Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Recep Tayyip Erdoğan - informace o tématu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Erdogan chce napravit vztahy se Sýrií. Do země pozve Asada

Turecko hodlá v blízké době pozvat syrského prezidenta Bašára Asada k možným rozhovorům o narovnání vztahů mezi sousedními zeměmi. Podle tureckých médií to dnes řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Vztahy mezi Sýrií a Tureckem byly prakticky zpřetrhány po vypuknutí syrské občanské války v roce 2011, v níž Ankara podporovala povstalce usilující o svržení Asada.

Přečíst článek
Andrej Babiš na budapešťské konferenci pořádané americkým konzervativním spolkem CPAC (ilustrační foto)

Babiš se v Budapešti setkal s evropskými státníky. S Orbánem si vymezoval společné cíle

Maďarský premiér Viktor Orbán se v Budapešti setkal se svým bývalým českým protějškem Andrejem Babišem, který je nyní předsedou největší opoziční strany v Česku, uvedla to agentura MTI.

Přečíst článek
Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan

Erdogan pošle žádost Švédska o přijetí do NATO do tureckého parlamentu, uvedl Stoltenberg

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan co nejdříve předloží tureckému parlamentu k ratifikaci žádost Švédska o vstup do NATO. Po jednání s ním a švédským premiérem Ulfem Kristerssonem to podle tiskových agentur oznámil šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Neuvedl ale, kdy se tak konkrétně stane. Dokončení ratifikace švédské žádosti je podle něj historický krok. Dodal, že Maďarsko, které o ratifikaci rovněž teprve musí hlasovat, nechce být poslední zemí, která dá souhlas s rozšířením aliance. Švédsko, Spojené státy i Německo oznámení přivítaly.

Přečíst článek

Hitem letošního léta bude levné Turecko. Lira ještě oslabí

Trávit letošní dovolenou v Turecku není podle ekonomů vůbec špatný nápad. Díky silné koruně a rozvrácené erdoganomice je v Turecku pro Čechy levně. Češi by v létě v Turecku na dovolené mohli zaplatit v průměru o desetinu méně než před rokem, říká analytik obchodníka s měnami Purple Trading Petr Lajsek a zároveň radí se směnou peněz ještě pár dnů počkat.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Tureckou centrální banku vede poprvé v historii žena. Erdogan ji jmenoval, aby skoncovala s jeho "erdoganomikou".

Erdogan jmenoval novou šéfku centrální banky s cílem zastavit cestu do pekel

Tureckou centrální banku vede poprvé v historii žena, Hafize Gaye Erkanová. Trhy sází na to, že má za úkol skoncovat s "erdoganomikou". Zřejmě už i samotného Erdogana se totiž podařilo přesvědčit, že cestou pekelnou je jeho boj s pádivou inflací prostřednictvím nastavování nizoučkých úroků, jen zčásti kompenzovaného velmi drahými intervencemi na posílení liry. Zbavil se tak dosavadního šéfa centrální banky, jenž mu na cestě do pekel šel velmi loajálně na ruku, říká hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Turecká lira dramaticky padá, stojí méně než jednu korunu

Lukáš Kovanda: Svéráz národní „erdoganomiky“. Turecká lira dramaticky padá, poprvé stojí méně než korunu

Turecká lira dramaticky padá, už stojí méně než jednu korunu. Za Erdoganova prezidentování koruna vůči posílila o více než 900 procent, roku 2014 byla lira i za více než deset korun, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Erdoganovo vítězství zlevní Čechům letní dovolenou

Erdoganův volební triumf zlevní Čechům letní dovolenou

Erdoganův triumf ve volbách může Čechům výrazně zlevnit dovolenou v Turecku. Turecké měně hrozí, že vůči koruně do konce letoška oslabí o 31 procent. Plyne to z prognózy americké banky Morgan Stanley.

Přečíst článek
Erdogan bude opět prezidentem Turecka. Gratuluje mu celý svět, čeští politici zatím váhají

Erdoganova vláda nad Tureckem se protáhne na čtvrtstoletí. Gratuluje mu celý svět, čeští politici zatím váhají

Tureckým prezidentem byl v neděli na další pětileté období po 20 letech u moci opět zvolen Recep Tayyip Erdogan. Potvrdila to večer ústřední volební komise v Ankaře při oznámení oficiálních výsledků druhého kola prezidentských voleb po sečtení téměř sta procent hlasů. Erdogan získal zhruba 52,2 procenta hlasů, jeho opoziční vyzývatel Kemal Kiliçdaroglu 47,8 procenta.

Přečíst článek
Recep Tayyip Erdogan

Erdoganova vláda v Turecku pokračuje, ve druhém kole prezidentských voleb porazil „tureckého Gándhího“

Turecká ústřední volební komise potvrdila, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zvítězil ve druhém kole prezidentských voleb. Oznámil to šéf komise Ahmet Yener. Erdogan porazil kandidáta skupiny opozičních stran Kemala Kiliçdaroglua. Po sečtení téměř všech odevzdaných hlasů si připsal zhruba 52,1 procenta hlasů. Jeho vyzývatel Kemal Kiliçdaroglu dostal 47,9 procenta hlasů, informovala státní agentura Anadolu.

Přečíst článek
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Turecká lira se před volebním víkendem propadla na dno

Před víkendovými prezidentskými volbami se turecká lira propadla na rekordní minimum. Za dolar se ráno přechodně platilo i 20 lir, než se měna odpoutala ode dna. Čtvrteční obchodování lira uzavřela na 19,8695 liry za dolar a letos zatím oslabila o 6,4 procenta.

Přečíst článek
Ukrajinské obilí má opět volnou cestu přes moře. Rusko prodloužilo dohodu o vývozu.

Dobrá zpráva pro hladovějící svět. Rusko souhlasí s vývozem ukrajinského obilí

Rusko souhlasilo s prodloužením dohody o přepravě zemědělských komodit z ukrajinských přístavů přes Černé moře, jejíž platnost měla skončit ve čtvrtek. Oznámil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle něj se úmluva prodlužuje o dva měsíce. Před tím byla prodloužena dvakrát o 60 dnů.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme