsku vrcholí turistická sezona. Hoteliéři optimismem zrovna nehýří

REPORTÁŽ: V Thajsku vrcholí turistická sezona. Hoteliéři optimismem zrovna nehýří
Zdeněk Pečený / Newstream
Zdeněk Pečený

Thajská ekonomika je závislá na příjmech z turismu, ale zároveň se snaží vyhnout nekontrolovatelnému nárůstu nových případů nemoci covid-19. Hlavní sezóna tam právě vrcholí, a ačkoliv thajská vláda turisty za přísných podmínek do země pouští, hoteliéři radostí zrovna nesrší.

Reklama

Thajská vláda od loňského léta řeší zásadní dilema: turisty ano, covid ne. Ekonomika Thajska je postavena na turismu, ale dostupnost lékařské péče ani proočkovanost proti covidu nejsou v zemi nejlepší. 

Koronakrize se asi nejvíce podepsala na ostrově Phuket na jihozápadě země, který má v Thajsku nejdelší tradici masového turismu. „Cestovní ruch je klíčovou hybnou silou ekonomiky Phuketu a přispívá téměř 50 procenty k celkovému výstupu místní ekonomiky,“ podotýká v rozhovoru pro Newstream Brad Edman, viceprezident skupiny Marriott pro Phuket a generální ředitel hotelu Renaissance Phuket. 

Jak vypadá turistický ráj bez turistů? Podívejte se do naší galerie: 

Poslední dva roky, kdy svět ochromila koronavirová pandemie, byly pro ostrov a jeho obyvatele velmi náročné.

„Když neřídím taxi, tak pracuji v hotelu. Po čas jeho uzavření jsem dostával polovinu platu. Měl jsme štěstí, některé hotely svým zaměstnancům během lockdownu neplatily vůbec nic,“ přibližuje mi cestou do hotelu svou situaci řidič místního taxi. 

Dubrovník

Čeští chataři přesídlili k moři. Je to levnější než na Šumavě

Kvůli razantnímu nárůstu cen tuzemských nemovitostí a snaze vyhnout se znehodnocení peněz vinou inflace stále více Čechů dává přednost investici do realit v zahraničí. Byt u moře už není jen výsadou milionářů, říká tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

Přečíst článek

V závěru loňského roku se už situace začala lepšit, turisté opět začali jezdit a Thajsko svou hlavní sezonu uzavírá vcelku v optimistické náladě. Turismus, zdá se, má to nejhorší za sebou. 

„Dnes jsme na asi 70 procentech toho, co jsme obsloužili před covidem, říká mi Ay, průvodce společností Discova a 5 Star Marine, které pořádají lodní výlety.

„Resorty mají v prvním letošním čtvrtletí solidní obsazenost. Státy se postupně učí ‚žít s virem’, proto očekáváme, že se do Thajska vrátí více evropských ale i asijských turistů,“ dodává Edham. 

Držte si odstup

Majitelé a provozovatelé hotelů stále hlasitěji volají po skoncování s byrokraticky náročným procesem pro vstup turistů do země. Ti nyní musejí před cestou žádat o takzvaný Thailand Pass. Součástí žádosti je doklad o zaplacení certifikovaného ubytování, předplacení si covid testů v Thajsku i cestovní pojištění.

Hoteliéři dobře vědí, že takové martyrium odradilo nejednoho západního turistu, který zvažoval dovolenou v Thajsku. 

Hlasitým odpůrcem opatření thajské vlády je William Heinecke, šéf skupiny Minor International, která provozuje hotely a restaurace v 65 zemích. Na turistickém fóru, které se konalo počátkem března v Bangkoku, vyzval vládu ke zrušení všech vstupních podmínek pro zahraniční turisty. 

Veřejná kritika vládních představitelů je v Thajsku poměrně vzácná. „V době pandemie je bezpečnost občanů i cizinců na prvním místě. Jakkoli by se země turistů ráda otevřela bez podmínek, je třeba postupovat opatrně a přizpůsobit se pandemické situaci,“ volil smířlivější tón Edman.

Thajsko v roce 2019 přilákalo téměř 40 milionů zahraničních turistů. Závislost tamní ekonomiky na turismu je až nezdravě vysoká.

Thajsko či Filipíny se znovu otevírají turistům. Nutné jsou očkování a testy

V řadě asijských zemí začínají tento a příští týden platit jednodušší podmínky příjezdu pro zahraniční turisty. Přístup jednotlivých státech se na hony liší, ale kritika se nevyhýbá žádné vládě. Podmínky jsou buď moc tvrdé, anebo příliš rozvolněné. Další země se ale co se týká turismu drží tvrdých restrikcí, takže na cestování do Japonska či Jižní Koreje lze stále zapomenout.

Přečíst článek

Thajci si ze strachu z covidu drží od cizinců odstup. Roušky jsou povinné i venku při teplotách vysoko nad 30 stupňů. „Nemá to žádnou logiku,“ nesouhlasí s krajany řidič taxi. „Já se jich ptám, proč se bojíte turistů? Musejí být očkovaní a mají za sebou několik negativních testů, aby vůbec mohli chodit po našich ulicích. Kdy jste vy byli naposledy na testu? Nikdy,“ dodává s jistou razancí. 

Kromě hotelů musely na více než rok zavřít také různé atrakce fungující pouze pro turisty. Třeba Green Elephant Sanctuary Park, jedna z mnoha záchranných stanic pro slony, byla mimo provoz více než rok, desítky zaměstnanců zůstaly bez příjmu. 

Kupředu hleď

Přes všechnu kritiku a nespokojenost na tom thajští podnikatelé byli letos lépe než ti z jiných jihoasijských zemí. Žádná jiná země tohoto regionu totiž se turistům v takové míře jako Thajsko neotevřela. 

Malajsie, Indonésie či Vietnam a další turisty vůbec nepřivítaly. Některé požadovaly po případných turistech dlouhou hotelovou karanténu po příjezdu, jako například indonéské Bali. Vcelku nepřekvapivě takovouto nabídku za celý loňský rok přijalo jen 46 zahraničních turistů. Balijští hoteliéři tak těm thajským jejich pozici rozhodně závidí. 

Pro turisty, kteří byli ochotni absolvovat martyrium žádostí a testů, to zase tak špatné nebylo. Hotely i turistické atrakce se daly pořídit o něco levněji. Pokud se nic nepokazí, mohlo by Thajsko příští rok prožít turistickou sezónu již velmi podobnou té z předpandemického roku 2019. To již ale bude Thajsko o turisty muset soupeřit s dalšími zeměmi v regionu. Indonéské Bali se minulý týden otevřelo turistům bez nutnosti podstoupit hotelovou karanténu. Singapur také rozvolnil vstupní podmínky. Další země budou pravděpodobně následovat. 

Ze ztrát už se nevzpamatujeme. Turečtí hoteliéři se kvůli válce bojí o svoje podnikání

Ruská invaze a válka na Ukrajině zřejmě bude znamenat také vážné ztráty pro turecké podnikatele v cestovním ruchu, z nichž mnozí se už výrazně zadlužili kvůli uzávěrám způsobeným pandemií nemoci covid-19. Ruští a ukrajinští turisté se totiž podílejí více než čtvrtinou na počtech zahraničních návštěvníků v Turecku.

Přečíst článek

Ilustrační foto

Válka neválka, Rusové na dovolenou pojedou

Mnoho států uvalilo na Rusy sankce, aerolinky zrušily ruské lety, možnost cestování po světě se hodně zkomplikuje. Přesto jsou země, kam Rusové na dovolenou vyjedou.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Thajské pláže jsou po pandemii znovu plné turistů

REPORTÁŽ: Kultovní thajská pláž Maya Bay je znovu krásná jak před lety. Kazí to však zákazy a omezení

Přečíst článek
Thajsko v roce 2019 přilákalo téměř 40 milionů zahraničních turistů. Závislost tamní ekonomiky na turismu je až nezdravě vysoká.

Thajsko či Filipíny se znovu otevírají turistům. Nutné jsou očkování a testy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme