Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Michal Nosek

Michal Nosek

V médiích pracuji od roku 1992. V průběhu studia na stavební fakultě jsme si s kamarády vydávali samizdatové časopisy různé úrovně. Pak jsme dostali nápad vyzkoušet si novinářkou práci doopravdy a díky konkursu nastoupili do Českého deníku, následovala Večerní Praha, Telegraf, Lidové Noviny a E15, kde jsem pracoval na editorských postech. Nyní pracuji pro server Newstream.cz, kde se podílím i na videoprodukci. Nejvíce mě baví psát o drobných živnostnících a podnicích, které vytvářejí nějaký hmotný produkt a stavební výrobě. michal.nosek@newstream.cz

články autora

Pergola s kuchyní z kamenické dílny otce a syna Hrdinů

Kvalitní venkovní kuchyně je drahý špás, říká kameník Hrdina

Rodinný podnik kameníků Karla a Tomáše Hrdinových expanduje. Aktuálně si dokonce koupili kamenolom Vyhnánov v Královéhradeckém kraji, který disponuje pískovcem nejvyšší kvality na českém trhu.

Přečíst článek
Pivo se z běžného nápoje stává přepychem

Cena piva výhledově vystoupá nad sto korun. Hospody, které přežily krizi, již nezkrachují

Téměř dvě třetiny restaurací v České republice s lednovým zvýšením daně zvedly ceny točeného piva. Někdo o tři, jiný i o deset korun za půllitr. Přesto se obavy z dalších masivních krachů již gastronomický trh nebojí. V posledních letech ubylo nejvíce klasických výčepů a tzv. „čtyřek“ zaměřených zejména na prodej točeného piva a levnějších kořalek.

Přečíst článek
Metalová legenda a frontman kapely Mötley Crüe Vince Neil

Hvězda amerického heavy metalu investuje miliony do pražského sportovního klubu

Tým amerického fotbalu Prague Lions má nové majitele a investory. Tvoří je mimo jiné poněkud nesourodá trojice Američanů. Metalová legenda a frontman kapely Mötley Crüe Vince Neil. Jaderný inženýr Mason Parker a profesionální hráč amerického fotbalu v lize NFL - DeVante Parker. Právě ti koupili pražský klub Prague Lions. V začátku se zavázali do rozvoje klubu amerického fotbalu investovat dva miliony dolarů.

Přečíst článek
Prohlídka staveniště při příležitosti výročí dvou let od zahájení rekonstrukce Průmyslového paláce na Výstavišti Praha, 6. března 2024.

Rekonstrukce pražského Výstaviště se protáhne do roku 2026. Cena přesáhne 2,6 miliardy korun

Oprava a dostavba Průmyslového paláce na pražském Výstavišti vstupuje do třetího roku. Letos stavaři opraví střechy a dokončí montáž ocelové konstrukce obnovovaného křídla. To vyhořelo v říjnu roku 2008. 

Přečíst článek
Liberty Steel

OBRAZEM: V hutích Liberty nastoupila necelá třetina zaměstnanců. Tisíce dalších zůstávají doma

Hutě Liberty Ostrava začínají vyrábět ve Steckelově válcovně svitky z přivezených polotovarů. V pondělí nastoupilo do práce 1750 zaměstnanců z šesti tisíc. Zaměstnanců podniku Tameh, který je dodavatelem elektřiny do hutí, jsou zhruba tři stovky a jsou také doma.

Přečíst článek
Kozy z farmy samy přeběhnou do automatizované dojírny

Obyčejný byznys: Kozí farma je trendy. Přežila covid a prosperuje

Biofarma Dora funguje v Ratibořicích na Moravě již dvaatřicátým rokem. Od skromných začátků v roce 1992, kdy zde rodina Jitky Dobrovolné a jejího manžela začínala hospodařit. Od té doby rodina vytvořila vzorový chov. Jejich výrobky z kozího mléka jsou k dostání v e-shopu, přímo na farmě v i kamenných prodejnách. 

Přečíst článek
Pro Chmel – umělá inteligence na chmelnici

České pivo je v ohrožení. Ječmen a chmel zachraňují vědci

Sladovnický ječmen je zásadní surovina pro výrobu piva a jeho kvalitu v posledních letech negativně ovlivňují klimatická změna a výkyvy počasí. Na pomoc se mu vydávají vědci.

Přečíst článek
Tradiční hospody nenávratně mizí. Nahrazují je vietnamské obchody a restaurace

Tradiční hospody nenávratně mizí. Nahrazují je vietnamské obchody a restaurace

Příkladů proměny hospod v obchody a asijské restaurace je po celé České republice nepočítaně. Newstream se zaměřil na jednu z opomíjených oblastí. Tedy okres Louny v Ústeckém kraji.

Přečíst článek
video

Alopecie dokáže člověka vyřadit ze života, říká zakladatelka nadace Kolibříci pomáhají

Lenka Šourková založila nadaci Kolibříci pomáhají v roce 2020. Od té doby pomohla desítkám lidí, které onemocnění alopecií (autoimunitní porucha, která způsobuje padání vlasů - pozn. red.) částečně vyřadilo ze života. Pro pacienty s alopecií vytvořila podpůrné centrum, jenž nemocným, kteří se mnohdy potýkají kvůli své odlišnosti s šikanou, pomáhá i po psychické stránce.

Přečíst článek

Aplikace vypočítá i kolik hmoždinek potřebujete na projekt. Technologie ve stavebnictví posilují

Rýsovací prkna stavebních projektantů již dávno nahradily počítače. Nyní se v kdysi konzervativním stavebnictví výrazně prosazují i mobilní aplikace. S pomocí chytrého mobilního telefonu si již i malý stavebník dokáže navrhnout celý dům.

Přečíst článek
Keramické lampy z dílny Martina Říhy

Obyčejný byznys: O keramiku ztrácejí zájem i Němci. Šetří, říká keramik

Keramika Říha je na trhu už třicátým rokem. Martin Říha ji v obci Peruc nedaleko severočeských Loun založil v roce 1994 v přízemí svého domu. Na hrnčířském kruhu zde vytáčí užitkovou, dekorativní a zahradní keramiku. Děláme však také zakázkovou a reklamní keramiku po konzultaci se zákazníkem, říká Martin o své živnosti, kde si vše zajišťuje sám. Od výroby až po prodej a distribuci.  

Přečíst článek
Prodejna v pražské Krči

Potraviny za zlomek ceny? Ano, ale prošlé, nebo těsně před propadnutím záruky

Ceny potravin v loňském roce výrazně vzrostly. Přibývá proto zákazníků, kteří své nákupy směřují do obchodů, jejichž zboží je prošlé, nebo na hranici záruční doby. Lékaři ale varují, že právě u potravin není šetření doslova za každou cenu na místě. 

Přečíst článek
Libeňský most čeká významná přestavba

Praha se vrhá na mosty. Barrandovský a Libeňský jsou první v pořadí

Některé pražské mosty jsou stále ve velmi neutěšeném stavu. S příchodem jara se začne pracovat na těch, které jsou na tom nejhůř. A v příštím roce by snad mělo dojít i na rekonstrukci Hlávkova mostu.

Přečíst článek
Doručovatelky nachodí na den i třicet kilometrů

Obyčejná práce: Pošta mi nedala nic dobrého, říká doručovatelka

Česká pošta prochází transformací, chce se dostat do černých čísel. Proto zavřela tři stovky poboček a prodává své nemovitosti. Ztráta státního podniku se loni po několika letech dostala pod miliardu a dosáhla „pouze” 700 milionů korun. Letos si chce podnik vylepšit čísla prodejem své vlajkové lodi, tedy hlavní pošty v pražské Jindřišské ulici. V aukci za ní vyžaduje minimálně 1,5 miliardy korun. 

Přečíst článek
Bára Nesvadbová v pořadu Eva VIP Talks Evy Čerešňákové
video

Fond Be Charity již poskytl handicapovaným lidem přes padesát milionů korun, říká Bára Nesvadbová

Moderátorka Eva Čerešňáková v pořadu VIP Eva Talks na Newstream TV zpovídá české celebrity. Tentokrát si do studia pozvala spisovatelku Báru Nesvadbovou. Hovořily o fondu Be Charity, který pomáhá lidem s handicapem, a který Bára založila. „Do dnešního dne se nám již podařilo zaměstnat 196 lidí s handicapem,” říká spisovatelka s tím, že fond se věnuje dospělým i dětem. 

Přečíst článek

News box

Spojené státy zvýší cla na dovoz elektromobilů z Číny z 25 na 1️⃣0️⃣0️⃣​​​​​​​ procent, oznámila dnes administrativa prezidenta Joea Bidena. Zvýší se také cla na dovoz počítačových mikročipů, zdravotnických produktů, některých výrobků z oceli a hliníku a na mnoho dalších položek. Cla na elektromobily a některé další zboží začnou platit už letos, u jiného zboží až později, postupně v příštích dvou letech.
Částečný digitální detox si na letní dovolené plánuje dopřát 6️⃣9️⃣ procent Čechů. Naopak 31 procent nehodlá používání internetu nijak omezit. Vyplývá to z průzkumu cestovní agentury Invia, který dnes novinářům představila mluvčí Jiřina Ekrt Jirušková. I když podle ní část dotázaných chce na internetu strávit stejně času jako doma, pracovní telefon a počítač si jich na dovolenou bere osm procent.
Britský mobilní operátor Vodafone v uplynulém finančním roce 📈 zvýšil základní zisk o 2,2 procenta na 11,02 miliardy eur (273 miliard korun). Generální ředitelka Margherita Della Valleová uvedla, že jak Vodafone odprodal své aktivity ve Španělsku a v Itálii, dosahuje růstu na všech svých trzích v Evropě, včetně největšího trhu v Německu. Růst vykazuje i v Africe.
Vojenská pomoc z nedávno  schváleného amerického balíku pomoci už začala přijíždět na Ukrajinu a další zásoby jsou na cestě. Dnes to při setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským řekl v Kyjevě americký ministr zahraničí Antony Blinken, napsala agentura Reuters. 
Meziroční míra inflace na Slovensku v dubnu dosáhla tříletého 📉 minima 2,1 procenta. Tempo zvolnila už patnáctým měsícem v řadě, v březnu činila 2,3 procenta. ČTK o tom dnes informoval slovenský statistický úřad. V Česku inflace v dubnu naopak zrychlila a byla vyšší než na Slovensku.
Skupina PPF vykázala za rok 2023 čistý zisk téměř 1,45 miliardy eur (v přepočtu zhruba 3️⃣6️⃣ miliard korun), když předloni měla zisk 164 milionů eur (v přepočtu zhruba čtyři miliardy korun). Většího zisku dosáhla PPF pouze za rok 2008, kdy uskutečnila transakci s italskou pojišťovnou Generali.
Ukrajina v noci na dnešek zničila všech 18 dronů, kterými na ni útočilo Rusko, uvedlo ukrajinské letectvo. Rusko zase informovalo o 25 🚀 raketách, které její protivzdušná obrana zničila nad Belgorodskou oblastí. Píše o tom agentura Reuters.
Americký ministr zahraničí Antony Blinken dnes dorazil na neohlášenou návštěvu Ukrajiny. V Kyjevě se sejde mimo jiné s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským ve snaze ujistit představitele země o pokračující americké 🤝 podpoře země čelící ruské ofenzivě. Informovaly o tom tiskové agentury.
Ruský plynárenský gigant Gazprom by se dlouho mohl potýkat se špatnými hospodářskými výsledky. Kdysi nejziskovější ruská společnost vlastněná Kremlem se potýká se ztrátou evropského trhu, kterou se snaží vykompenzovat domácím trhem a vývozem do Číny. Firma nedávno oznámila roční čistou ztrátu 7️⃣ miliard dolarů (161 miliard korun).
Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres  schválil koncem dubna, již dorazila do země čelící ruské agresi. Podle tiskových agentur to dnes řekl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan. Washington učiní vše, aby další podporu dostal Kyjev v době sílící ruské ofenzivy co nejrychleji, dodal Sullivan.
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme